VIDEO Muzica favorită a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lady Gaga, Guess Who şi Dan Bălan sunt cei mai difuzaţi solişti la posturile de specialitate în primele trei luni ale anului.  „Bad Romance“ a artistei americane Lady Gaga este cea mai difuzată piesă de la Europa FM şi de la UTV. Melodia a fost reluată, la aceste posturi radio de peste 4.200 de ori.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA) a contorizat cele mai difuzate piese autohtone şi internaţionale de pe patru posturi de radio (Radio 21, Europa FM, Kiss FM şi Magic FM) şi trei posturi TV muzicale (MTV România, Kiss TV şi UTV).

Mai citiţi şi:

S&S - Hip-hop într-o nouă formulă

VIDEO Un miliardar rus a plătit un milion de dolari pentru a apărea alături de Lady Gaga

Potrivit cifrelor cumulate, „Bad Romance" interpretată de Lady Gaga este cea mai ascultată piesă în primul trimestru al lui 2010, cu peste 1.200 de difuzări la UTV, şi este prezentă în şase din cele şapte clasamente oferite de UCMR-ADA. Singurul în care excentrica interpretă nu s-a „strecurat" este Top 10 difuzări la Magic FM.

VIDEO - LADY GAGA "BAD ROMANCE"

Dan Bălan, un moldovean de top

Însă majoritatea pieselor din playlistul postului Magic FM, destinat publicului nostalgic, nu se regăsesc în celelalte clasamente. La acest post de radio, cea mai difuzată piesă a fost „Don't Miss Missing You", a Claudiei Pavel, cu 240 de repetări (piesa ocupă locul al nouălea în clasamentul Kiss FM, cu 576 de „ascultări").

Cel mai bine plasat artist român în topurile muzicale este Dan Bălan, cu single-ul „Chica Bomb", difuzat de aproximativ 2.800 de ori pe posturile monitorizate. Rapperul Guess Who şi piesa sa cu conotaţii sociale, „Locul potrivit", este al doilea artist român ca număr de difuzări pe cele şapte posturi media amintite.

Dorian Enache, impresarul lui Laurenţiu Mocanu, cunoscut sub numele de scenă drept Guess Who, spune că se aştepta la o reacţie pozitivă a publicului. „De fiecare dată când trimitem o piesă către ra­diouri sau televiziuni credem că va avea succes. Artistul avea impact în rândul fanilor care îl cunoşteau deja şi care au venit în număr de peste 16.000 la concertele din cadrul turneului TU-r", explică Enache.

Playlist după testarea pieselor

Piesa „Locul potrivit" este cea mai difuzată la Kiss TV (829 de difuzări), pe locul secund la MTV România (534 difuzări) şi pe locul al optulea la UTV (595 de difuzări). La Kiss FM a putut fi ascultată de 636 de ori. Încurajat de succesul obţinut, Guess Who mai pregăteşte două videoclipuri, ambele cu caracter social. George Zafiu, directorul de programe de la Europa FM, spune că postul de radio la care lucrează a fost primul care a alcătuit playlistul în urma testărilor pieselor, iar sistemul lansat atunci este valabil şi în prezent.

„Testăm periodic şi temeinic reacţiile ascultătorilor la piesele pe care vrem să le difuzăm şi astfel decidem ce intră pe post şi ce nu. Astfel, se întâmplă să nemulţumim unii artişti care nu înţeleg încă faptul că nu-i refuzăm din motive personale sau subiective", explică directorul de programe Europa FM. Zafiu precizează că nu are şi nu a avut vreodată intenţia să creeze hituri. „Difuzăm piese pe care publicul le-a făcut deja hituri", subliniază acesta.

La Europa FM, cea mai difuzată piesă este „Bad Romance", un hit incontestabil, rulat de 316 de ori în perioada ianuarie-martie 2010. Din Top 10 airplay al postului mai fac parte „Obsessed" a lui Mariah Carey, „Fight For This Love" (Cheryl Cole), „Russian Roulette" (Rihanna) şi „Fireflies" (Owl City). Alte piese care au mai făcut furori la posturile TV muzicale sunt „One", cântată de Jay Ko Feat. Anya, „Tik Tok" de la Ke$ha şi „Morning After Dark" a lui Timbaland.

Muzică românească la Kiss FM

Kiss FM este radioul cu cea mai mare concentraţie de piese româneşti în Top 10 - mai exact şapte piese - începând cu melodia „Morena" a lui Tom Boxer, care ocupă locul întâi (713 difuzări) şi continuând cu piese ale unor artişti români precum Andreea Bănică, Dan Bălan şi Guess Who. În clasamentul postului Kiss TV mai apar şi „Change" (Puya), şi „Happy For You" (Liviu Hodor). Aceste două piese au în jur de 500 de difuzări în perioada ianuarie-martie 2010. În topul Europa FM se regăseşte o singură creaţie autohtonă - „Pas în doi" a formaţiei Bere Gratis. „Europa FM difuzează cea mai bună muzică din anii '80 până azi.

Din păcate, artiştii români încă nu se ridică la nivelul repertoriului artiştilor străini. Difuzăm piese româneşti în măsura în care demonstrează că sunt la nivelul hiturilor străine", explică George Zafiu. La Radio 21, post din acelaşi trust cu Europa FM, raportul dintre piesele străine şi cele autohtone este asemănător. Hiturile româneşti prezente sunt „Sexy Love" de la Residence Deejays şi „Havana Lover" a lui Morris.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite