VIDEO Cântăreţi legendari care nu vor să părăsească scena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bob Dylan şi Roger Waters şi-au consemnat locul în istoria muzicii, dar nu renunţă la concerte. Ajung la vârsta pensionării şi, cu toate acestea, insistă să continue legenda. Condiţia financiară nu se numără printre motivele determinării lor.

Pentru cei care au şi-au făcut o carieră din a influenţa vieţile altora prin munca lor, întrebarea „Când să renunţ?" este crucială. Pleci în culmea gloriei, renunţând la orice şansă de victorie mai târziu? Ori stai până la capăt, consumând toate resursele, cu riscul de a defăima o carieră distinsă?

Citiţi şi:

Michael Douglas dă semne că se simte mai bine
Cine ne vizitează în 2011


100 de concerte pe an

Pentru criticii muzicali, jurnaliştii de specialitate şi pentru fani, este o întrebare din ce în ce mai pertinentă în ceea ce-l priveşte pe Bob Dylan, relatează John Jurgensen de la „The Wall Street Journal".

După 50 de ani de muzică, artistul are locul său inatacabil în Pantheon. Este cântăreţul reprezentativ pentru mai multe generaţii de artişti şi poetul laureat al rockului. Spre deosebire de muzicienii anilor '60 şi '70, nu s-a lăsat pradă nostalgiei şi a continuat să creeze. Bob Dylan (69 de ani) a demonstrat de mult tot ceea ce trebuia.

Jurgensen a petrecut mult timp studiindu-l pe Dylan, care, şi în prezent, susţine în jur de 100 de concerte pe an. În 2010 a vizitat pentru prima dată România, iar 8.000 de spectatori au participat la concertul acestuia. L-au aşteptat decenii, dar n-au aşteptat şi finalul concertului. Celebra voce a lui Dylan a dezamăgit o parte a publicului care voia mai mult decât simpla-i prezenţă.

„Pentru ascultătorii devotaţi ai artistului, cea mai alarmantă dovadă este chiar vocea artistului de pe înregistrări. Deşi a trecut mai mult de un deceniu de la primele semne ale deteriorării vocii sale, Dylan nu renunţă", scrie John Jurgensen, prezent la numeroase concerte ale „trubadurului folk-ului". Chiar dacă concertele sale s-au transformat, în ultimii ani, în reprezentaţii de muzicuţă şi chitară, Dylan nu poate să mai ascundă slăbiciunile sale.

Promisiuni deşarte

Jerry Lee Lewis continuă să cânte şi la 76 de ani   Foto: Reuters



„Pensionarea" s-a dovedit în timp un concept abstract pentru artişti din toate domeniile. Cei mai mulţi s-au hotărât să renunţe doar ca să se reîntoarcă reinventaţi. Artistul rock'and'roll Little Richard a declarat, acum opt ani, că renunţă la muzică. De atunci a avut peste 100 de concerte. La vârsta de 33 de ani, Jay-Z a spus că închide microfonul pentru a se concentra pe afacerile cu muzica. Trei albume mai târziu, a jurat că nu o să mai spună aşa ceva niciodată.

„Oricine care face un soi de comerţ poate să lucreze cât vrea. Un sudor, un dulgher, un electrician... Nu este neapărată nevoie să se lase de meserie. Muzica mea nu e doar ca să mă ducă dintr-un loc în altul şi ca să mă pot pensiona devreme", spunea Bob Dylan în stilul caracteristic, în revista „Rolling Stone".

Pentru Dylan, cântatul are o însemnătate existenţială, şi nu una economică, chiar dacă nu o mai poate face ca la început. Criticii lui Dylan spun că el se evaluează în funcţie de prezent şi nu faţă de reuşitele carierei sale. 

image

Roger Waters, în turneu mondial la 68 de ani   Foto: Reuters


 
Şi Roger Waters, fost membru Pink Floyd, nu pare pregătit să părăsească scena. Artistul a plecat în turneu anul trecut, iar în vara lui 2011 ar trebui să se încheie. Jurgensen crede că turneul va beneficia de o prelungire. Jerry Lee Lewis, artistul-senzaţie al anilor '60, susţine chiar astăzi un concert, după ce a părăsit scena acum mulţi ani în urmă. 

"Muzica mea nu e doar ca să mă ducă dintr-un loc în altul şi ca să mă pot pensiona devreme. "
Bob Dylan
cantautor

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite