Connect-R, noul ambasador al romilor, susţine repatrierile lui Sarkozy: Ţiganii stau la marginile oraşelor europene şi ne fac de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin scandal privind repatrierea ţiganilor de către Franţa lui Sarkozy, presa occidentală a identificat un nou ambasador al romilor în Europa, rapperul român Connect-R.

Connect-R a recunoscut că este că este de etnie romă la gala Romanian Music Awards din acest an, unde a purtat un tricou pe care era scris "Sunt ţigan". Într-un interviu pentru Euronews, acesta afirmă că gestul făcut la gala a fost unul curajos, deoarece "România este o ţară cu oameni cu foarte multe prejudecăţi".

Citește și: Învățătoarea rasistă și-a vândut casa rudelor, ca să scape de executarea silită

"Mi-am zis că este o strategie perfectă. Sunt un ţigan care şi-a depăşit condiţia (...) Este un nonsens să foloseşti cuvântul "ţigan" ca o insultă pentru oameni ca mine, care putem face lucrurile diferit. Am vrut să arăt semenilor mei că se poate şi altfel", a spus Connect-R în interviul acordat Euronews.

El a precizat că s-a lovit de nenumărate ori de prejudecăţi şi de comentarii de genul: "Este un cântec bun, el cântă bine, versurile sunt bune, mesajul este bun, dansul este bun, păcat că e ţigan". Acesta spune că ţine la rădăcinile sale. "Mă uit înapoi şi văd că ţiganii aveau cu totul alte ocupaţii, arta, meşteşugul, chiar şi poezia (...) E dureros ce se întâmplă acum. Stau la marginile oraşelor europene şi efectiv ne fac de râs", a spus Connect-R.

Îl susţine pe Sarkozy

Rapperul este revoltat de numărul mare de infracţiuni comise de ţigani peste hotare şi se arată un susţinător al iniţiativei preşedintelui francez Nicolas Sarkozy de repatriere a romilor cu probleme., numind-o chiar "excelentă".

"Din câte ştiu eu, Sarkozy (preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, nr.) a susţinut cu ceva ani în urmă integrarea României în Uniunea Europeană şi nu cred că ceea ce face acum este premeditat. Cu riscul de a-i dezamăgi pe semenii mei, am să spun că este o iniţiativă excelentă", a adăugat acesta.

Jurnaliştii de la Euronews nu sunt singurii care fac referire la cântăreţul român atunci când vorbesc despre repatrierea romilor români. Connect-R a fost subiectul unui amplu reportaj la postul de televiziune Al Jazeera, dar şi la Financial Times.

Într-un astfel de material se invocă lipsa unor modele pozitive pentru etnie. În ceea ce priveşte gestul lui  Connect-R de la gala MTV, FT scrie că "până când România nu va pune capăt ciclului sărăciei şi discriminării, acţiuni ca aceasta pot rămâne o raritate şi mulţi romi vor căuta probabil o viaţă mai bună în altă parte".

Jurnaliştii amintesc de huiduielile publicului român ca reacţie la cuvintele rostite de Madonna, în timpul concertului de anul trecut de la Bucureşti, când a cerut mai mare toleranţă faţă de romi, pentru a arăta că în România nivelul integrării acestei etnii este destul de redus.

"Am aflat din presă că există multe cazuri de discriminare a ţiganilor în Europa de Est şi acest lucru mă întristează foarte tare, în special pentru că noi credem în toleranţă - ţigani, homosexuali, oameni care sunt diferiţi. Toţi trebuie trataţi la fel, nu uitaţi asta", a spus vedeta, în timpul concertului din august 2009. Publicul i-a acompaniat scurtul discurs cu huiduieli.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite