De ce nu-mi pot uita fosta iubire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am iubit enorm o femeie pe nume Diana. În cei trei ani de relaţie, am pus suflet în tot ce am făcut, i-am pus pe tavă inima mea şi i-am oferit tot ce şi-a dorit. Însă, în toamna anului trecut, am fost arestat, iar după aceea ea mi-a întors pur şi simplu spatele. Mă doare enorm acest lucru, nu mai pot mânca, nu mai am somn, am coşmaruri, o visez în fiecare noapte şi nu mă pot abţine să nu mă uit zilnic la poze şi la alte amintiri care ne leagă. Sunt un om sufletist, dar am trecut prin multe în viaţă: trei înmormântări, trei decepţii în dragoste şi un divorţ. Cum să trec peste toate acestea? Doru Manolescu, Constanţa

Lena Rusti,
psiholog psihoterapeut

image

Indiferent cât de bună este o relaţie, nimeni nu ne garantează că ea este pentru totdeauna. Uneori se poate întâmpla ceva cu persoana la care ţinem sau cu noi, alteori pur şi simplu iubirea se schimbă sau dispare. Poate asta s-a întâmplat şi în cazul relaţiei dvs., partenera nefiind pregătită pentru o schimbare. Acum depinde de puterea dvs. de adaptare să acceptaţi că a iubi o persoană înseamnă inclusiv să o lăsăm să plece atunci când hotărăşte acest lucru.

În plus, dacă rămâneţi blocat în amintiri, nu vă daţi voie să vă faceţi un viitor şi să cunoaşteţi pe altcineva. Faptul că aţi suferit şi înainte vă poate ajuta să vă daţi seama că, oricât de greu v-ar fi în acest moment, totul va trece. Încercaţi să vedeţi cum puteţi folosi această experienţă pentru a vă fi mai bine în următoarea relaţie.

«Am dureri puternice de cap şi de coloană»

Am 69 de ani şi sufăr de dureri puternice de cap. Durerea coboară în spatele urechii stângi, pe ceafă, până la nivelul coloanei vertebrale, iradiind în capul pieptului. Aceste probleme persistă de doi ani. Am făcut o serie de examene medicale, printre care şi osteodensitometrie, al cărei rezultat a fost osteopenie. În urma RMN-ului, a reieşit că am modificări spondilotice vertebro-discale ale coloanei cervicale necompresive medulo-radicular, fără semn de mielopatie vertebrală. Urmez şi un tratament psihiatric, deoarece am fost diagnosticată cu anxietate. Cum pot scăpa de aceste dureri?Maria, Bucureşti

Dr. Georgiana-Ozana Tache
medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Dr. Georgiana- Ozana Tache

Nevralgia sau hemicrania pe care o descrieţi este cu siguranţă determinată de o suferinţă localizată la nivelul musculaturii locoregionale, care interesează un traseu nervos, în parcursul său, nu la rădăcină. Masajul, electrostimularea şi gimnastica medicală, făcute sub îndrumarea unui specialist, sunt metode care în general dau rezultate bune, atenuând aceste dureri. De asemenea, puteţi încerca să luaţi un miorelaxant la culcare, câteva seri la rând. Pentru lămuriri suplimentare, nu ezitaţi să mă contactaţi în vederea unui consult de specialitate.

«Fiica mea nu mai poate mesteca»

De un an şi cinci luni, familia mea trăieşte o adevărată dramă. Avem o fată de 23 de ani care, în urma unui tratament ortodontic necorespunzător, suferă de dureri puternice la nivelul articulaţiilor temporo-mandibulare, nu poate să deschidă gura în mod normal şi nu mai are putere să mestece. A consultat mai mulţi medici şi a făcut diverse investigaţii medicale, însă nu s-a stabilit un diagnostic şi cu atât mai puţin un tratament. Ne puteţi recomanda un medic stomatolog cu specializare în chirurgie buco-maxilo-facială, care să ne ajute în rezolvarea acestui caz?Toma Ioan, Piteşti

Dr. Raluca Manea
medic stomatologie generală

image

Tulburările articulaţiei temporo-mandibulare (ATM) sunt reprezentate de o serie de boli adesea dureroase, care afectează atât articulaţia, cât şi musculatura aferentă acesteia, ce controlează diversele mişcari ale mandibulei: vorbitul şi mestecatul. Tratamentul acestor afecţiuni este destul de complex şi poate include: tratament medicamentos pentru relaxarea musculaturii, exerciţii pentru îmbunătăţirea mobilităţii articulare, purtarea unor gutiere pentru relaxare musculară, iar alteori tratament chirurgical. Pentru un consult de specialitate, mă puteţi contacta la Clinica Imperial Dent din Bucureşti.

«Cum pot scăpa de senzaţia de nod în gât?»

De circa patru ani, simt un nod în gât. Am făcut diverse analize de sânge, un consult ORL, ecografie la gât, fără să se stabilească un diagnostic concret. Mi s-a mai spus că e pe fond nervos. Am momente în care cred că-i ceva incurabil, deşi doctorii m-au asigurat că nu e aşa ceva. Ce mă sfătuiţi să fac? Ce tratament ar trebui să urmez pentru a scăpa definitiv de această neplăcere?Diana, Satu Mare

Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL Spitalul Colţea

Dr. Cezara Danciu

Senzaţia de nod în gât poate să apară din cau-za unei afecţiuni ORL, însă poate fi determinată şi de o afecţiune endocrină sau nervoasă. Cel mai indicat este să faceţi un nou control ORL, precum şi toate analizele şi investigaţiile care ţin de această specialitate: endoscopie, esofagoscopie şi tranzit baritat. În acest fel, se poate exclude o eventuală afecţiune din zona nas-gât.

Este recomandat să faceţi şi un control endocrinologic, pentru a depista o eventuală afecţiune endocrinologică. Dacă şi aceasta se exclude, puteţi face şi un consult psihiatric. Acest lucru nu înseamnă neapărat că aţi avea o afecţiune nervoasă, ci faptul că stresul vă produce această stare.

«Actul sexual poate duce la candidoză?»

Am 29 de ani şi, de aproximativ doi ani, am probleme cu candidoza. Prima dată a apărut când eram gravidă. Am încercat să o tratez în respectiva perioadă, simptomele s-au atenuat, dar nu a trecut până când nu am născut. Însă, după aproximativ o jumătate de an de la naştere, am observat că, la câteva zile de la contactul sexual, candidoza revine. Menţionez că răspund foarte bine la tratament şi că, dacă folosesc Clotrimazol ovule, infecţia dispare, dar revine de îndată ce am raporturi sexuale. Este util să vă spun şi că nu iau antibiotice care să favorizeze apariţia acestei infecţii. Ce pot face? Poate fi actul sexual un declanşator al candidozei, în condiţiile în care problema apare chiar şi când am folosit prezervativ? Adriana, Timişoara

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

image

Din cele descrise de dvs., reiese că ar trebui să faceţi mai multe investigaţii medicale, pentru a exclude şi alţi germeni ce pot cauza o simptomatologie asemănătoare candidozei. De asemenea, sfatul meu este să efectuaţi şi o fungigramă, pentru a putea folosi medicamentele cele mai potrivite. Trebuie menţionat că este foarte important ca şi partenerul dvs. să urmeze un tratament după ce a fost stabilit diagnosticul. Aşadar, sfatul meu este să consultaţi încă o dată medicul ginecolog şi să urmaţi întocmai toate recomandările acestuia în ceea ce priveşte analizele şi tratamentul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite