Liz Taylor, ultimul star al unei epoci dispărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalităţi precum Elton John, George Michael, Franco Zeffirelli şi Madonna au onorat memoria legendarei actriţe. Liz Taylor va fi înmormântată la cimitirul Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park din Los Angeles, alături de părinţii săi, potrivit TMZ.A fost o actriţă de excepţie, premiată cu două Oscaruri, o figură charismatică, cu o viaţă mai palpitantă ca-n filme şi o luptătoare împotriva maladiei SIDA.

Ultimul lucru pe care Elizabeth Taylor l-a scris pe Twitter, în data de 9 februarie pe contul DameElizabeth, a fost un anunţ al unui interviu pe care i l-a luat mondenei Kim Kardashian, pentru revista „Harper's Bazaar". Până atunci, ea şi-a folosit contul pentru a împărtăşi cu cei 330.000 de fani sfaturi înţelepte sau pentru a nega că va apărea un film biografic despre viaţa ei. „Nimeni nu o joacă pe Elizabeth Taylor în afară de Elizabeth Taylor. Cel puţin până voi muri, iar momentan mă distrez prea bine fiind vie şi plănuiesc să rămân aşa", scria ea vara trecută. Din păcate, actriţa a murit la mai puţin de o lună de la cea de-a 79-a aniversare. Nimeni nu o va uita însă, mai ales pentru că este una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood.

Citiţi şi:

Cine se bate pe averea lui Elizabeth Taylor?

BIO: Cine a fost Elizabeth Taylor?


VIDEO Liz Taylor, povestea unei stele: şapte bărbaţi, opt căsnicii, sute de filme

Franco Zeffirelli, care a lucrat cu actriţa la „Îmblânzirea scorpiei" şi la „Tinereţea lui Toscanini", şi-a exprimat părerea de rău pentru această pierdere: „Era ultimul star al unei epoci care nu mai există. Oameni ca Liz nu mai există, pentru că nici poveştile nu mai există". Elton John, un colaborator fidel al lui Taylor, în ceea ce priveşte galele caritabile anti-SIDA, a declarat: „Tocmai am pierdut unul dintre giganţii de la Hollywood". Supermodelul Cindy Crawford a mărturisit că interpreta Cleopatrei a fost o sursă de inspiraţie majoră în cariera ei, în timp ce Madonna a numit-o „o femeie unică şi o mare legendă".

Mike Nichols, regizorul unuia dintre cele mai bune filme cu Liz Taylor, „Cui i-e frică de Virginia Woolf?", a mărturisit şi el: „Elizabeth m-a şocat nu doar prin frumuseţea ei, ci şi prin generozitate. Prin felul în care râdea. Prin vitalitatea pe care o afişa, fie că filmam o scenă dificilă din film, fie că ne aflam cu toţii într-un restaurant unde rămâneam până în zori".

Fără resentimente

Alături de Michael Jackson, un prieten apropiat Foto: Reuters



Liza Minnelli, una dintre prietenele bune ale actriţei, spune că Taylor i-a fost mereu alături. „Îmi va fi dor de ea pentru tot restul vieţii mele, însă mă simt norocoasă că am cunoscut-o", a spus Minnelli. Şi George Michael, şi Barbra Streisand remarcă succesul înregistrat de campaniile anti-SIDA purtate de divă.

Chiar şi „victimele" vieţii „de film" îi simt lipsa. Atunci când Mike Todd, al treilea soţ al actriţei, a murit într-un accident de avion, Elizabeth Taylor s-a consolat în braţele cântăreţului Eddie Fisher, soţul uneia dintre cele mai bune prietene ale ei, actriţa Debbie Reynolds. Taylor şi Fisher au fost căsătoriţi cinci ani, după care Liz l-a cunoscut pe Richard Burton, bărbatul vieţii ei, singurul cu care s-a căsătorit de două ori.

image

În „National Velvet“, unul dintre primele ei filme şi în filmul „Suddenly Last Summer“



Reynolds n-a păstrat resentimente faţă de prietena ei, cu care s-a împăcat ulterior. „A fost cea mai strălucitoare şi senzuală din generaţia noastră. Nimeni nu o putea egala. Femeile o plăceau şi bărbaţii o adorau - inclusiv soţul meu -, iar iubirea pentru copiii săi a fost exemplară", a declarat Reynolds, pentru „Entertainment Weekly", adăugând că au trecut peste momentul dificil în urmă cu mult timp.

Un articol din „Vanity Fair" o prezintă ca pe o femeie oarecum paradoxală: crescută într-o familie bogată, lui Elizabeth Taylor îi plăcea compania celor din clasa muncitoare şi înjura ca un birjar, deşi era văzută ca o femeie elegantă. Se împrietenea cu toţi membrii echipelor de filmare de la peliculele în care a jucat. Mânca şi bea după pofta inimii, întotdeauna exagera.

image

Cu Richard Burton, în „Cleopatra“ şi Liz, în adolescenţă



O specialistă în viaţa lui Elizabeth Taylor, Camille Paglia, a scris un eseu despre actriţă, în care o numea „un simbol pre-feminist, posesoare a unei forţe pe care mişcarea feministă a încercat s-o distrugă". Din cauza sexualităţii debordante, nu a fost luată în serios ca actriţă, până când nu a mai putut fi ignorată.

"Era ultimul star al unei epoci care nu mai există. Oameni ca Liz nu mai există, pentru că nici poveştile nu mai există."
Franco Zeffirelli
regizor

"Femeile o plăceau şi bărbaţii o adorau - inclusiv soţul meu -, iar iubirea pentru copiii săi a fost exemplară."
Debbie Reynolds
actriţă

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite