Alina Bîrlădeanu, de la Opincuţa la Prada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra, născută la Chişinău, fostă solistă a Ansamblului folcloric Opincuţa, a intrat în lumea modellingului internaţional printr-o întâmplare. Alina Bîrlădeanu (25 de ani) a lăsat liniştitul oraş natal pentru agitatele metropole ale modei: Paris, Milano, Londra. Împachetatul şi despachetatul valizei i-au devenit obişnuinţă.

Citeşte şi:
Moda românească defilează pe „frontul" de Vest

Pentru Alina, perspectiva unei cariere în modelling a venit pe neaşteptate: era în ultimul an de facultate şi dansa într-un club. Înaltă, blondă, cu ochi albaştri şi cu ceva din înfăţişarea actriţei Michelle Pfeiffer, a fost imediat observată de un scout al agenţiei YesModels din Bucureşti. De aici şi până să ajungă în Capitală nu a fost decât un pas. „După multe reflecţii şi discuţii cu familia, am decis că e o oportunitate pe care nu aş vrea să o ratez. Mi-am luat inima în dinţi şi drumul spre Bucureşti", îşi aminteşte. Pentru tânăra din Chişinău, debutul în modă a fost unul atipic deoarece cele mai multe fete intră în această meserie la vârste fragede, care înseamnă uneori şi 13 sau 14 ani. Alina avea 21 de ani şi alte planuri de viitor. Urmase Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Cadrul Universităţii de Stat din Moldova şi voia să facă Relaţii Publice.

„Am ales jurnalismul ca modalitate de a-mi transforma şi cultiva sociabilitatea. Făcând practică la o agenţie de publicitate, am găsit în creaţie un domeniu al meu. Dar între timp a apărut moda", povesteşte Alina. În prezent este model al Agenţiei MRA Models. Deşi s-a orientat către modelling, Alina Bîrlădeanu ştie că peste ani, când nu va mai poza în reviste ori pe podiumuri, va face meseria pentru care s-a pregătit la facultate. Sau va fi solista unui grup muzical. „Mereu am vrut să mă fac cântăreaţă. La insistenţa mamei, am învăţat la un gimnaziu privat, unde luam lecţii de vioară şi de folclor, domeniul spre care inima îmi bătea cel mai tare. Mai târziu am fost solista trupei de muzică uşoară din cadrul Şcolii de Arte din comuna Graţieşti, în care locuiam, şi am făcut parte şi din Ansamblul folcloric Opincuţa, cu care am avut mai multe turnee prin România", spune Alina.

Din Graţieşti în Coreea de Sud

Din satul Graţieşti, unde a copilărit, Alina a ajuns tocmai în Coreea de Sud, unde se află în prezent cu un contract. Plecările sunt multe, iar Alina, ca majoritatea manechinelor, îşi adună viaţa într-o valiză. „Cel mai mare compromis este să fii departe de casă, să-ţi faci din împachetatul şi despachetatul bagajului o obişnuinţă. Fiecare valiză e o presiune mare pentru mine, pot să spun chiar un act eroic, pentru că, în final, la ieşirea din casă, pleci să cucereşti lumea - o lume uşoară în aparenţă, dar care te consumă în profunzime", adaugă modelul. „Acum sunt o pasăre călătoare, care îşi face cuibul mai peste tot în lume, dar revine întotdeauna acasă. A fi model te obligă să stai departe de casă, să te arunci în lume şi să-ţi construieşti imaginea, care trebuie să fie mereu diferită de la un shooting la altul, dar în acelaşi timp aceeaşi", completează tânăra.

Carte de vizită

- Alina Bîrlădeanu a debutat în modelling la vârsta de 21 de ani, fiind descoperită într-un club din Chişinău.
- S-a mutat la Bucureşti, pentru ca în scurt timp să semneze contracte în
oraşele-cheie ale modei: Paris, Milano şi Londra.
- În prezent este model al Agenţiei MRA Models din Bucureşti, dar lucrează şi cu alte agenţii din Europa, Australia şi Asia.
- După ce nu va mai lucra ca model, Alina îşi doreşte să urmeze o carieră în domeniul Relaţiilor Publice.

Există timp şi pentru a plânge



Alina a colaborat cu case de modă precum Prada, Givenchy, Kenzo sau Sonia Rykiel şi a ajuns pe coperţile mai multor reviste de femei, printre care „Vogue" (Grecia), „Plaza" (Stockholm), „Jackie" (Olanda) sau „Metal" (Barcelona). De asemenea, are agenţii împrăştiate în toate oraşele importante ale modei: Paris, Londra, Milano, Barcelona, dar şi în Sydney şi Israel. Recunoaşte că lumea ­modellingului nu este atât de sclipitoare pe cât pare văzută din afară. „De multe ori moda este privită ca o lume plină de glamour, unde modelele fac banii uşor, petrec, şi pe deasupra pot avea şi hainele pe care le îmbracă la prezentări. Lumea vede doar rezultatul, nu şi procesul prin care un model ajunge la acel rezultat", crede tânăra. Departe de strălucirea podiumului sau a unei coperţi de revistă, viaţa Alinei Bîrlădeanu este una obişnuită. „Un model îşi poate împărţi timpul la fel ca oricare alt om. Are timp suficient pentru a reflecta şi a plânge, pentru a cădea şi a se ridica, pentru a vedea dincolo de imaginile perfecte din reviste, are timp să se regăsească sau să se descopere, să se autocritice şi să se evalueze", mai spune Alina.

"Lumea vede doar rezultatul, nu şi procesul prin care un model ajunge la acel rezultat."
Alina Bîrlădeanu model

"Compromisul este să fii departe de casă, să-ţi faci din împachetatul şi despachetatul valizei o obişnuinţă."
Alina Bîrlădeanu model

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite