Cancerul pândeşte la piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu arată că dezinfectanţii reacţionează cu loţiunile de protecţie solară şi transpiraţia, formând un cocktail toxic de chimicale. Activităţile de vară, înotul în piscină sau expunerea la soare, chiar şi cu umbrelă, pot fi foarte periculoase pentru sănătate.

Dezinfectantul utilizat pentru a menţine curată apa din piscină poate reacţiona, de asemenea, cu urina şi părul înotătorilor şi poate cauza astm sau cancer de vezică urinară, se arată într-un articol publicat de cotidianul „The Daily Telegraph".

Loţiunile de protecţie solară, dar şi uleiurile de plajă, care conţin azot, reacţionează în contact cu aceşti dezinfectanţi, generând produse chimice toxice care pot duce la modificări genetice.

CITEŞTE ŞI

Gălăţenii se feresc de Valuri. Oamenii se tem că apa din bazine ar putea fi purtătoare de boli molipsitoare

Aceste mutaţii contribuie la apariţia unor probleme în cazul femeilor gravide, accelerează procesul de îmbătrânire, generează probleme respiratorii şi chiar cancer în cazul unei expuneri îndelungate.

Studiul a fost realizat de câţiva cercetători de la Universitatea din Illinois, SUA, care au comparat probe de apă de la robinet cu apă
dintr-o piscină şi au constatat, utilizând o tehnologie ADN avansată, că apa din piscină a distrus mai multe celule.

„Toate sursele de apă posedă materie organică rezultată de la frunze în putrefacţie, microbi şi alte forme de viaţă. Dar, pe lângă materia organică şi dezinfectanţi, apa din piscină conţine sudoare, păr, piele, urme de urină şi produse de consum precum cosmetice şi loţiuni de protecţie solară de la înotători", a declarat Michael Plewa, cercetătorul care a condus studiul.

Acesta a atras atenţia asupra selectării dezinfectanţilor pentru piscine, spunând că aceia care au brom trebuie evitaţi.

De asemenea, cercetătorul le recomandă înotătorilor să facă duş înainte de a intra în piscină.

Protecţie pentru sănătate

Un alt studiu, realizat de această dată de cercetătorii de la Universitatea din Valencia, Spania, arată că umbrelele de plajă filtrează doar 34% din radiaţiile ultraviolete.

Potrivit unui articol din ziarul „La Razon",umbrelele de soare interceptează întregul flux solar, dar nu şi radiaţia difuză care se strecoară prin lateral. Cercetătorii speră ca studiul lor să ajute la înţelegerea răspândirii unor forme de cancer ale pielii.

Excesul de radiaţii ultraviolete este asociat, pe lângă producerea de melanoame, şi cu arsurile solare, dar şi cu diferitele afecţiuni oculare şi slăbirea sistemului imunitar. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite