Irina rămâne la Irinel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri a obţinut custodia temporară a Irinei, fetiţa în vârstă de 4 ani a cuplului Columbeanu. Avocata Monicăi Columbeanu a contestat hotărârea judecătorească printr-un recurs depus ieri, după pronunţarea deciziei.

Judecătorii de la Buftea au decis, ieri, ca pe toată perioada procesului de divorţ, Irina să rămână alături de tatăl ei, în România. Decizia este temporară, până la stabilirea custodiei. Floarea Zamfira Stepănescu, avocata Monicăi Columbeanu, a declarat ieri la Judecăria Buftea că a contestat decizia.

Citiţi şi:

Copiii, miza divorţurilor celebre

VIDEO EXCLUSIV de la proces / Avocata lui Irinel: «Moni e nesimţită. Vrea custodia fetiţei şi nici măcar n-a venit la proces!»

În urmă cu câteva zile, Irinel s-a arătat nemulţumit de faptul că plasarea Irinei se face prin ordonanţă preşedinţială, invocată de avocata Monicăi Columbeanu. „Nu înţeleg de ce se cere custodia Irinei atât de repede, că doar nu am de gând s-o strâng de gât, s-o bag într-o valiză şi să plec cu ea din ţară până la finalizarea divorţului. Mie, sincer, treaba asta îmi miroase a blat", a comentat omul de afaceri.

Asociaţia T.A.T.A. nu e de acord

Preşedintele asociaţiei T.A.T.A. (Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor), Bogdan Drăghici, a rămas surprins de decizia judecătorilor.

„Sunt surprins neplăcut de ce s-a decis. Acest copil este traumatizat de ambii părinţi, care l-au supraexpus în toate reality-show-urile. Se impunea o anchetă socială la domiciliul lor şi un consult psihologic al fetiţei, dar făcut de către DGASPC Ilfov (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), nu de către un psiholog privat, care să scoată în evidenţă cât de traumatizat este acest copil", a declarat Bogdan Drăghici.

„Într-adevăr, în România cazurile în care instanţa decide să acorde copilul tatălui sunt foarte rare. Dar acum era de cuviinţă încredinţarea tutelei unuia dintre bunici, nicidecum soţilor Columbeanu", a adăugat acesta pentru ziarul „Adevărul".

Ce spun psihologii

Psihologul Jeni Chiriac consideră că divorţul este adesea confundat cu ruperea legăturii de sânge, adică datoria de părinte. „Cei doi, divorţaţi sau nu, separaţi sau împreună, vor continua să fie părinţii acestui copil şi prin urmare vor fi la fel de importanţi în evoluţia fiicei lor pe viitor. Este de preferat ca fetiţa să nu fie expusă acestei lupte pentru tutelă direct sau indirect întrucât pot să apară urmări cu impact mai mult sau mai puţin benefic pe viitor", spune psihologul.

De asemenea, aceasta conturează importanţa conştientizării de către părinţi a impactului pe care divorţul îl are asupra copiilor. „Este important ca cei doi să înţeleagă că practic copilul lor îi conţine pe amândoi şi că a se lovi sau ataca reciproc înseamnă a o sfâşia pe cea mică în două. Mulţi părinţi aflaţi în prag de divorţ intră într-o competiţie stupidă de genul «pe mine mă iubeşte mai mult», competiţie care poate avea urmări nefaste. Un copil îşi iubeşte părintele la fel, însă poate da dovada de ataşament mai mult spre unul sau mai puţin spre celălalt în funcţie de anumite circumstanţe care ţin de vârstă, nevoi etc.", a explicat psihologul Jeni Chiriac.

Copilul poate crede că nu mai este iubit

Şi psihologul Lena Rusti este de părere că gestionarea incorectă a responsabilităţilor parentale poate crea confuzii în mintea copilului.

„Când are loc divorţul între cei doi, iar copilul rămâne cu unul dintre părinţi, există riscul ca cel mic să creadă că pierde un părinte. Acest fapt are un mare impact asupra lui, poate chiar să creadă că nu mai este iubit. Dacă părinţii nu ştiu cum să negocieze situaţia şi cum să trateze problema, copilul poate avea probleme de încredere, în timp, cu persoanele de sexul respectiv. Adică, dacă fetiţa rămâne cu tatăl, iar figura mamei nu este prezentă, poate crede că mama a divorţat şi de ea", explică Lena Rusti.

În ceea ce priveşte stilul de viaţă al Irinei Columbeanu, care a implicat mutarea în America şi despărţirea temporară de figura paternă, aceste acţiuni ar putea schimba modul în care fetiţa percepe normalitatea.

„Realitatea este ceea ce percepe copilul. Dacă a fost mutat dintr-o casă în alta, dintr-o ţară în alta, atunci asta este normalitatea lui. Când sunt atât de mici, copiază comportamentul celor din jurul lor", a spus psihologul. 

"Acest copil este traumatizat de ambii părinţi, care l-au supraexpus în toate reality-show-urile."
Bogdan Drăghici
preşedintele asociaţiei T.A.T.A.

"Când are loc divorţul între cei doi, iar copilul rămâne cu unul dintre părinţi, există riscul ca cel mic să creadă că pierde un părinte. Acest fapt are un mare impact asupra lui."
Lena Rusti
psiholog

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite