VIDEO Ne va ajuta Italia la Eurovision?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o pauză de 14 ani, Italia revine în concurs. Românii de acolo ar putea aduce puncte importante trupei Hotel FM. România are puţini prieteni pe care se poate baza în competiţia europeană. Revenirea Italiei ar putea schimba raportul de forţe.

Deşi participă direct în finală, ca ţară mare plătitoare, Italia va avea drept de vot şi într-una dintre semifinale, potrivit regulamentului concursului. Iar sorţii au avantajat încă o dată România, căci publicul şi juriul din Peninsulă îşi vor expune opţiunile în a doua semifinală, în care concurează trupa Hotel FM.

Citiţi şi:

Cea mai tânără finalistă de la Eurovision are doar 15 ani!
Orădenii de la Hotel FM au încredere că piesa "Change" îi va duce între primii 10


Încrezători în forţele proprii şi în piesa cu care vor concura, „Change", membrii trupei Hotel FM (Gabriel Băruţă, David Bryan şi Alex Szüz) cred că au o şansă în plus la un loc fruntaş prin revenirea Italiei. „Credem că ne va ajuta foarte mult. Nu ştiu dacă ne vor acorda chiar 12 puncte, cum primim de obicei de la Spania, dar 10 puncte tot vom primi, pentru că sunt foarte mulţi români acolo", a declarat Gabriel Băruţă, liderul formaţiei.

Totodată, Hotel FM mizează şi pe voturile din Marea Britanie, deoarece solistul David Bryan este din Londra. „Probabil că şi din Anglia vom avea un vot foarte bun, datorită lui David. Însă noi mizăm, în primul rând, pe stilul nostru muzical. N-am venit cu chestii balcanice, cu lucruri kitschoase, iar stilul nostru se pliază pe ţările anglo-saxone. Ceea ce cântăm noi face parte din muzica europeană bună", a adăugat compozitorul.

Voturi de la românii din Italia

Mihai Trăistariu crede că revenirea Italiei este un lucru foarte bun atât pentru competiţia în sine, cât şi pentru reprezentanţii României. „Mi se pare cea mai bună ştire legată de Eurovision din ultimii ani. În 2006, când am participat eu, cu melodia «Tornero», chiar mi-a părut rău că nu a fost şi Italia în competiţie. Sigur luam un loc mai bun, o notă de 12 în plus contează enorm în economia clasamentului final. Publicul român din Italia ne va vota garantat", spune Mihai Trăistariu. Acesta crede că participarea Italiei înseamnă un câştig şi pentru concursul în sine. „Au artişti foarte buni, recunoscuţi în toată lumea. Participarea lor aduce un plus de valoare concursului", completează cântăreţul. Experienţa dobândită la Eurovision 2006, unde a ocupat locul 4, îl determină pe Mihai Trăistariu să tranşeze lucrurile din poziţia unui cunoscător al fenomenului. „Anul acesta ne prezentăm bine, avem din start nişte plusuri: piesa trupei Hotel FM e bună, e antrenantă, îmi place. Solistul are charismă şi are o voce foarte bună. Sigur trecem de semifinală", explică fostul concurent la Eurovision.

O piesă „închegată"

Şi compozitorul Ionel Tudor, autorul melodiei „Tell Me Why", cu care Monica Anghel şi Marcel Pavel au ocupat locul 9 în 2002, crede că şansele României în acest an sunt potenţate de revenirea Italiei. „Sunt convins că românii din Italia ne vor vota, la fel cum cred că vom primi puncte şi din partea juriului de specialitate din această ţară. În afară de motivul de natură sentimentală pentru care vom primi puncte de la comunitatea românească, anul acesta chiar avem o piesă «închegată», cu o interpretare foarte bună şi cred că va fi apreciată şi de specialişti", consideră compozitorul. „În plus, revenirea Italiei e un lucru benefic pentru concurs, are de câştigat muzica de calitate. Italienii s-au prezentat întotdeauna foarte bine într-o competiţie", mai spune Ionel Tudor.

"Sunt convins că românii din Italia ne vor vota, la fel cum cred că vom primi puncte şi din partea juriului de specialitate din această ţară."
Ionel Tudor compozitor

Un festival creat după modelul Sanremo

image

Toto Cutugno a câştigat Eurovision în 1990  Foto: Afp

Membru fondator al concursului în 1956, alături de alte patru state, Italia ar putea pretinde mai mult decât copaternitatea concursului. Ar putea clama însuşi conceptul, şi asta dacă ţinem cont de faptul că Eurovision a fost creat după modelul celebrului festival de la Sanremo.
De-a lungul timpului, Italia a câştigat de două ori competiţia: în 1964, reprezentată de Gigliola Cinquetti (cu piesa „Non ho l'età"), şi în 1990, reprezentată de Toto Cutugno (cu melodia „Insieme 1992"). Mai mult, unul dintre cele mai mari hituri ale muzicii moderne, „Volare" („Nel blu dipinto di blu") s-a născut tot la Eurovision, deşi piesa interpretată de Domenico Modugno a ocupat doar locul 3 în 1958.

În anii '80, Italia s-a mai retras de două ori din competiţia europeană de muzică. Prima dată s-a petrecut în 1981, atunci când televiziunea RAI a motivat retragerea prin interesul scăzut al italienilor pentru competiţie. În 1983, statul peninsular s-a întors la Eurovision, iar la ediţiile din 1986, 1994, 1995 şi 1996 n-a participat deloc.

Clasări modeste după '90

Aşa se face că orgoliul peninsularilor cu sânge fierbinte a avut de suferit când alianţele din noua Europă, născută după '90, le-au adus doar clasări modeste în concursul muzical. Astfel, în 1997 au decis să se retragă. Nemulţumirea italienilor, care acuzau practica votului geo-politic, era cu atât mai îndreptăţită cu cât se numărau printre statele mari plătitoare, care cotizau puternic în fiecare an la bugetul concursului.

Primul semn de revenire a Italiei a apărut în 2008, atunci când doi faimoşi muzicieni italieni, Toto Cutugno şi Vince Tempera, şi-au exprimat părerile de rău legate de absenţa patriei lor din concurs. Timp de mulţi ani, Italia a fost curtată de EBU (European Broadcasting Union, organizatorul concursului), dar a rămas fermă pe poziţii, deşi zvonuri despre revenirea în competiţie au apărut încă de anul trecut. Nu se ştie exact ce i-a determinat pe reprezentanţii televiziunii publice RAI să ia parte la ediţia din acest an, însă varianta oficială oferită de EBU prezintă Eurovisionul drept un concurs care „s-a schimbat mult în ultimii ani" şi le promite italienilor „o mare surpriză".

Italienii au anunţat acum câteva zile că reprezentantul lor va fi ales din rândul concurenţilor de la Sanremo 2011 (15-19 februarie), dar că nu este neapărat necesar să fie chiar câştigătorul festivalului. Anul acesta, printre participanţii de la Sanremo se numără Al Bano, Anna Oxa şi Anna Tatangelo.

Paula şi Ovi, locul secund cu Italia

Ediţia de anul trecut a Eurovisionului este singura în care poziţia României în clasamentul final s-ar fi schimbat, cu ajutorul Italiei. Între clasatul pe locul al doilea, Turcia (170 de puncte), şi România (162 de puncte) exista o diferenţă de 8 puncte. Prin urmare, România ar fi avut nevoie de doar 10 puncte pentru a avansa un loc în clasament, cu condiţia ca Italia să nu ofere niciun punct Turciei. În 2005, Luminiţa Anghel şi Sistem se clasau pe locul al treilea, la 34 de puncte de locul secund, iar în 2006 Mihai Trăistariu era pe locul al patrulea, la 57 de puncte de Bosnia, ocupanta locului al treilea. Punctele Italiei nu ar fi ajutat România să avanseze.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite