Cine face show la televizor: Moderatorul cu aere de judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentatorii de talk-show-uri de astăzi nu mai moderează discuţia şi şi-au creat reputaţia de „agresori“ ai invitaţilor. Tipul de moderator pe care Florin Călinescu şi Marius Tucă l-au introdus în România pare să fie o specie pe cale de dispariţie în peisajul audiovizual autohton.

Talk (discuţie - n.r.) sau show? Acum 15 ani, Marius Tucă prezenta la Antena 1 „Milionarii de la miezul nopţii", redenumit mai târziu „Marius Tucă Show".

Mai citeşte şi:

Cele mai bogate posturi TV ale anului 2010

În aceeaşi perioadă, cel cunoscut până atunci drept actorul Florin Călinescu inaugura talk-show-ul de tip american, în care gazda şi invitatul emisiunii întreţineau atmosfera prin conversaţii. Călinescu a avut ca invitaţi de la top-modelul german Claudia Schiffer până la preşedintele României de la vremea respectivă, Emil Constantinescu.

Ediţii celebre

Emisiunea lui Tucă a ieşit din grilă în preajma alegerilor prezidenţiale din 2004 şi a revenit, pentru scurt timp, în 2008, cu cazul „Elodia". De-a lungul timpului, Tucă a moderat ediţii memorabile, una dintre acestea fiind prima apariţie în presă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, în ianuarie 2002, în plin scandal FNI. O altă emisiune care a rămas în memoria publicului este cea care i-a avut ca protagonişti pe actriţa Rona Hartner şi pe Corneliu Vadim Tudor. 

Emisiunea sa a tratat o „plajă" largă de subiecte: de la cărţile lui Octavian Paler până la viaţa amoroasă a Andreeei Antonescu, din fosta trupă André.

Radu Moraru a apărut în peisajul talk-show-urilor în anul 2000, cu emisiunea „Naşul", fiind singurul dintre moderatorii din acea perioadă care continuă să prezinte acelaşi format. Robert Turcescu i se alătură cu emisiunea „100%", lansată în 2003, talk-show-ul celebru în care sancţiona sau premia invitaţii, după caz, cu o bilă neagră sau albă.

Televiziunea producea, la acel moment, vedete, oameni reprezentativi pentru domeniul lor. Astăzi nu mai există un talk-show care să reunească invitaţi din toate domeniile. Prezentatorii TV s-au îndreptat, majoritatea lor, către zona politică, mondenă sau pur şi simplu către one-man show, cred specialiştii media, în stilul lui Mircea Badea.

Cele mai nesuferite prezentatoare TV

Unii dintre noii moderatori TV, precum Dana Grecu, ajung să fie somaţi de CNA pentru lipsa de imparţialitate şi de echilibru. Site-ul de ştiri verticalnews.ro a realizat un sondaj în rândul cititorilor pentru a desemna „cea mai nesuferită moderatoare TV". Primul loc i-a revenit Oanei Stancu, urmată în ordine de Andreea Creţulescu şi Dana Grecu. Pe forumurile televiziunilor, telespectatorii comentează adeseori la adresa „agresivităţii" moderatoarelor faţă de invitaţii lor.

„Moderatorul român nu moderează: ia la întrebări, dojeneşte, demonstrează şi condamnă. Nu e o fire interogativă: are, încă dinaintea emisiunii, toate răspunsurile", observa Andrei Pleşu într-un editorial publicat în „Adevărul". Şi Florin Călinescu acuza, într-un interviu acordat „Adevărul", lipsa de potenţial a noilor moderatori TV.

„Au tras pur şi simplu oameni de pe stradă şi i-au făcut moderatori, dar n-au nicio calitate de showman. Unii dintre ei sunt foşti jurnalişti, în general vin de la ziare, dar nu au nicio legătură cu show-ul. Nu face nimeni spectacol, toţi sunt încrâncenaţi. Şi mai e ceva. Pe majoritatea îi vedem în slujba unui partid, a unui stăpân", declara Călinescu.

Divertismentul, în topul preferinţelor

Analistul media Iulian Comănescu caracterizează noua breaslă a moderatorilor TV drept „ceva mic cu gura mare". „Există un trend general în această direcţie. În America, Fox a depăşit mult neutrul CNN cu moderatori ca Bill O'Reilly, care mai curând acuză decât scot lucruri de la oameni şi forţează regulile metodei jurnalistice în diferite moduri.

Presupun însă că «O'Reilly Factor» e rentabil din punctul de vedere al veniturilor din publicitate, ceea ce nu putem spune despre majoritatea talk-show-urilor de pe posturile de ştiri româneşti", spune Comănescu. În România, reluarea filmului „Pistruiatul" şi emisiunea „Schimb de mame" bat în topurile de rating talk-show‑urile politice.

"Au tras pur şi simplu oameni de pe stradă şi i-au făcut moderatori, dar n-au nicio calitate de showman. Unii dintre ei sunt foşti jurnalişti, în general vin de la ziare, dar n‑au nicio legătură cu show-ul."
Florin Călinescu
fost moderator TV

Show politic de succes

„O'Reilly Factor" este cel mai urmărit talk‑show politic din America, difuzat la televiziunea prin cablu Fox News. Moderatorul emisiunii, Bill O'Reilly, autor a nouă cărţi, este un comentator politic recunoscut pentru conservatorismul său.

„Publicul e perdantul"



Întrebat care ar fi soluţia pentru schimbarea atitudinii moderatorilor, Comănescu (foto) spune că „ar avea efect dacă publicul nu s-ar mai uita la bramburelile astea".

„Dar el e perdantul pe seama căruia prosperă tot acest bizar sistem media-politic, fiindcă e uşor de catalizat, de făcut să urască şi de trimis la vot. Când era la Realitatea, la sfârşitul lui 2009, Răzvan Dumitrescu obţinea peste un milion de telespectatori cu celebra casetă cu Băsescu şi copilul, Andreea Esca obţine cam tot atât de regulă", explică analistul media.

Pe de altă parte, „politicul se tabloidizează din anii '90, de când Bill Clinton făcea cascadorii de imagine, cântând la saxofon". „Dar asta nu se petrece pe posturile aşa-zis serioase. S-ar putea ca tot mai multe instituţii media practicante ale neutralităţii să abdice de la considerentele respective", adaugă Comănescu.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite