VIDEO Tudor Chirilă trebuie să plătească 15.000 de euro foştilor colegi din formaţia Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţa magistraţilor îi interzice solistului să mai cânte melodiile fostei sale formaţii şi-l obligă să plătească despăgubiri de 15.000 de euro. Curtea Supremă a dat hotărârea definitivă şi irevocabilă în procesul dintre membrii fostei trupe Vama Veche şi liderul formaţiei Vama.

La mai bine de trei ani de la demararea procesului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că actuala trupă a lui Tudor Chirilă, Vama, a încălcat legea drepturilor de autor asupra pieselor din repertoriul fostei sale formaţii, Vama Veche. Astfel, instanţa a decis că Vama a interpretat în concertele proprii o serie de cântece compuse de Liviu Mănescu, Traian Bălănescu şi Răzvan Lupu (componenţi ai fostei trupe Vama Veche), fără acordul acestora.

Tudor Chirilă: „Nu pot uita cei 10 ani de Vama Veche”

Ana-Maria Chirilă trăieşte cu muzica băieţilor de la Vama

În consecinţă, prin sentinţa definitivă şi irevocabilă de miercuri, Curtea Supremă le-a interzis membrilor formaţiei Vama să mai cânte piesele Vama Veche fără acordul compozitorilor. De asemenea, membrii trupei Vama au fost obligaţi să plătească 15.000 de euro despăgubiri şi cheltuielile de judecată.

„Noi nu ne-am dorit acest proces, am vrut doar să ne fie respectate drepturile. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza pe cale amiabilă, aşa cum ne-am dorit. Am luat legătura cu Tudor Chirilă, i-am spus că poate cânta piesele noastre în urma unei înţelegeri, a unui contract de interpretare. Nici n-a vrut să audă. El a considerat că poate face treaba asta fără acordul nostru", a declarat Liviu Mănescu, membru al fostei formaţii Vama Veche, pentru „Adevărul".

Procesul a început în decembrie 2006 când Liviu Mănescu, Traian Bălănescu şi Răzvan Lupu au acţionat în instanţă membrii formaţiei Vama pentru încălcarea drepturilor de autor.

Precedent util pentru compozitori

„Hotărârea instanţei ne bucură mai ales pentru că ea constituie un început important pentru muzica românească. De acum înainte, compozitorii români se vor putea folosi de acest precedent pentru a-şi proteja drepturile atunci când acestea sunt încălcate de către alţi artişti, organizatori de spectacole sau alţi utilizatori", a declarat Liviu Mănescu la aflarea sentinţei.

Tudor Chirilă nu a putut fi contactat ieri, până la închiderea ediţiei. Un reprezentant al „Agenţiei de vise", firma care se ocupă de organizarea concertelor lui Chirilă, a declarat că artistul se află la Paris. Reprezentanţii artistului nu au dorit să facă nicio declaraţie.

Vama Veche, o poveste de 10 ani

În 1996, tânărul actor Tudor Chirilă îi întâlneşte pe Liviu şi Traian care visau să-şi facă o formaţie. În zece minute compun piesa „Nu am chef azi", care a devenit hitul anului 1997. Primul concert al trupei Vama Veche a fost la 28 noiembrie 1996, în Lăptăria lui Enache. În martie 1997, cântă în deschiderea concertului Page & Plant (Led Zeppelin).

Vama Veche a scos şapte albume - cel de-al doilea, „Vama Veche Live" având vânzări de peste 200.000 de exemplare. Albumul „Fericire în rate" a fost ultimul din istoria de zece ani a trupei, care s-a rupt în 2006. Tudor Chirilă înfiinţează formaţia Vama iar foştii colegi activează în Trupa Veche.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite