Românii din Norvegia, fani Paula şi Ovi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii ţării noastre la concursul Eurovision 2010 s-au întâlnit cu admiratorii la Ambasada României de la Oslo. Aflaţi la 3.000 de kilometri de casă, românii stabiliţi în Norvegia vor vota anul acesta, fără niciun dubiu, pentru Paula Seling şi Ovi.

Oslo are aproape 600.000 de locuitori şi este un oraş mic pentru o capitală, dar îndeajuns de mare pentru Norvegia, o ţară cu o populaţie de cinci milioane de locuitori.

Citiţi şi:

VIDEO Paula şi OVI, pe locul 1 în opţiunile ţărilor neparticipante la Eurovision
VIDEO Paula Seling şi Ovi: A doua repetiţie a fost extraordinară

Nu este cunoscut drept un oraş cu o comunitate românească puternică, dar, cu toate astea, la Ambasada României s-au strâns zeci de români dornici să-i cunoască pe cei care îi vor reprezenta la Eurovision.

Au făcut poze împreună cu Paula Seling şi Ovi, au primit autografe şi au stat de vorbă cu cei doi cântăreţi. Încântaţi de această întâlnire, cei prezenţi au mărturisit că votul lor ar fi fost oricum pentru România.

Voluntar la Eurovision

Samira David are 19 ani şi a venit în Norvegia acum nouă ani, direct din Tecuci. Este un fan al concursului, iar la această ediţie a decis să se implice direct şi s-a oferit voluntar la Telenor Arena. Printre cei aproape 1.000 de oameni care participă la organizarea Eurovision, se numără 500 voluntari dispuşi să ajute organizatorii norvegieni.

Samira şi familia ei - mama, tatăl şi doi fraţi gemeni - locuiesc în oraşul Sarpsborg, în apropiere de Oslo. „Îmi place mult piesa Paulei şi a lui Ovi şi nu pentru că sunt româncă, ci pentru că anul acesta au venit cu o melodie foarte puternică. Nu votez România indiferent de artist şi de piesă, contează foarte mult reprezentaţia", spune Samira.

În familia ei există „un fel de tradiţie" în ceea ce priveşte Eurovisionul: se aşază toţi în faţa televizorului şi fiecare îşi susţine preferatul.

Cătălina Preoteasa (46 de ani) şi fiica sa Andreea (22 de ani) sunt două împătimite ale concursului de muzică. Mama este fagotist de meserie, iar Andreea este o cântăreaţă care şi-a încercat norocul de două ori la Eurovision, selecţia naţională din Norvegia.

image

Cătălina Preoteasa şi fiica ei, Andreea

Acum au două motive de bucurie: piesa României şi faptul că Eurovisionul are loc aproape de casa lor. „Am vrut să-i cunoaştem pe Paula şi pe Ovi. Pe el îl ştiam, pentru că a participat la Eurovision, aici în Norvegia. Mi-a plăcut atunci, dar cred că melodia pe care o cântă acum cu Paula este deosebită", spune Cătălina. A plecat din România acum 22 de ani, după opt ani în care a lucrat la Teatrul de Operetă „Ion Dacian" din Capitală, şi de atunci a vrut să fie aproape de ţară în orice fel, iar asta implica chiar şi un vot pentru România la concursul de muzică. „Întotdeauna, în fiecare an, chiar dacă stăm la capătul pământului, am dat votul nostru României", spune Cătălina.

Cofetari în Ţara Fiordurilor

Cristian şi Anca Plăvan sunt în Norvegia de aproape trei ani. Aici li s-a născut cel de-al doilea copil, Maria. Au plecat din Botoşani pentru o viaţă mai bună, iar acum lucrează amândoi la o cofetărie.

Au venit la Ambasada României pentru că le place cine îi reprezintă anul acesta şi au vrut să-i cunoască pe cei care vor primi votul lor. „Piesa este foarte frumoasă, mie-mi place foarte mult. Ne rugăm să aibă succes şi să iasă pe locul întâi. Votăm România de fiecare dată", spune Anca. „Prinde la public piesa asta", o completează soţul ei. Fata cea mare, Andreea, îşi aprobă părinţii când nu este ocupată cu dansatul pe melodia „Playing With Fire" („Jocul cu focul" - n.r.).

image

Alexandru Radu şi Ioana Ocru cred în şansele României

Speranţe pentru marele premiu

Printre românii stabiliţi în Norvegia de mai mult sau mai puţin timp există o trăsătură comună: toţi vor să se întoarcă acasă, chiar dacă aici au asigurată o viaţă liniştită.

Alexandru Radu, un tânăr în vârstă de 23 de ani, plecat din România pe cont propriu acum trei ani, mărturiseşte însă că nu s-ar mai întoarce. „Nu am de ce să mă întorc dacă ţara nu-mi oferă condiţii. Ştiu că şi noi suntem vinovaţi de ceea ce se întâmplă acolo (n.r. - România). Când noi ne vom schimba, şi ţara se va schimba", spune Alexandru.

Cu toate acestea, se declară naţionalist şi suporter al ţării natale. „Normal că votez România la Eurovision, nici nu se pune problema. Sunt naţionalist şi indiferent cine ar reprezenta ţara, eu votez România. Comparativ cu piesa de anul trecut, aceasta mi se pare mult mai bună", completează el. Amica lui, Ioana Ocru (33 de ani), spune că diferenţa de anul acesta este că românii chiar pot spera la marele premiu. „Aş fi votat România oricum, dar acum am o speranţă mult mai mare, chiar cred că avem şanse serioase", spune Ioana.

image

Paula şi Ovi, la repetiţiile de la Eurovillage

Concert la Eurovillage

Aseară, La Oslo, a avut loc petrecerea de deschidere a competiţiei Eurovision Song Contest 2010. La petrecere au fost prezenţi concurenţi, membri ai delegaţiilor ţărilor participante şi jurnalişti. Înainte de aceste eveniment, Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României, au avut programat un concert pe scena Eurovillage, un spaţiu dedicat artiştilor şi jurnaliştilor acreditaţi la eveniment. Astăzi începe săptămâna Eurovision, care include cele două semifinale (25 şi 27 mai) şi finala (29 mai).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite