Amintiri despre Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Zeţa spune că  masa de Crăciun dura  trei zile
Mirela Zeţa spune că masa de Crăciun dura trei zile

Dan Negru, Andreea Raicu, Malvina Cservenschi, George Ivaşcu şi Mirela Zeţa povestesc cum petreceau Sărbătorile de iarnă. Negru asculta colinde la Europa Liberă, Ivaşcu ţinea ligheanul pentru cozonaci, Malvina îl visa pe Moş Crăciun, Andreea împodobea casa, iar Mirela aranja masa de sărbătoare.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Cele cinci vedete îşi amintesc cele mai dragi momente legate de Crăciun, pe care le-au trăit în copilărie: bucate tradiţionale, ore întregi petrecute în bucătărie, reuniunea familiei, masa de sărbătoare, dar mai ales aşteptarea lui Moş Crăciun şi desfacerea cadourilor.

Mirela Zeţa: „aranjam masa de crăciun"

Actriţa de la „Mondenii" îşi aminteşte mereu cu plăcere de Sărbătorile de iarnă. „Am stat la masă, am vorbit, am râs, am cântat, am primit colindători. Şi acum este la fel de frumos, este o atmosferă specială", spune ea.

Din perioada copilăriei, Mirela îşi aminteşte de masa de Crăciun, care se întindea pe parcursul a trei zile, în care gusta preparate făcute de mama sa: caltaboş, piftie, ciorbă, salată boeuf, sarmale, friptură, cârnaţi şi cozonaci.

Din tradiţia Sărbătorilor de iarnă făceau parte şi împodobirea bradului, venirea Moşului şi cadourile. Una dintre sarcinile pe care le avea era să aranjeze masa şi să orneze salata. Pe Moş Crăciun, vedeta spune că l-a aşteptat mereu cu sufletul deschis.

„Eram curioasă să văd dacă îmi îndeplineşte dorinţele. O singură dată i-am scris, pentru că obişnuiam să «păstrăm» legătura prin intermediul părinţilor, care aveau o relaţie specială cu Moşul", mai spune ea.

image

Dan Negru: „Ascultam colinde"

Vedeta Antenei 1 îşi aminteşte cu plăcere de Crăciunul petrecut în copilărie, dar mai ales de cel din perioada adolescenţei. Pentru că era singur la părinţi, Dan Negru era răsfăţatul familiei, mergea cu bunica sa la cumpărături pentru a primi jucăriile pe care şi le dorea şi îl aştepta cu nerăbdare pe Moş Crăciun.

„Am amintiri legate mai ales de Crăciunul din adolescenţă, în timp ce împodobeam bradul cu părinţii mei, ascultam colinde la Europa Liberă. Colindele cu paraziţii de la radio mi-au rămas întipărite în minte", povesteşte acesta. Pentru el, cea mai mare bucurie de atunci erau platourile uriaşe de prăjituri, care tronau în bucătărie.

„N-am să uit niciodată gustul prăjiturilor făcute de mama. Cred că ăsta e gustul Crăciunului pentru mulţi români: prăjiturile de casă. Un alt moment pe care acesta îl aştepta cu nerăbdare era venirea Moşului.

„Asta era marea mea grijă, cadourile. Nu-l ţin minte pe Moş Gerilă. L-am prins în activitate, adolescent fiind, dar ai mei au avut grijă să-l ţină la uşă. Mereu în casa noastră era Moş Crăciun. Ţin minte că mă trezeam de dimineaţă, dar niciodată mai devreme decât ai mei, care aveau grijă să aşeze cadourile sub brad. Am avut o copilărie lipsită de griji", îşi aminteşte el. Spune însă că îi lipseşte un singur cadou: cel pe care-l primea de la bunica sa.

Malvina: „Îl visam pe Moş Crăciun"

Amintirile pe care Malvina Cservenschi, vedeta TVR, le păstrează încă din copilărie sunt cele legate de bucuria zăpezii.

„E de ajuns să închid ochiii şi îmi revin în minte zăpada, bobul cu care mă plimbam, acele bradului de Crăciun, care mă înţepau de fiecare dată când le stângeam, mirosul bun din bucătărie, care invada întreaga casă, gustul dovleacului copt în sobă, la ţară", îşi aminteşte ea. Cum în fiecare an se făceau pregătiri pentru Crăciun, responsabilitatea Malvinei era să deguste mâncarea.

Malvina

„Asta nu pentru că nu ar fi ieşit bună, ci pentru că niciodată nu aveam răbdare să fie gata. De asemenea, tocam, împreună cu sora mea, ingredientele pentru salata boeuf. Era o adevărată distracţie", adaugă vedeta TVR.

Pentru ca Moş Gerilă să vină cu cadouri, Malvina învăţa, de obicei, un fragment dintr-o poveste, o poezie sau un cântec de-al Mirabelei Dauer ori al Angelei Similea. O scrisoare pentru Moş Crăciun a scris, pentru prima dată, anul acesta. „Îl visam în fiecare an în Ajunul Crăciunului. La noi acasă însă Moş Gerilă venea mereu mai devreme cu o zi sau două. Nu ştiu dacă eram noi foarte cuminţi sau era el foarte nerăbdător", povesteşte vedeta.

Andreea Raicu: „Mirosea a Crăciun la noi în casă"

Andreea Raicu

Pentru Andreea Raicu, vedeta Prima TV, Crăciunul reprezintă cea mai aşteptată sărbătoare de peste an. „Îl aşteptam pe Moş, aşteptam momentul împodobirii bradului... Toată săptămâna de dinaintea Crăciunului mergeam la biserică. Era o cu totul altă atmosferă decât cea care este acum. Probabil şi datorită faptului că eram mică şi nu aveam grijile de acum", explică Andreea.

O altă amintire pe care vedeta o are legată de sărbătorile de atunci este masa petrecută în familie.

„Se făceau cârnaţi, cozonaci, aveau un alt gust, mirosea a Crăciun la noi în casă. Era frumos pentru că, trăind cu bunica, toată familia venea la noi", adaugă ea. Responsabilităţile ei erau să decoreze casa, împreună cu mama sa, iar un alt moment mult aşteptat era venirea Moşului. „Nu l-am văzut niciodată, dar şi-acum îmi place să cred că există Moş Crăciun", spune Andreea. ;

George Ivaşcu: „Făceam pe bucătarul de Sărbători"

Pentru directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, sărbătorile de iarnă însemnau, în copilărie, ore întregi în bucătărie, reuniunea familiei, dar şi aşteptarea Moşului. „Crăciunul înseamnă familie şi faptul că ne adunam cu toţii, fiecare cu cadoul şi cu aportul lui. Unul venea cu salată boeuf, altul cu cârnaţi ori sarmale. Amintirea cea mai plăcută, în mod real, este că şi eu făceam pe bucătarul de Sărbători, în sensul că îi ţineam ligheanul bunicii când făcea cozonac.

George Ivaşcu

Îmi amintesc căldura din bucătărie, cu toate mirosurile amestecate, între sarmale, cârnaţi şi cozonaci", povesteşte actorul. Ivaşcu avea obiceiul să-i scrie, în fiecare an, câte o scrisoare Moşului, în care să-i spună ce-şi doreşte. „În continuare, bunica, mama, fac bunătăţi pentru nepoţelul sau fiul lor. Mă rog la Dumnezeu să le dea viaţă cât mai lungă, ca eu să rămân cât mai mult copil", este dorinţa lui.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite