VIDEO Secretul vocii de aur a lui Iustin, „ciocârlia“ din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Iustin Ianău care a uimit o ţară întreagă poate urca şapte octave, talent rar întâlnit. Nimeni nu poate garanta că vocea tânărului va rămâne aceeaşi după ce acesta va trece de pubertatea care vine odată cu schimbarea vocii la băieţi.

Tânărul băcăuan Iustin Ianău s-a făcut cunoscut publicului cu vocea sa de contratenor la ediţia de vineri seară a emisiunii „Românii au talent".

Mai citeşte şi:

Pavarotti din Banat despre Iustin de la „Românii au talent”: „Aici nu are şanse. Viitorul lui e afară”

Cu toate acestea, adolescentul afirmă că are şi calităţile unui tenor şi ale unui bariton, dar şi ale unei mezzosoprane, soprane şi altiste. Practic, Iustin poate să-şi moduleze vocea de la cel mai grav timbru vocal şi până la cele mai înalte tonalităţi. S-a testat de unul singur şi a văzut că poate urca uşor, fără să se forţeze, cinci octave la care se adaugă, cu ceva efort, alte două.

„Nu vreau să-şi forţeze limitele"

„Chiar dacă pot să cânt şi tonalităţi joase, cel mai simplu mi se pare să cânt ca şi contratenor. Nu fac niciun efort pentru asta. Pur şi simplu, sunetele îmi ies în mod natural, firesc", a declarat adolescentul de 16 ani.

Şi specialiştii cu zeci de ani de experienţă în muzică recunosc faptul că nu s-au întâlnit des cu astfel de cazuri. „Sunt foarte rare astfel de voci, mai ales la această vârstă. Vorbim despre nişte calităţi native. Nu-mi dau seama dacă maturitatea îi va schimba timbrul vocal. Cu siguranţă însă, calităţile sale vocale vor rămâne. Un singur astfel de caz am mai întâlnit la un tânăr din Ploieşti, care acum este contratenor la Milano", a afirmat Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii „Mihail Jora" din Bacău, care are peste 30 de ani de experienţă în muzică.

Pavel Ionescu se referă la Florin Cezar Ouatu, contratenor în vârstă de 30 de ani, care a cântat pe marile scene din toată lumea. Directorul filarmonicii a adăugat că majoritatea contratenorilor erau întâlniţi între anii 1.500 şi 1.600 însă, de atunci, rar s-au mai ivit astfel de voci la bărbaţi. 

Claudia Vasilache, profesoara sa de canto de la Liceul de Artă „George Apostu" din Bacău, nu garantează că vocea lui Iustin nu va suferi modificări la maturitate. „El este încă un copil, are vocea în formare. S-ar putea ca atunci când se maturizează să cânte ca un bariton. Şansele sunt de 50%. Timbrul vocii la băieţi se conturează între 16 şi 18 ani. El abia acum împlineşte 16 ani", a explicat profesoara Vasilache.

Ea recunoaşte că nu i-a testat limitele vocii deoarece nu a vrut să rişte o deteriorare a timbrului său vocal. „Iustin nu trebuie să-şi forţeze limitele. Vocea trebuie lucrată treptat. El poate ajunge un mare cântăreţ dacă va îndeplini două condiţii: să recupereze cei opt ani pe care nu i-a făcut la o şcoală de muzică şi să plece din România. Oriunde în Europa, însă nu aici!", a mai adăugat Claudia Vasilache. 

"Sunt foarte rare astfel de voci, mai ales la această vârstă. Vorbim despre nişte calităţi native."
Pavel Ionescu
directorul  Filarmonicii
„Mihail Jora"


"El este încă un copil, are vocea în formare. S-ar putea ca atunci când se maturizează să cânte ca bariton. Şansele sunt de 50%."
Claudia Vasilache
profesoara de canto
a lui Iustin


Ce înseamnă contratenor


Contratenorul este solistul cu cea mai înaltă voce, al cărei ambitus este echivalent cu cel al unei mezzosoprane sau, mai rar, al unei soprane. Fiecare voce are un ambitus, care menţionează înălţimile muzicale extreme - pe cea mai gravă şi pe cea mai acută - şi, eventual, intervalul dintre ele.

Voci celebre la concursuri TV

Costel Busuioc şi Susan Boyle Foto: Reuters

image

Emisiunea de divertisment de tipul „Got Talent" a descoperit, printre alţii, pe Susan Boyle, dar şi pe autohtonul Costel Busuioc. Cei doi s-au făcut remarcaţi cu ajutorul vocilor puternice şi a harului cu care au fost înzestraţi.

Costel Busuioc este un tenor român, fără studii de specialitate, care a încercat în mai multe rânduri, fără succes, să-şi facă intrarea în lumea operei. Pentru a-şi întreţine familia, s-a angajat ca muncitor în Spania, unde a participat la concursul muzical „Hijos de Babel" (Fiii Babilonului), emisiune dedicată emigranţilor stabiliţi pe pământ spaniol. Românul a cucerit audienţa cu interpretarea ariei „Nessun Dorma", din opera „Turandot", de Puccini. La începutul anului 2008, a fost desemnat drept câştigător, iar premiul a implicat încheierea unui contract între cântăreţ şi casa de discuri Sony.

Susan Boyle, şomera în vârstă de 47 de ani care nu sărutase niciun bărbat până atunci, după cum a mărturisit în cadrul emisiunii „Britan's Got Talent", este un alt exemplu de voce celebră. Boyle este o mezzosoprană care a debutat în forţă, chiar dacă n-a câştigat concursul care a lansat-o.

Albumul ei de debut a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai rapide şi uriaşe vânzări: trei milioane de exemplare, în şase săptămâni, înainte de sfârşitul lui 2009. În 2010, Susan Boyle a ocupat locul şapte în topul celor mai influenţi oameni din lume, realizat de revista „Time", cu 14 poziţii mai sus decât Barack Obama, preşedintele SUA.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite