Performanţă fantastică: Sătenii din Pechea ţintesc două premii la Gala “Oscar”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Maria Drăguş (blonda din dreapta) pe covorul roşu, la Cannes .
Ana-Maria Drăguş (blonda din dreapta) pe covorul roşu, la Cannes .

Filmul german „Banda albă", nominalizat la două categorii are în distribuţie trei actori cu rădăcini la Pechea, în familia Drăguş. Pelicula are şanse să fie desemnată filmul străin al anului sau să ia premiul pentru idee cinematografică.

Lovitură de imagine pentru satul gălăţean Pechea. Trei actori care îşi au rădăcinile aici sunt pe cale să dea lovitura la cel mai prestigios clasament al industriei cinematografice: premiile Oscar, care sunt acordate anual de Academia americană de Film.

Cei trei actori de origine română (dar născuţi în Germani) sunt fraţi şi joacă în filmul „The White Ribbon" (în germană: Das Weisse Band, Eine Deutsche Kindergeschichte; româneşte - „Banda albă"), o dramă scrisă şi regizată de austriacul Michael Haneke.

Un film straniu

Povestea misterioasă, descrie societatea şi viaţa de familie într-un sat din nordul Germaniei chiar înainte de primul război mondial. Potrivit regizorului Haneke, este un film despre „originea oricărui tip de terorism, fie că este vorba de natură politică sau religioasă".

Filmul este alb-negru, fiind nominalizat atât la categoria „Cel mai bun film străin", cât şi la „Cea mai bună idee cinematografică a anului".
Fraţii Drăguş, Maria-Victoria - 15 ani, Paraschiva - 8 ani şi Iosef - 12 ani nu sunt la prima experienţă pe ecran.

Ei sunt vedete în filme şi seriale TV din Germania, dar se mândresc de originea lor română. Tatăl lor, pecheanul Nicolae-Silviu Drăguş, este violoncelist la Filarmonica din Saxonia Mijlocie, iar bunica lor, educatoarea pensionară Maria-Victoria Drăguş, trăieşte şi acum la Pechea.

Nicolae-Silviu Drăguş a rămas acasă, în Germania, cu ceilalţi doi actori ai familiei, Josef şi Paraschiva, prinşi în filmări pentru alte producţii, în vreme ce Maria-Victoria şi mama ei, Jana, sunt deja în America, pentru a participa la ceremonia Oscar, care va avea loc la noapte.

Filmul „The White Ribbon" a avut premiera la a 62-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes în mai 2009 şi a câştigat Palme d'Or. Acest lucru a fost urmat de comentarii pozitive şi de mai multe alte premii majore, inclusiv din 2010, Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film strain.

În „Banda albă", Maria-Victoria a interpretat rolul Klarei, fiica mare a pastorului, familie în jurul căreia se desfăşoară acţiunea.

Banda albă este o bucată de pânză pe care pastorul le-o leagă de mână copiilor, de câte ori greşesc, pentru a le aminti de „inocenţă".

Pull: Un film controversat

Filmul este o alegorie despre începuturile fascismului.
Comentează extraordinara poveste a fraţilor Drăguş, pe galati.adevarul.ro

 Premiile Academiei(Oscar) sunt principalele premii naţionale de film din Statele Unite ale Americii.

Statueta Oscar a fost proiectată de către Cedric Gibbons şi sculptată la Los Angeles de către George Stanley. Fiecare statuetă este facută din aliaj de nichel, argint şi suflată cu aur de 24 de karate şi este produsă de către compania R.S.Owens dinn Chicago.

Dimensiunile ei sunt de 34,5 cm inălţime şi cantăreşte 3,8 kg. Statueta reprezintă un cavaler care ţine in faţa corpului o sabie şi stă pe o rolă de film. Pe rola de film sunt cinci spiţe, semnificand cele cinci ramuri iniţiale ale Academiei: actori, şcenarişti, regizori, producători şi tehnicieni.

De unde vine denumirea de Oscar, de la cine şi-a căpătat numele nu se ştie sigur. Cea mai răspandită poveste este că Margaret Herrick, o angajată a Academiei, şi mai apoi director executiv, a remarcat că statueta seamănă foarte bine cu unchiul ei Oscar, şi astfel membrii academiei au inceput să o numească aşa.

Oricare ar fi adevărata origine a numelui, este foarte clar că el a fost folosit in public pentru prima dată de către Walt Disney la un discurs de acceptare al premiului in acel an. Deşi jurnaliştii foloseau cu frecvenţă porecla statuetei prin 1930, abia din 1939 Academia a folosit in mod oficial numele de Oscar.

Ceremoniile de decernare a premiului au fost ţinute de cele mai multe ori la Dorothy Chandler Pavilion şi la Pantages Theatre, dar cel mai cunoscut loc rămane Los Angeles Shrine Auditorium.

Fiecare ceremonie este denumită după anul in care au fost produse filmele premiate, astfel, in Martie 1997 au fost decernate premiile academiei pentru anul 1996. Din 2001, 88 de ţări au participat la secţiunea film străin cu cel puţin cate un film.

Reguli la Oscar:

1. Cu excepţia filmelor de animaţie şi a filmelor străine orice film se poate califica in cursa pentru Oscar. El trebuie să aibă cel puţin şapte zile in care să ruleze intr-unul din cinematografele din Los Angeles in anul cu pricina. Trebuie să aibă peste 40 minute şi să fie pe role de film de 35 mm, 70 mm sau să fie intr-un format digital acceptabil.

2. Filmele care au premiera sau distribuirea in orice alt fel decat pe ecranul unui cinematograf nu pot fi considerate pentru a intra in cursa Oscarurilor in nici o categorie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite