Vaccinul gripal universal,disponibil în câţiva ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii ani va apărea un vaccin gripal care va asigura protecţie timp de aproape o decadă. Acesta este conceput în aşa fel încât să acţioneze împotriva tulpinilor majore de virusuri gripale.

Mai multe echipe de cercetători îşi concentrează eforturile pentru a dezvolta un vaccin care să acţioneze împotriva mai multor tulpini de virusuri gripale. Aceasta deoarece vaccinurile disponibile în prezent protejează doar împotriva virusurilor care circulă într-un anumit sezon şi, de aceea, trebuie repetate anual.

În aceste condiţii, numărul persoanelor care fac imunizarea este destul de redus, gripa afectând în continuare peste un miliard de persoane din întreaga lume. De aceea, specialiştii au în vedere simplificarea procesului de imunizare, astfel încât să scadă frecvenţa bolii şi a complicaţiilor severe cauzate de aceasta, precum pneumonia, rinita, sinuzita, bronşita, otita sau problemele cardiace.

Acţionează şi împotriva virusurilor cu potenţial letal

Un tip de vaccin gripal universal a fost dezvoltat de Cercetătorii de la Şcoala de Medicină „Mount Sinai" din New York, SUA. Eficacitatea acestuia constă în faptul că, spre deosebire de vaccinurile actuale, care produc anticorpi la nivelul capului globular al unei molecule aflate pe suprafaţa virusului şi ­care se modifică în funcţie de fiecare tulpină în parte, este produs fără a se folosi acest cap globular.

Testele au arătat că, în acest fel, răspunsul imun al organismului este semnificativ mai crescut, protejând chiar şi împotriva viremiei cu potenţial letal. Specialiştii spun că, deşi este nevoie de teste suplimentare pentru a putea fi pus pe piaţă, se preconizează că în curând o singură imunizare cu acest vaccin va oferi protecţie timp de mai multe sezoane de epidemie gripală.

Doar două injecţii asigură protecţie timp de 10 ani

Ultimele progrese au fost făcute de cercetătorii de la Institutul Naţional de Alergologie şi de Boli Infecţioase din Maryland, SUA, ­care au creat un tip de imunizare în doi paşi. Astfel, cu doar două injecţii, vei fi protejat de gripă timp de aproape ­10 ani. Vaccinul este conceput astfel încât să acţioneze împotriva tulpinilor majore de virusuri gripale, de la cele sezoniere până la noile tulpini, extrem de virulente, cum ar fi cele de gripă aviară (H5N1).

În 2013, vor începe testările pe oameni

Vaccinul universal produs la Institutul Naţional de Alergologie şi de Boli Infecţioase din Maryland este încă în stadiu experimental, însă până în prezent a fost testat cu succes pe maimuţe. Astfel, cercetătorii au extras molecule ADN dintr-un virus gripal şi le-au încorporat într-un vaccin gripal obişnuit.

Rezultatul a fost că injectarea cu acest tip de vaccin a declanşat un răspuns imun al organismului mai puternic decât în cazul vaccinării convenţionale, fiind eficient şi împotriva unor mutaţii ale virusurilor care au circulat în ani diferiţi. Specialiştii preconizează că testele pe subiecţi umani vor începe cel mai devreme în anul 2013.

Formula de anul acesta include şi tulpina A(H1N1)

Vaccinul gripal pentru sezonul 2010-2011 conţine trei tulpini de virus gripal, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), inclusiv A(H1N1), cea care a determinat pandemia de gripă din 2009. Campania de imunizare a fost demarată la începutul lunii noiembrie, iar pentru categoriile de risc, cum sunt copiii, vârstnicii, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cronice, vaccinul este gratuit, putând fi ­făcut la cabinetele medicilor de familie. Persoanele ­care nu se încadrează în aceste categorii îşi pot achiziţiona ­vaccinul de la farmacie, la preţul de 38 de lei.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George

medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie 


Principalele avantaje ale unui vaccin universal ar fi obţinerea unei complianţe mai mari a populaţiei, fiind cunoscută lipsa de preocupare a românilor pentru problemele de sănătate. De aceea, un astfel de vaccin ar putea compensa din plin acest lucru, având drept rezultat o reducere reală a cazurilor de gripă. Ceea ce este nou la acest tip de vaccin este potenţa sa.

El este mult mai eficient decât vaccinurile obişnuite, putând declanşa în organism o reacţie imună mult mai puternică. Un lucru extrem de interesant este faptul că acest tip de vaccin are rol de protecţie şi împotriva tulpinilor virale letale. Vaccinul este încă în stadiul de testare, dar se preconizează că va fi disponibil peste câţiva ani.

Proiect

Există premisa creării unui vaccin pneumococic universal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite