FOTO Cine le pozează pe vedetele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stoicoviciu, Bărăgan, Gâlmeanu şi Gogu sunt cei care le fac pe dive să strălucească în fotografii. Fără ei, Mihaela Rădulescu, Andreea Esca sau Simona Pătruleasa nu ar fi fost altceva decât nişte femei cu un job în televiziune.

Munca lor este să-i arate pe alţii cât sunt de frumoşi, deştepţi şi minunaţi. Sunt făuritorii unui univers în care cuvintele mor de la sine pentru ca imaginea să spună totul. Numele lor, în mare parte necunoscute publicului larg, sunt scrise cu corp de literă mic, lângă fotografia vedetei, a divei sau a marelui sportiv, la „credit foto".

Vezi aici câteva fotografii celebre

Celebra fotografă Annie Leibovitz șochează Viena

Uneori lucrează 10-14 ore pe zi în studio, sub reflectoarele care „pârlesc" aerul şi-aşa încins de vara caniculară. Alteori, cară echipamente de zeci de kilograme în spate.

Pe cartea lor de vizită, dacă o au, scrie „fotograf". Ei ştiu să se joace cu lumina, să dilate spaţiul numit „distanţă focală", pentru ca şi cea mai urâtă femeie să fie, pentru moment sau eternitate, o zână.

Pătruleasa, etalonul frumuseţii clasice

Adrian Stoicoviciu este unul dintre ei. Are alura unui soldat care se întoarce învins de oboseală, învingător în război, din linia întâi a frontului.

Zeci de kilograme de echipament - acesta este arsenalul care ar da gata orice spinare neobişnuită să care atâtea scule. Adi Stoicoviciu a făcut la propriu cunoştinţă cu războiul, cu ţeva puştii îndreptată spre el. Deşi în mod uzual fotografiază oameni şi peisaje superbe, faptul s-a petrecut când a însoţit-o pe Mihaela Rădulescu în Afganistan.

„Eu şi Mihaela ne-am făcut planul să mergem cu TAB-uri diferite pentru ca să putem filma amândoi în acelaşi timp. Ea a a coborât din TAB, şi eu aşteptam... Negocia cu nişte lideri afgani locali şi am crezut că m-a uitat acolo. Oamenii aceia fioroşi aveau puştile fixate spre noi, în poziţie de tragere. Aveau ceva înspăimântător, doar ochii li se vedeau, pentru că aveau feţele acoperite", îşi aminteşte.

Adi Stoicoviciu (41 de ani) a fotografiat cam toate vedetele de la noi, de la Andreea Marin şi Mihaela Rădulescu, până la cântăreţele de-un sezon. Are o relaţia bună cu toate şi una specială cu Simona Pătruleasa, pe care o consideră „etalonul frumuseţii clasice româneşti".

„Dacă stai mai mult cu Simona, simţi cadrul didactic din ea. S-a legat o prietenie între noi tocmai pentru că avea ceva din comportamentul părinţilor mei, care au lucrat toată viaţa în învăţământ. Dacă îmi trimite SMS la 12 noaptea ca să-mi spună că vrea să-i fac a doua zi fotografii, nu-i problemă", confirmă astfel prietenia cu vedeta de la Kanal D.

Stoicoviciu preferă „acele fotografii care pun în evidenţă omul cu povestea lui, nu omul construit de alţii, împachetat în marketing şi PR". „Cel mai adevărat este omul, nu haina care îl îmbracă" este crezul care îi ghidează meseria. Absolvent de al Facultăţii de Ştiinţele Naturii şi Ecologie, a fost întâi muzeograf, la Antipa. Bucureştean din naştere, ardelean după mamă (copilăria a petrecut-o la Cluj), a făcut cunoştinţă cu fotografia în facultate, graţie profesorului de geologie Valentin Popescu.

Alex Gâlmeanu (32 de ani) evită să dea numele vedetelor pe care l-a fotografiat pentru că lista ar fi prea lungă, iar selecţia lui „subiectivă" ar putea fi interpretată. Rezumă simplu:

 „Treaba mea este să-mi fac cel mai bine treaba". Îi place să lucreze cu acei oameni „care îmi înţeleg meseria, care au o cultură vizuală", spune fotograful, care a făcut studii de Imagine de Film.

"Treaba mea este să-mi fac cel mai bine treaba."
Alex Gâlmeanu
fotograf

"Faţă de vedete, manechinele nu-şi fac atâtea griji, nu cenzurează imaginea. A poza face parte din profesia lor."

Marius Bărăgan
fotograf

"Prefer acele fotografii care pun în evidenţă omul cu povestea lui, nu omul construit de alţii, împachetat în marketing şi PR."
Adi Stoicoviciu
fotograf

1 Ştefan Bănică jr, surprins de Alex Gâlmeanu (medalion)
2 Rona Hartner într-un pictorial de Cosmin Gogu (medalion)
3 Mihaela Rădulescu, fotografiată de Marius Bărăgan

image

Vedetele fac fiţe, manechinele nu se sinchisesc

Marius Bărăgan (40 de ani) nu are nicio reţinere în a da numele vedetelor pe care le-a imortalizat din 1998, de când şi-a deschis studioul. Andreea Marin, Mihaela Rădulescu, Oana Cuzino, Andreea Antonescu, Crin Antonescu, Dana Războiu, Luminiţa Anghel, Tania Budi, Alessandra Stoicescu, Andreea Raicu, Ileana Lazariuc, Loredana Groza.

Lista este mult mai lungă şi cuprinde şi două manechine de top: Diana Dondoe şi Catrinel Menghia. „Faţă de vedete, manechinele nu-şi fac atâtea griji, nu cenzurează imaginea, nu caută poziţiile despre care cred că le-ar avanja. Manechinele nu se sinchisesc, a poza face parte din profesia lor", declară el. „O vedetă întârzie la shooting", este o altă deosebire punctată de Bărăgan.

Pictoriale şi publicitate

Cosmin Gogu (34 de ani) a lucrat multă vreme cu vedetele. Mai nou, face fotografie de publicitate şi pictoriale.

„Eu transpun personajele unui pictorial - iar revista «Tabu» face pictoriale extrem de creative - într-o imagistică opusă celei cunoscute de public. Încerc să surprind metamorfoza şi să fac acel personaj cât mai credibil", declară Cosmin Gogu.

 Angela Gheorghiu, transpusă în divă rock, Rona Hartner într-o ipostază de „film noir", Horaţiu Mălăele sau regizorul Andrei Şerban sunt câteva dintre personajele celebre care au „populat" universul imagistic al lui Cosmin Gogu.

"Eu transpun personajele unui pictorial într-o imagistică opusă celei cunoscute de public. Încerc să fac acel personaj cât mai credibil."
Cosmin Gogu
fotograf

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite