Câte şanse de reuşită îţi acorzi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele optimiste au mai multă energie  şi şanse mai mari de reuşită
Persoanele optimiste au mai multă energie şi şanse mai mari de reuşită

Dacă de prea multe ori visurile tale au rămas doar în acest stadiu, cel mai probabil este că repeţi aceleaşi greşeli. Iată ce poţi face pentru a avea mai mult succes!

Între dorinţele noastre şi realizarea lor există un drum pe care fie păşim cu încredere, fie ne rătăcim, fie nu îl dibuim niciodată. Secretul găsirii acestui drum constă în a ne clarifica dorinţele, în a adopta atitudinea potrivită şi în a ne folosi imaginaţia.

Defineşte-ţi dorinţele SMART

Pentru a-ţi putea îndeplini dorinţele, este important, în primul rând, să ţi le clarifici. Mai exact, poţi să le tratezi ca pe nişte obiective. Acestea trebuie să respecte cinci criterii, adunate la un loc sub acronimul SMART:

1. Specifice, precise: trebuie să poţi defini clar ceea ce vrei. „Vreau să fiu fericit" este o dorinţă foarte mare şi foarte vagă. O poţi fragmenta în „Vreau să-mi fac viaţa mai interesantă: îmi voi folosi mai eficient timpul liber (cum anume?), voi căuta noi provocări la locul de muncă (ce fel de provocări?)".

2. Măsurabile: ai nevoie de obiective pe care să le poţi cuantifica. De exemplu, dacă vrei bani, hotărăşte-te câţi bani vrei; dacă vrei să slăbeşti, este bine să stabileşti cu câte kilograme.

3. Realizabile („achievable", în engleză): obiectivele tale trebuie să aibă şanse de reu­şită. Vrei să câştigi la Loterie? Ei bine, joacă, dar gândeşte-te şi la un plan B pentru a-ţi spori câştigurile.

4. Relevante: şansele de reuşită depind de ceea ce te motivează. Ele sunt direct proporţionale cu imaginea de ansamblu pe care o ai despre viaţa ta. De exemplu, vei renunţa mult mai uşor la fumat dacă vei înţelege că sănătatea ta are nevoie de acest lucru, decât dacă vei încerca să-i mulţumeşti pe cei din jur.

5. Cu termen-limită: ar trebui să-ţi realizezi obiectivele într-o perioadă stabilită clar. De exemplu, până în iunie vei da jos trei kg şi vei învăţa să înoţi (cum, unde, când, cu ce cost?). Dacă eşti o persoană vizuală, te va ajuta să-ţi pui planurile pe hârtie, la propriu. Cu ajutorul unei scheme, îţi va fi mai uşor să identifici eventualele puncte slabe, resursele de care ai nevoie, cine te poate ajuta şi ce faci în situaţii neprevăzute.

Imaginaţia te apropie de succes

Tehnica „poartă-te ca şi cum" sună, poate, hilar pentru unii, dar psihologii spun că dă roade. Dacă îţi imaginezi că ai realizat un vis,
ceea ce îţi doreşti îţi devine din ce în ce mai clar. Creierul tău începe să filtreze informaţiile din jur şi să le selecteze pe cele care te ajută să-ţi împlineşti visul.

Fii pozitiv şi cultivă-ţi o imagine bună

Este bine ştiut faptul că încrederea în tine şi impresia pe care o laşi celorlalţi te ajută în viaţă. Îţi vei reduce şansele de reuşită dacă te sabotezi singur sau dacă eşti excesiv de timid şi de temător în faţa riscurilor. Blochează mesajele negative care ţi-au fost inoculate în trecut de cei din jur şi ţine-i la distanţă pe cei ce reuşesc să îţi creeze o stare proastă, fără măcar să te ajute cu un sfat.

Îndrăzneşte să „pui piciorul în prag" şi să îţi exprimi punctul de vedere. De asemenea, găseşte-ţi parteneri în iniţiativa ta. Învaţă cum să le ceri ajutorul, lăsându-i mai întâi să te cunoască. Pregăteşte terenul pentru favorul pe care îl soliciţi prin solicitări mai mici şi lipsite de importanţă.

Acţionează acum!

De multe ori, dorinţele importante sunt şi cel mai greu de pus în practică. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că ţinem mult la anumite lucruri şi vrem să le facem perfect, să fim siguri că nu suntem sortiţi eşecului. Numai că perfecţiunea este greu de atins şi continua amânare a punerii în aplicare a dorinţelor ne face să ratăm alte oportunităţi, mai puţin perfecte, dar foarte reale. În loc să te temi de o eventuală dezamăgire, gândeşte-te mai bine că vei avea ocazia să înveţi ceva nou.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Nu-i suficient să ne dorim ceva, ne ajută să avem o viziune a lucrului pe care ni-l dorim şi modul în care ne raportăm la situaţia în care va fi realizat. O astfel de proiecţie pozitivă ne ajută foarte mult să ne construim o cale mentală, chiar neconştientizată, către îndeplinirea obiectivului.

Uneori, un obiectiv aproape nerealist, dar în care crezi cu tărie are mai multe şanse de a fi realizat decât unul care este realist, dar în care nu ţi-ai pus inima. Poţi să obţii ceea ce îţi doreşti cu cât înveţi mai repede din experienţa ta, dar şi din experienţa altora.

Dacă ai o echipă cu care lucrezi, poartă-te ca atare. Cu cât membrii unei echipe au abilitatea de a lăsa la o parte complexele de inferioritate şi sunt deschişi să primească tot ce poate oferi fiecare, cu atât sunt mai multe şanse ca sinergia de grup să conducă la reuşita proiectului. Caută nu doar urmărirea obiectivului, ci şi plăcerea drumului către el. Oricât de stresantă ar fi o muncă, există şi o parte frumoasă în ea.

Viziune

Estimarea riscurilor te ajută să îţi adaptezi planul.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite