VIDEO Oscar 2010, duelul unor foşti soţi/ Tu pe cine ai vota?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decernarea premiilor Oscar este un eveniment unic
Decernarea premiilor Oscar este un eveniment unic

Mai sunt două zile până la marea gală a Academiei Americane de Film, iar tensiunea este maximă. Va reedita James Cameron cu SF-ul „Avatar” succesul înregistrat cu „Titanic” în 1997, chiar dacă este nominalizat la mai puţine categorii în acest an? Va sparge gheaţa drama de război "The Hurt Locker", primind statueta mult râvnită pe care multe filme de acest gen au ratat-o?

Gala de duminică se anunţă a fi foarte strânsă, favoriţi fiind „Avatar” şi "The Hurt Locker", două filme regizate de doi foşti soţi, James Cameron şi Kathryn Bigelow.

Potrivit caselor de pariu internaţionale, ieri, favoriţi la Oscar la cele mai importante categorii erau "The Hurt Locker", actriţa Sandra Bullock, pentru prestaţia din "The Blind Side", şi colegul ei de breaslă Jeff Bridges, pentru rolul din  "Crazy Heart".

CITEŞTE ŞI: Performanţă fantastică: Sătenii din Pechea ţintesc două premii la Gala “Oscar”!


În 2 februarie, după ce s-au anunţat nominalizaţii, casele de pariuri creditau "Avatar" ca favorit la câştigarea Oscarului, pentru cel mai bun film al anului.

Avatar, cel mai scump film realizat vreodată – 300 milioane de dolari producţia, la care se adaugă încă o dată pe atât costurile legate de marketing, prezintă o lume fantastică în care pâmântenii încearcă să pună mâna pe bogăţiile Pandorei, întrând în pielea vechii rase Na'vi. În primele nouă săptămâni de la lansare, "Avatar" a obţinut încasări de 2,351 miliarde de dolari pe plan mondial, doborând recordul înregistrat de “Titanic” (1,84 miliarde de dolari).

Contracandidatul său, “The Hurt Locker”, câştigătorul a şase premii BAFTA, printre care cel mai bun film şi cel mai bun regizor, spune povestea unei echipe de genişti care încearcă din răsputeri să facă faţă într-un oraş în care fiecare persoană poate fi un potenţial inamic, iar fiecare obiect poate să fie o bombă mortală. “The Hurt Locker” a avut încasări totale de 12,57 milioane de dolari în SUA şi Canada.

Întrebată despre şansele pe care “Avatar le are la câştigarea Oscarului, criticul de film Irina Margareta Nistor spune că şi-ar dori să nu câştige pentru că  “este un film experimental care nu are de ce să se bată cu filmele adevărate”. Totodată, ea crede că nominalizarea lui “Avatar” la categoria cel mai bun film este nepotrivită. “Acesta ar trebui să fie nominalizat la categoria animaţie”.

În ceea ce priveşte ‘The Hurt Locker’, Margareta Nistor apreciază că “este un film destinat exclusiv bărbaţilor”.

De cealaltă parte, criticul de film Ada Roseti consideră că lupta este foarte strânsă între cele două pelicule, iar diferenţa de voturi nu va fi foarte mare.

Ada Roseti este de părere că producţia „The Hurt Locker” merită să câştige, dar că, pe de altă parte, “experienţa cu ‘Titanicul’, când nu avea un contracandidat la fel de puternic, arată că acolo unde se înghesuie oamenii să vadă filmul cântăreşte mult. La 6.000 de membri cât are Academia Americană de Film s-ar putea să fie suficient de mulţi oameni care să preia reprezentativ votul publicului”.

“‘The Hurt Locker‘ este un film bun cu un scenariu bine condus. Este curajos din multe puncte de vedere, de la cele artistice la cele umane. S-ar putea ca foarte mulţi membri ai Academiei Americane de Film să o prefere pe Kathryn Bigelow în detrimentul lui James Cameron, pur şi simplu pentru că în ultima vreme acesta a reuşit să calce pe mulţi pe coadă. Lucrurile astea personale ajung să conteze atunci când vine vorba de voturi. Contează calitatea filmului, dar şi circumstanţele în care se face votul” mai spune Ada Roseti.

În legătură cu celelalte opt filme nominalizate la Oscar, Irina Margareta Nistor spune că „District 9” nu are ce căuta în listă, “fiind de-a dreptul prost”. „An Education” este totuşi e un pic mai bun decât „Inglourious Basterds“. “‘An Education‘ este mai original şi mai clasic, realmente este un film. Este foarte bine făcut, este pur englezesc, însă acolo votează nişte americani care au cu totul alte gusturi decât sunt în Europa. ‘An Education‘, care după părerea mea este cel mai bun film, este unul eminamente european”, afirmă ea.

Despre “Up”-ul, Irina Margareta Nistor spune că este un film foarte bun, dar care nu o să câştige la categoria cel mai bun film pentru că este un desen animat şi “ar fi un scandal mult prea mare”. În ceea ce priveşte pelicula „Up in the Air“, critical este de părere că este mult mai bună decât „District 9“. “Filmul regizat de Jason Reitman (Up in the Air - n.r.) are un trailer foarte bun care, însă, nu merge până la capăt”, conchide ea.

Kathryn Bigelow, favorită la regie

La categoria cel mai bun regizor, Ada Roseti pariază pe Kathryn Bigelow. “Performanţele lui ‘Avatar‘ sunt mai puţine în ceea ce priveşte meseria propriu zisă de regizor, aceea de a conduce un actor. Acolo cred că avantajul lui Kathryn Bigelow este mai mare”. Irina Margareta Nistor afirmă, însă, că Quentin Tarantino, regizorul “Inglourious Basterds”, ar merita statueta.

La categoria cea mai bună actriţă, Irina Margareta Nistor crede că titlul va fi obţinut de Meryl Streep pentru prestaţia din “Julie & Julia”, deşi Helen Mirren, interpreta rolului principal din “The Last Station” a avut “de departe” cea mai bună prestaţie.

Ada Roseti susţine ideea criticilor străini: Sandra Bullock se detaşează clar şi va obţine primul Oscar din întreaga sa carieră. “Este unul dintre puţinii candidaţi fără prea mari emoţii, adunând filmul în care joacă, felul în care joacă şi faptul că ea este un star de foarte multă vreme. În ‘The Blind Side‘ s-a văzut clar că este o actriţă cu o gamă foarte largă de roluri. Probabil că va lua sigur titlul”.

În ceea ce priveşte statueta pentru cel mai bun actor, criticul este de părere că “având în vedere globul (de aur n.r), probabil Jeff Bridges ar avea cele mai mari şanse”.

“Up”, lider la animaţie

La categoria cel mai bun film de animaţie, Irina Margareta Nistor apreciază că „Up“ va pleca cu statueta acasă pentru că a “ras tot în acest an”. “Este un amestec de toate: desen clasic, desen modern, 3D. Este sentimental şi suficient de educativ, dar împacă şi generaţii diferite. Este şi foarte frumos colorat. Cu totul, este foarte prelucrat”.

“‘Coraline‘ şi ‘Fantastic Mr. Fox‘ sunt sinistre amândouă. Despre ‘The Princess and the Frog‘, nu ştiu ce să spun pentru că nu a apărut în România. ‘The Secret of Kells‘ a fost în România la Anim’est, însă am reuşit să văd doar câteva secvenţe şi arăta bine”, adaugă criticul de film.

10 filme pe listă, mai multe încasări

Noutatea premiilor Oscar în acest an constă în faptul că la categoria cel mai bun film au fost nominalizate 10 filme, în loc de 5. Membrii Academiei Americane de Film vor avea, în acest fel, mai multă bătaie de cap.

“Este o teorie întreagă în psihologie care spune că atunci când ai de ales între două lucruri şi îţi este adus al treilea candidat, prezenţa lui, chiar dacă el nu are şanse, poate să îţi influenţeze opţiunea. Întotdeauna mai multe opţiuni au impact, chiar dacă sunt doi favoriţi. Cu siguranţă includerea a 10 filme nu i-a ajutat nici pe votanţi, nici pe cei care numără voturile. A ajutat, însă, încă cinci filme să obţină încasări pe lista nominalizărilor”, afirmă Ada Roseti.

Irina Margareta Nistor consideră că, de preferabil, la Oscar ar trebui să fie filme bune, pe care lumea să meargă să le vadă. „De multe ori nu ia câte un film şi taman ăla este cel mai bun. Sau nici măcar nu intră în astea nominalizate. Anul acesta nu am regrete, am avut atunci când nu a intrat „432”. Scopul principal al acestei ceremonii este tocmai să tenteze lumea să meargă la cinema. Din păcate, în memoria colectivă, nu rămâne foarte mult din astfel de filme. Au fost ani în care pelicule bune au intrat în istorie şi nu au câştigat, iar despre cele care au luat premii, astăzi, nu îşi mai aduce aminte nimeni”.

Gala Oscar, la a 82-a ediţie

Cea de-a 82-a gală a premiilor Oscar va avea loc duminică, 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles.

Actriţele laureate cu Oscar Charlize Theron, Barbra Streisand, Kathy Bates şi foştii nominalizaţi Robert Downey Jr., Queen Latifah, Samuel L. Jackson şi John Travolta s-au alăturat actorilor mai tineri Miley Cyrus, Zac Efron şi colegii din "Twilight", Kristen Stewart şi Taylor Lautner, în prezentarea premiilor Oscar.

Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar, sunt decernate după votul celor peste 6000 de membri, toţi profesionişti în diverse specialităţi ale cinematografiei (producători, regizori, actori, directori de imagine şi mulţi alţii).

Premiul, o statuetă care reprezintă un om cu o spadă în mână, se numeşte Oscar pentru că, aşa cum spune legenda, actriţa Margaret Herrick a exclamat la vederea statuetei că semăna cu unchiul său Oscar.

Prima ceremonie de decernare a premiilor Academiei a fost desfăşurată la 16 mai 1929 la hotelul Hollywood Roosevelt din Los Angeles, California.

Iată nominalizările la  cele mai importante categorii:

Cel mai bun film

„Avatar“
„The Hurt Locker“
„The Blind Side“
„District 9“
„An Education“
„Inglourious Basterds“
„Precious“
„A Serious Man“
„Up“
„Up in the Air“

Cel mai bun actor

Jeff Bridges, Crazy Heart
George Clooney, Up in the Air
Colin Firth, A Single Man
Morgan Freeman, Invictus
Jeremy Renner, The Hurt Locker

Cea mai bună actriţă

Sandra Bullock, The Blind Side
Helen Mirren, The Last Station
Carey Mulligan, An Education
Gabourey Sidibe, Precious
Meryl Streep, Julie & Julia

Cel mai bun actor în rol secundar

Matt Damon, Invictus
Woody Harrelson, The Messenger
Christopher Plummer, The Last Station
Stanley Tucci, The Lovely Bones
Christoph Waltz, Inglourious Basterds

 Cea mai bună actriţă în rol secundar

Penélope Cruz, Nine
Vera Farmiga, Up in the Air
Maggie Gyllenhaal, Crazy Heart
Anna Kendrick, Up in the Air
Mo’Nique, Precious

 Cel mai bun regizor

Kathryn Bigelow, The Hurt Locker
James Cameron, Avatar
Lee Daniels, Precious
Jason Reitman, Up in the Air
Quentin Tarantino, Inglourious Basterds

Cel mai bun scenariu original

„The Hurt Locker“ (2008): Mark Boal
„Inglourious Basterds“ (2009): Quentin Tarantino
„The Messenger“ (2009): Oren Moverman, Alessandro Camon
„A Serious Man“ (2009): Joel Coen, Ethan Coen
„Up“ (2009): Bob Peterson, Pete Docter

Cel mai bun scenariu adaptat

„District 9“ (2009): Neill Blomkamp, Terri Tatchell
„An Education“ (2009): Nick Hornby
„In the Loop“ (2009): Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche
„Precious: Based on the Novel Push by Sapphire“ (2009): Geoffrey Fletcher
„Up in the Air“ (2009): Jason Reitman, Sheldon Turner

Cel mai bun film de animaţie

„Coraline“ (2009)
„Fantastic Mr. Fox“ (2009)
„The Princess and the Frog“ (2009)
„The Secret of Kells“ (2009)
„Up“ (2009)

Cel mai bun film străin

„Ajami“ (Israel)
„Das weisse Band“ (Germania)
„El secreto de sus ojos“ (Argentina)
„Un prophète“ (Franţa)
„La teta asustada“ (Peru)

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite