Şerban Huidu: "Să dai Mădălina Manole la Kiss FM este ca şi cum ai vedea un film alb-negru la Pro TV"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele trei luni ale acestui an, artista a fost difuzată foarte rar de radiouri şi posturile TV.  Dacă acum două decenii piesa „Fată dragă“ devenea un hit fredonat de toată lumea, astăzi piesele străine sunt preferatele românilor.

Mădălina Manole, care vindea peste două milioane de discuri la începutul anilor '90, a avut 121 de difuzări la posturile de radio ale SRR (Societatea Română de Radiodifuziune) şi doar câteva apariţii la TV, potrivit datelor furnizate de ­UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor - Asociaţia pentru Drepturi de Autor).

Citiţi şi:

Titus Andrei: „Când va fi să mă retrag, de aici voi pleca!"

Dan Negru critică mediatizarea morţii Mădălinei Manole: „O picătură într-un ocean de ciocli mediatici”

Artista, care a lansat în februarie albumul „09 Mădălina Manole", a mai avut câteva apariţii la TV, însă foarte puţine, pentru că nu a realizat niciun videoclip pentru o piesă de pe acest disc. Cântăreaţa a apărut în câteva show-uri precum „Happy Hour" şi „Neatza cu Răzvan şi Dani", unde şi-a promovat noul single, „Marea dragoste", iar alte piese mai vechi au servit drept fundal sonor pentru emisiuni ca „Să te prezint părinţilor" şi „Iubiri mondene".

Potrivit monitorizării ­UCMR-ADA, cei mai difuzaţi artişti la posturile de specialitate în primul trimestru al acestui an sunt Lady Gaga (2.295 de difuzări la TV şi 1.280 de difuzări la radio), Dan Bălan (2.200 de difuzări la TV şi 606 difuzări la radio) şi Guess Who (1.958 de difuzări la TV şi 636 de difuzări la radio).

Muzică pentru urechile altora

Întrebarea care apare aproape de fiecare dată după moar­tea unui artist care a atins odată vârfurile comerciale ale meseriei sale are, de fapt, un răspuns simplu, consideră directorii de programe ai posturilor de radio. De ce n-a fost difuzată muzica regretatei artiste înainte ca aceasta să moară? „Am considerat că muzica Mădălinei nu se încadrează în formatul pe care-l propunem, acesta este singurul motiv. Sunetul şi modul în care sunt construite piesele nu sunt pentru postul Europa FM", explică George Zafiu, director muzical Europa FM, menţionând că segmentul de public care ascultă piesele Mădălinei nu se regăseşte în targetul postului.

Totuşi, după moartea Mădălinei, câteva melodii ale artistei au putut fi auzite la radioul la care lucrează. „Au fost difuzate câteva piese ale Mădălinei de către colegii mei de la matinal, în momentele în care au discutat despre ea, dar în rest am păstrat o atitudine mai rezervată tocmai pentru că era vorba de un moment delicat. Vreau însă să vă spun că există o groază de artişti, nu numai din România, care nu sunt difuzaţi de posturile de radio. Iar ideea că Mădălina s-a sinucis pentru că nu era promovată este nejustificată", consideră Zafiu. Directorul muzical al postului spune că aceeaşi reacţie a existat şi în cazul Laurei Stoica, doar că Europa FM a difuzat piesele artistei înainte de accidentul în care cântăreaţa şi-a pierdut viaţa.

Şerban Huidu, directorul de programe al posturilor de radio Kiss FM şi Magic FM, crede în argumentarea matematică şi nu emoţională a situaţiei. I-ar plăcea ca „lumea să înţeleagă că la radio nu se difuzează ce vor angajaţii, pentru că, dacă ar fi aşa, nu s-ar mai numi Kiss FM, ci AC/DC FM". „Radioul este oglinda societăţii. Orice produs care se respectă şi care vrea să aibă succes se supune unei cercetări de piaţă", spune Huidu.

„Există un institut care se ocupă de cercetare, oameni care dau telefoane şi adună ascultători în săli şi timp de trei-patru ore îi pun să asculte tot felul de piese. Iar ­aceşti oameni aleg practic piesele pe care vor să le asculte. Ei bine, piesele Mădălinei nu ­s-au numărat printre cele selectate", explică directorul de programe. Studiul despre care vorbeşte Huidu se realizează anual şi este mai mult un calcul matematic care evidenţiază potenţialul comercial al unei piese. Desigur, ştie şi el că dacă mâine s-ar face din nou un studiu, ar reieşi cu totul altceva.

Mădălina s-a auzit la Gold FM

„Piesa «Un actor grăbit», a Laurei Stoica, este difuzată şi acum pe Magic FM, fără nicio legătură cu ce-a păţit ea. Depinde şi despre ce format de radio vorbim. Să dai Mădălina Manole la Kiss FM este ca şi cum ai vedea un film alb-negru la Pro TV. Tocmai de aceea avem succes, pentru că ştim cui ne adresăm", conchide Huidu.

Deşi potrivit cifrelor UCMR-ADA, muzica Mădălinei Manole a fost difuzată în primul trimestrul al acestui an doar de SRR, Raluca Moianu, director de programe la Gold FM, susţine că melodiile regretatei artiste nu au lipsit în ultimul an din playlistul­ radioului la care lucrează. „În fiecare oră se pot auzi două-trei melodii româneşti la postul nostru de radio, printre care şi cele ale Mădălinei Manole. Vorbim aici de artişti precum Cătălin Crişan, Oana Sârbu şi Mădălina Manole ale căror piese sunt difuzate cu aceeaşi frecvenţă, în mod constant", susţine Raluca Moianu.

Părinţii artistei fac pace

Părinţii Mădălinei Manole au revenit la sentimente mai bune faţă de ginerele lor, Petru Mircea. Nu mai au de gând să-i ia copilul şi nici averea lăsată de fiica lor. „Vrem să rezolvăm problemele pe cale amiabilă. Nepotul nostru are un tată şi nu are rost să cerem custodia. Singurul lucru pe care-l dorim este ca averea să fie trecută integral pe numele copilului. Nu-l putem lăsa pe drumuri şi e firesc să ne dorim ca el să fie asigurat. Suntem convinşi că şi Petru doreşte acelaşi lucru", a declarat Ion Manole, tatăl Mădălinei. Andreea Dancu

In memoriam

Un compozitor ieşean a compus o melodie în memoria Mădălinei Manole, potrivit site-ului stirileprotv.ro. Compozitorul Teodor Munteanu a scris cântecul „Adio" imediat după ce a aflat de moartea cântăreţei sale preferate. Munteanu este realizator de spectacole pentru copii.

Mădălina Manole, difuzări SRR
(ianuarie - martie, 2010)

În trei luni, artista a avut doar 121 de difuzări la Societatea Româna de Radiodifuziune.
1. „Marea dragoste" - 37
2. „Da, te iubesc" - 13
3. „Tu n-ai avut curaj" - 10
4. „Când sunt cu tine" - 9
5. „Fată dragă" - 7
6. „Rockul iubirii" - 6
7. „A fost iubire" - 4
8. „Când dansez cu tine" - 3
9. „Un băiat minunat" - 3
10. „Te-am văzut... " - 3
11. „Ei şi ce" - 3
12. „Fata visurilor tale" - 2
13. „Vino, dragostea mea" - 2
14. „Cineva chiar te iubeşte" - 2
15. „Viaţa e frumoasă lângă tine" - 2
16. „Jucătorul de... " - 2
17. „Dragoste de foc" - 1
18. „Trăieşte clipa" - 1
19. „Vreau inima ta" - 1
20. „Fără dragostea ta" - 1
21. „Aş da orice" - 1
22. „Să nu mă minţi" - 1
23. „Vreau să te uit" - 1
24. „Marea dragoste" - 1
25. „Viaţa e frumoasă" - 1
26. „Vino, dragă" - 1
27. „Omul sufletului meu" - 1
28. „Sunt îndrăgostită" - 1
29. „E spectacol" - 1
Sursa: UCMR-ADA

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite