VIDEO Proiectul planetar al lui Sir Ridley Scott

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul britanic şi Kevin Macdonald invită fiecare om de pe planetă să-şi filmeze un moment din zi şi să-l încarce pe Youtube. Experimentul cinematografic „Life in a Day/Viaţa într-o zi“ va cuprinde cât mai multe dintre mărturiile filmate de oamenii din toate colţurile planetei, în ziua de 24 iulie.

Un portret filmat al lumii de astăzi din care poate face parte oricine, asta şi-au propus, printre altele, cei doi regizori. Cu o cameră de luat vederi, indiferent că este încorporată în telefon sau că este profesionistă, fiecare persoană care vrea să participe trebuie să răspundă la trei întrebări: „Ce te face să zâmbeşti", „Ce te sperie cel mai mult în lumea în care trăim azi?" şi „Ce iubeşti cel mai mult?".

Citiţi şi:

Viaţa lumii într-o singură zi

Oricine poate filma

Acţiunea poate avea loc oriunde: în drum către serviciu, acasă, la spital, în parc sau la plimbare, la fel de bine cum filmarea poate reda un moment emoţionant din viaţa fiecăruia, cu condiţia să aibă loc la 24 iulie. „«Viaţa într-o zi» este ca o capsulă a timpului care va spune generaţiilor viitoare cum era să trăieşti la 24 iulie 2010", a explicat Kevin Macdonald, coautor al proiectului şi  regizor al filmului „Ultimul rege al Scoţiei", pentru cotidianul „The Telegraph".

Regizorul este conştient de riscurile pe care şi le asumă cu un proiect care implică participarea colectivă, dar nu crede că va da greş. „Sunt convins că va ieşi magie, ceea ce căutăm de fapt", a spus acesta. „Cu acest proiect te rugăm să te ridici şi să-ţi filmezi ziua, indiferent de ce se întâmplă. Poate să fie vorba şi despre pisica ta, dar trebuie să fie personal. Asta căutăm", a spus Sir Ridley Scott.

Persoanele ale căror înregistrări vor ajunge să facă parte din documentar vor fi trecute drept co-regizori ai peliculei, iar 20 dintre ele vor participa alături de Scott şi Macdonald la lansarea filmului, în cadrul festivalului de film Sundance, în ianuarie 2011.

Întoarcerea la începuturi

Regizorul Sir Ridley Scott este iniţiatorul experimentului şi a mărturisit că de la această idee porneşte cel mai ambiţios proiect al carierei sale. Ideea i-a venit la începutul carierei, dar acum are metodele necesare.

„Primul meu film (regizat - n.r.) a durat o zi din viaţă", a declarat acesta. „Mi-am zis atunci că o să stau o zi întreagă să scriu despre cum am decis eu să nu mă duc la şcoală - pentru că uram şcoala - şi să-mi iau ziua liberă", a povestit regizorul.

Rezultatul a fost un scurtmetraj de 25 de minute, realizat cu o cameră video din anii '60, intitulat „Băiatul şi bicicleta". În prezent, scurtmetrajul se află în arhivele Institutului Britanic de Film.

"Cu acest proiect te rugăm să te ridici şi să-ţi filmezi ziua, indiferent de ce se întâmplă."
Sir Ridley Scott
regizor

Cavalerul filmelor britanice

Sir Ridley Scott, născut la 30 noiembrie 1937, în South Shields, Anglia, este unul dintre cei mai influenţi oameni de cinema şi este recunoscut pentru stilul său cinematografic. Printre filmele regizate de el se numără „Blade Runner", „Alien", „Thelma and Louise", „Hannibal" şi recentul „Robin Hood", precum şi numeroase filme de acţiune de la Hollywood.

A regizat şi reclame celebre, cum ar fi cea pentru Apple Macintosh, din 1984, care a fost considerată „o capodoperă". Ridley Scott a fost înnobilat, în anul 2003, de către regina Angliei pentru meritele sale cu titlul de „cavaler".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite