VIDEO Gabriel Cotabiţă, solist VH2: „Suntem singurul supergrup al României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Cotabiţă şi Mihai Pocorschi vorbesc şi glumesc despre noul album VH2. Cele trei decenii de prietenie şi muzică dintre Cotabiţă (55 de ani) şi Pocorschi (55 de ani) sunt evidente, deşi cei doi pretind că au o relaţie antagonică.

„Adevărul": De ce a durat atât pentru a scoate un nou album?

Gabriel Cotabiţă: Piesele au fost compuse mai de mult. De ce a durat atât? După ce am scos maxi-single-ul „Dacă n-ai iubi", în 2003, am făcut piesa „Departe de noi" şi atunci a apărut dorinţa de a lansa ceva. Numai că am avut senzaţia că am început să ne repetăm. În momentul în care te grăbeşti pentru un anumit proiect, începi să te repeţi, ne-am fi „categorisit". Devenim manierişti înainte de a deveni celebri, cum ar veni. Am scos primul album, „Greatest Hits", au ieşit şase single-uri de pe el, dar simţeam că devenim manierişti.

Citiţi şi: Gabriel Cotabiţă: „În anii ’90 nu scăpai de mine“

Cum a fost acest proces de şapte ani de construire a albumului?

Gabriel Cotabiţă: Am avut o şedinţă de creaţie excepţională în toamna lui 2004, piesele au fost gata, după care am început să le creştem. Adică să schimbăm cuvintele, aranjamentele. Apoi am avut apariţia de la Eurovision, am mai scris o piesă pentru concurs, apoi un cântec country. Ne-am dat seama că discul nici nu mai era aşa de unitar, era mai eclectic. Am schimbat aranjamentele vreme de trei ani.

Aţi menţionat „categorisitul". Voi v-aţi categorisit în vreun fel?

Gabriel Cotabiţă: Da. Suntem singurul supergrup al României (zâmbeşte). Dar pe bune. Pentru că fiecare dintre noi are o carieră care vorbeşte de la sine şi avem toate datele unui supergrup. Spre deosebire de toate supergrupurile de care am auzit, suntem singurul care a şi rezistat. Avem deja în acest an, aproape mi-e ruşine s-o spun, nouă ani de existenţă, ceea ce pentru un supergrup e deja mult.

Care e secretul longevităţii acestui supergrup?

Gabriel Cotabiţă: Nu ne mai băgăm în seamă de mult timp.

Aţi declarat într-un interviu că sunteţi într-o relaţie de antagonism cu Mihai Pocorschi...

Gabriel Cotabiţă: Da, întotdeauna. Antagonismul nostru este perfect.

Mihai Pocorschi: Antagonismul vine din faptul că eu sunt un optimist incurabil...

Gabriel Cotabiţă: Iar eu un pesimist, în general.

Găsiţi o cale de mijloc?

Gabriel Cotabiţă: La început a fost mai greu. Şi începutul a fost acum vreo 30 de ani, aşa că aproape l-am şi uitat.

Mihai Pocorschi: Şi oricum, începutul a fost mult mai în vână. Aveam acceleraţia mult mai puternică atunci când am început.

În calitate de supergrup, o să deschideţi concertul Roxette de pe 30 mai...

Gabriel Cotabiţă: Nu, ei or să închidă concertul nostru.

Mihai Pocorschi: Ăsta e acelaşi banc pe care-l făceam şi la Elton John. Aşa vorbeam: John închide concertul nostru, nu noi îl deschidem pe al lui.

Credeţi că muzicile voastre sunt compatibile?

Mihai Pocorschi: Noi şi Roxette? Chiar cred că da. I-am ascultat destul de mult. Chiar cântam câteva piese de-ale lor. Noi suntem pop-rock, ei sunt pop-rock. Noi avem vocalist, ei au vocalistă (râde).

Gabriel Cotabiţă: Ei au şi vocalistă, pentru că şi băiatul cântă. Ei au păr grozav, noi avem bărbi grozave.

Ce împliniri şi ce dezamăgiri v-a adus proiectul VH2?

Mihai Pocorschi: Pentru mine, cel puţin, nicio dezamăgire. Pentru că proiectul a apărut în egoismul nostru de a ne simţi bine, la început nici măcar nu ne-am fi gândit că ar deveni un proiect de mainstream. Surpriza a fost că a devenit. Tot surpriză este faptul că am rezistat atât, nu că am rezistat împreună, ci că pe piaţa muzicală, în concerte, avem oameni care ne ştiu cântecele, le cântă. Suntem un grup activ, cu o medie de vârstă mult prea ridicată, la care alţii deja se opresc. Împlinirile nu mai pot fi atât de spectaculoase la vârsta mea. La vârsta lui Vladimir, fiul meu, ar putea să fie.

O mostră a succesului mainstream, în România, este cântatul la nunţi. Aţi făcut asta vreodată?

Mihai Pocorschi: Evenimentele din România care mai pot fi numite mainstream sunt, într-adevăr, nunţile şi evenimentele corporate. La noi, cântatul la nunţi, dacă s-a petrecut pentru unii dintre noi, s-a petrecut cu mult înainte să începem cariera cu Holograf. Acum ori nu suntem destul de spectaculoşi pentru un asemenea eveniment, ori suntem prea scumpi.Nu prea ne-a chemat lumea la aşa ceva. Ne considerăm mainstream, fără a avea o carieră puternică în domeniul nunţilor.

Gabriel Cotabiţă: La câtă experienţă avem cu nunţile, în trecut, am lua toate discurile de platină din lume. Mi se pare extraordinar ca în 2011 să se ia în considerare nunţile ca dovadă a succesului. E un pic trist pentru muzica românească.

Ce ar trebui să se întâmple în mod normal, pentru o trupă mainstream?

Gabriel Cotabiţă: Turnee prin ţară, cu spectacole la care să se vândă bilete. Aşa se face în alte ţări, unde se cântă în limba lor. Aşa ar trebui să fie şi aici. Să profităm de limba română şi de muzicalitatea ei specifică. Se pare că trăiesc într-o lume iluzorie şi asta am făcut de vreo 20 de ani încoace.

Dacă aţi vrea să lansaţi un album de Greatest Hits, cum l-aţi numi, ţinând cont de faptul că primul vostru album s-a numit chiar „Greatest Hits"?

Pocorschi: Am făcut lucrurile pe dos. Am lansat albumul „Greatest Hits" şi abia acum începem să lansăm materiale cu titluri normale. Ca „2", titlul noului album.

Care este în trupă procesul de compunere al pieselor?

Gabriel Cotabiţă: Asta să-ţi spună Pocorschi.

Mihai Pocorschi: Uite, cum zice Cotabiţă. Şi el se pare că ştie ceva, apărând ca autor la unele dintre piese. Procesul de compoziţie e mai complicat: cineva vine cu o idee, care ulterior e dezvoltată în grup. Altfel, fiecare şi-ar alege cariera solo pe care a avut-o până în momentul formării grupului. Căutăm altceva din această trupă. E o întâlnire dintre stele, e o karma petrecută împreună, care dă un produs al tuturor membrilor. Colegii mei sunt nişte muzicieni cu păreri suficient de solide în domeniu. Textele sunt lucrate de mine şi Gabi - câteva dintre ele.

image

"Proiectul a apărut în egoismul nostru de a ne simţi bine. Nici nu ne-am fi gândit că vom fi în mainstream.''
Mihai Pocorschi membru VH2

image

"La câtă experienţă avem cu nunţile, în trecut, am lua toate discurile de platină din lume.''
Gabriel Cotabiţă  membru VH2

7
ani au trecut între lansarea primului şi celui de-al doilea album din discografia VH2.

Lansarea albumului, mâine

Cel de-al doilea album de studio al trupei VH2 poartă numele „2", „de la VH2", după cum explică Mihai Pocorschi, chitarist şi vocal al trupei. Lansarea are loc mâine-seară, de la 20.30, în clubul The Silver Church din Bucureşti. Materialul include zece piese noi şi un bonus track. Melodiile acoperă genuri diferite, de la country-rock până la rock alternativ, baladă rock şi pop-rock clasic. VH2 s-a lansat acum nouă ani. Printre hiturile lor se numără „Trece vremea" şi „Dacă n-ai iubi".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite