Abordaţi cu calm problemele de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De Sărbători, unele persoane se simt deprimate şi frustrate din cauza presiunilor pe care le resimt
De Sărbători, unele persoane se simt deprimate şi frustrate din cauza presiunilor pe care le resimt

Cei care privesc cu groază perioada Sărbătorilor din cauza faptului că trebuie să facă faţă unor presiuni sociale sau familiale au nevoie doar de încredere. Confort şi bucurie sau stres şi dezamăgire? Perioada Sărbătorilor poate fi înşelătoare întrucât, uneori, apar probleme neaşteptate în familie.

De Crăciun suntem bombardaţi cu imaginile unor familii fericite, adunate în jurul bradului, dornice să deschidă cadourile de la Moş. Numai că, în realitate, multe persoane se confruntă în această perioadă cu probleme grave, pornind de la divorţ şi terminând cu datoriile, uneori chiar sufocante, notează cotidianul britanic „The Daily Mail".

Citiţi şi: De ce suntem mai generoşi de Sărbători

Psihologii şi psihoterapeuţii au însă câteva sfaturi ce le-ar putea fi utile celor care se confruntă cu situaţii speciale sau mai puţin plăcute. Câteva dintre problemele unor oameni puşi oarecum în încurcătură de perioada Sărbătorilor au fost analizate de specialişti în comportament uman, aceştia încercând să le ofere soluţii concrete.

„Mi-e teamă de copiii lui"

„Este primul meu Crăciun în calitate de mamă vitregă. Fiii soţului meu au 7, res­pectiv 9 ani şi vin la noi în a doua zi de Crăciun. Sunt stresată şi mi‑e teamă că nu vor fi în apele lor. În plus, nu ne permitem să le cumpărăm prea multe cadouri", se plânge o femeie, încercând cu disperare să găsească o soluţie. Psihoterapeutul Benjamin Fry este de părere că, într-o astfel de situaţie, cel mai important lucru este să nu încerce să pretindă că totul este perfect. Cadourile simple precum un joc care poate fi jucat în familie va mai relaxa atmosfera întrucât va demonstra că mama vitregă este dispusă să-şi petreacă timp cu copiii.

La rândul său, psihologul Susan Quilliam afirmă că nu darurile sunt importante, ci atmosfera pe care femeia res­pectivă o creează. Dacă se poartă afectuos şi dacă le permite celor mici să-şi petreacă un timp doar cu tatăl lor, lucrurile nu au cum să scape de sub control.

„Terorizaţi" de părinţi

„Îmi petrec Crăciunul acasă la părinţii mei, alături de soţul meu şi de copiii mei. Dar cum ajung acolo, mă simt de parcă aş avea din nou 14 ani, deşi eu am 42. E de-ajuns o privire din partea alor mei şi parcă îmi vine să ţip", se plânge o altă femeie, care nu pare să vadă nicio bucurie în reuniunea familiei de Sărbători.

„Deseori, când suntem alături de părinţii noştri, ne simţim ca în adolescenţă. Sentimentele pe care le aveam atunci când aceştia ne controlau viaţa riscă să se adâncească. Pentru ca ei să ne trateze ca pe nişte adulţi, trebuie să ne purtăm ca atare", consideră psihoterapeutul Jules McClean. Psihologul Susan Quilliam are şi un sfat practic. „Repetă-ţi în minte «Am viaţa mea, sunt o persoană independentă!»"

Presiunea tradiţiilor

„Familia soţului meu este foarte «bisericoasă» şi toată lumea se aşteaptă ca şi eu să merg la slujbele de Crăciun", spune o altă doamnă, decisă ca în acest an să găsească o soluţie pentru a scăpa de această „corvoadă", fără să supere însă pe cineva drag.

Psihoterapeutul Jules

McClean are o soluţie şi pentru ea. „Încearcă să le spui membrilor familiei că le respecţi tradiţiile, dar nu le împărtăşeşti punctele de vedere", este sfatul lui McClean. Potrivit specialiştilor în com­­­­­­­­­portament uman, dacă persoanele din jur înţeleg cu adevărat că le respecţi şi dacă nu porţi discuţia pe un ton ridicat, şansele ca situaţia neplăcută să fie evitată şi chiar să se ajungă la o înţelegere cresc considerabil.  

Emoţiile sunt temporare

Psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute afirmă că ne întristăm de Crăciun atunci când simţim presiunea de a fi fericiţi, dar nu suntem în acea stare. Ce este de făcut? „Dacă nu eşti fericit, nu te lupta cu tine însuţi. Validează ceea ce simţi şi aminteşte-ţi că emoţiile, oricât de neplăcute ar fi, sunt temporare. Cu cât încerci să scapi de ele sau să le îndepărtezi, cu atât se înrăutăţeşte situaţia. Simplul fapt că a venit Crăciunul nu ia cu mâna sentimentul de nelinişte“, conchide psihologul Bogdana Bursuc.

“Secretul armoniei de Crăciun nu constă în numărul de daruri cumpărate. Totul ţine de atmosfera pe care o creezi."
Susan Quilliam psiholog britanic

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite