Rezoluţii pe 2011 ca să fii în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiunile făcute nouă înşine în noaptea dintre ani au cele mai mari şanse să fie respectate, acesta fiind momentul ideal să ne propunem o viaţă mai bună. Iar cum sănătatea este bunul tău cel mai de preţ, ce-ar fi ca de această dată, printre rezoluţiile de Anul Nou să incluzi şi câteva care privesc acest aspect?

La trecerea dintre ani, fiecare dintre noi ar vrea ca în anul care vine să fie mai sănătos, mai relaxat şi mai plin de vitalitate. Însă toate acestea pot rămâne la stadiul de dorinţă dacă nu există determinare şi dacă nu facem ceva concret în acest sens. De aceea, acesta este momentul perfect să îţi stabileşti rezoluţiile în ceea ce priveşte stilul tău de viaţă.

Un aspect important în tot acest demers sunt investigaţiile medicale. Aceasta deoarece orice boală este mai uşor de tratat dacă este depistată la timp. În plus, unele afecţiuni mai severe, precum hipertensiunea arterială, hepatitele B şi C sau glaucomul se manifestă doar într-un stadiu avansat, atunci când complicaţiile sunt mult mai dificil de controlat.

Singura cale de a evita aceste probleme este să respecţi recomandările medicului referitoare la periodicitatea cu care trebuie să faci investigaţiile medicale, aceasta fiind stabilită în funcţie de factori precum vârsta, sexul, istoricul tău medical şi stilul de viaţă.

Analize pentru toţi

Cel puţin anual, este bine să faci un set de investigaţii medicale de bază şi în mod special măsurarea tensiunii arteriale şi analizele de sânge. Acestea trebuie să includă măsurarea nivelului glicemiei, al colesterolului, măsurarea vitezei de sedimentare a sângelui (VSH), probele hepatice, măsurarea nivelului trigliceridelor, nivelului calciului, celui al sodiului şi al potasiului, măsurarea proteinei C-reactivă, a nivelurilor hormonilor tiroidieni şi a markerilor pentru hepatitele B şi C.

Cu aceeaşi periodicitate, este indicat să repeţi şi testul de urină, pentru a depista eventuale disfuncţii renale, probleme urologice sau infecţii prezente în organism. Şi electrocardiograma, ecografia abdominală, radiografia cord-pulmonară şi cea tiroidiană se fac anual, dar şi mai des dacă medicul îţi recomandă acest lucru.

În plus, tot conform indicaţiilor acestuia este bine să faci un control oftalmologic şi unul dermatologic. De asemenea, este indicat să mergi la stomatolog măcar o dată pe an. Doar în acest fel poţi depista din timp cariile sau afecţiunile gingivale.

Investigaţii pentru copii

Dacă în anul care vine copilul tău urmează să meargă la creşă sau la grădiniţă, nu uita să-i faci, în afară de analizele clasice, şi un exsudat faringian şi un examen coproparazitologic, deoarece în momentul în care intră în colectivitate, el poate transmite cu uşurinţă celorlalţi copii virusuri sau bacterii.

De asemenea, la vârsta de 3 ani, este indicat să-i faci şi primul control oftalmologic, pentru a depista şi pentru a corecta eventuale vicii de refracţie. Apoi, acest tip de consult trebuie repetat anual, majoritatea problemelor de vedere, printre care şi strabismul sau diferenţele de dioptrii corectându-se în copilărie.

Teste pentru depistarea BTS

Chiar dacă nu ai probleme de sănătate evidente, analizele de sânge trebuie repetate periodic



Dacă ai avut un contact sexual neprotejat sau dacă ai mai mulţi parteneri intimi, este bine ca periodic să îţi faci teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Testul HIV este o analiză a sângelui care indică prezenţa în organism a anticorpilor împotriva virusului în cauză.

Ţine cont de faptul că rezultatul este concludent după o perioadă de 3-6 luni de la expunerea la virus. De asemenea, este indicat să faci perio­dic şi testul Wasserman, acesta fiind indicat pentru a depista sifilisul. În cadrul examenelor ginecologice, se fac şi analize ale secreţiei, pentru a diagnostica boli cu transmitere sexuală precum chlamydia, mycoplasma sau herpesul genital.

Investigaţii pentru femei...

La fiecare şase luni, este bine să faci un consult ginecologic şi, anual, testul Babeş-Papa­nicolau care depistează eventualele afecţiuni genitale, precum leziuni inflamatorii, infecţii sau modificări celulare induse de virusul papiloma uman (HPV). Acestea din urmă sunt un semn că există un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin, dacă infecţia s-a produs cu o tulpină cu risc înalt oncogen (16 sau 18).

O altă investigaţie pe care este bine să o faci anual este ecografia mamară sau, dacă ai o vârstă de peste 40 de ani, mamografia. În plus, după instalarea menopauzei, se recomandă să faci şi teste pentru măsurarea densităţii osoase, astfel încât să depistezi din timp demineralizarea osoasă care ar putea evolua către osteoporoză.

... şi pentru bărbaţi

Cele mai noi studii arată că aproape jumătate din bărbaţii trecuţi de vârsta de 50 de ani suferă de adenom de prostată, incidenţa bolii crescând treptat odată cu înaintarea în vârstă. În plus, numărul deceselor cauzate de cancerul de prostată a crescut semnificativ în ultimii 10 ani în întreaga lume, avertizează specialiştii.

De aceea, ei atrag atenţia asupra importanţei diagnosticării şi tratării la timp a acestor boli. Astfel, este indicat ca orice bărbat trecut de vârsta de 40 de ani să facă un consult urologic anual. În general, acesta constă într-o examinare clinică generală, un tuşeu rectal, un test de sânge prin care să fie măsurat nivelul plasmatic al antigenului prostatic specific (PSA) şi într-o analiză a urinei.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George

medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


Trebuie să ne facem analizele uzuale anual. Acestea se stabilesc în funcţie de existenţa unei patologii. Astfel, în cazul în care o persoană suferă de o afecţiune, aceasta trebuie ţinută sub observaţie, iar medicul îi va indica analizele pe care trebuie să le facă. Însă, atunci când nu există probleme de sănătate, trebuie făcute analize prin care să se măsoare nivelul colesterolului HDL şi LDL, hemoleucograma, TGO, TGP, fibrinogenul, VSH-ul, TSH-ul, T3 şi T4.

În plus, este indicat să se facă o ecografie pelviană, una tiroidiană, un examen eco-Doppler carotidian, o radiografie cord-pulmonară, o mamografie, testul Babeş-Papanicolau şi o electrocardiogramă. Trebuie precizat că, în perioada de iarnă, persoanele cu boli cardiovasculare sau pulmonare sunt sfătuite să evite frigul, pe cât posibil.

Sfat

Pe lângă analizele uzuale, sunt indicate şi teste specifice de diagnostic.

5 promisiuni pentru un stil de viaţă mai echilibrat

Chiar dacă nu ai probleme de sănătate evidente, analizele de sânge trebuie repetate periodic

Pentru a scăpa de stres şi pentru a fi mai ferit de boli, fă sport cu regularitate

Un studiu realizat de un cercetător de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, arată că 52 la sută din persoanele care îşi stabilesc rezoluţii de Anul Nou sunt convinse că îşi vor respecta promisiunile făcute în noaptea dintre ani. Cele mai multe dintre acestea îşi propun să adopte un stil de viaţă mai sănătos.

1  «Voi renunţa la fumat»

„De la 1 ianuarie, mă las de fumat!" Aproape fiecare fumător şi-a propus la un moment dat acest lucru, însă puţini dintre ei reuşesc să-şi pună intenţia în practică. Iar cele mai noi statistici realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că aproape 50 la sută din fumători mor din cauza bolilor cauzate de dependenţa de tutun, precum cancerul pulmonar, cel esofagian sau gastric.

Aşadar, încearcă să faci ceva concret de această dată, astfel încât să renunţi definitiv la viciu. Pentru a-ţi creşte şansele de reu­şită, poţi recurge la ajutoare precum produsele cu nicotină de tipul plasturilor. Însă cele mai eficiente sunt medicamentele care tratează dependenţa de nicotină şi psihoterapia.

2 «Voi scăpa de kilogramele în plus»

Un studiu realizat recent de specialiştii Comisiei Europene arată că mai mult de jumătate din populaţia ţărilor membre UE este supraponderală sau obeză. În plus, rata obezităţii aproape că s-a dublat în ultimii 20 de ani, problema devenind tot mai alarmantă şi în rândul copiilor. Iar cercetătorii au demonstrat că reducerea excesului ponderal, chiar şi atunci când este vorba doar de câteva kilograme, scade semnificativ riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului.

Pentru a face acest lucru, adesea este suficient să-ţi schimbi modul de alimentaţie. Astfel, este indicat să ai trei mese principale pe zi şi două gustări, iar dieta să fie bazată pe legume, fructe, carne slabă de pui sau de peşte, cereale integrale şi pe produse lactate degresate.

3 «Voi face mai multă mişcare»

Pentru a-ţi menţine greutatea corporală, este bine să faci zilnic 30 de minute de mişcare sau câte o oră de exerciţii fizice de cel puţin
trei ori pe săptămână.

În plus, studiile arată că sportul făcut cu regularitate reduce cu 20% riscul de a face accident vascular cere­bral. Un alt beneficiu al activităţii fizice este faptul că ajută la scăderea nivelului de colesterol, contribuind la prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului.

4 «Voi încerca să fiu mai calm»

Stresul este cel mai mare duşman al omului modern, iar cercetătorii finlandezi au demonstrat că persoanele cu un serviciu solicitant prezintă un risc dublu de a se îmbolnăvi de inimă, comparativ cu cele care se stresează mai puţin. Propune-ţi ca în Noul An să îţi acorzi mai mult timp. Astfel, relaxează-te citind o carte, petrece mai mult timp cu cei dragi sau găseşte-ţi un hobby precum desenul, fotografia ori grădinăritul.

5 «Voi bea mai puţin alcool»

O statistică realizată de Agenţia Naţională Antidrog arată că unul din şase români consumă în mod frecvent băuturi alcoo­lice tari. Iar pe lângă probleme de sănătate precum boli de inimă, ciroză hepatică, diabet zaharat sau ulcer gastric, persoanele care consumă alcool în exces se pot confrunta la un moment dat şi cu o deteriorare a vieţii de familie şi a relaţiilor sociale în general. În plus, abuzul de alcool poate duce şi la probleme cognitive, la dificultăţi de concentrare şi de memorare. De aceea, acest viciu afectează performanţele profesionale şi, mai grav, creşte riscul de accidente.

Atinge-ţi scopul pas cu pas!

Pentru a te asigura că îţi vei ţine promisiunile făcute ţie însuţi în noaptea dintre ani, respectă câteva reguli simple:

Încearcă să-ţi stabileşti rezoluţii realiste, pe care ştii că le poţi duce la îndeplinire.

Notează-ţi rezoluţiile într-un carneţel folosind termeni cât mai specifici. De exemplu, în loc să spui: «Nu mai vreau să fiu sedentar!» alege «Vreau să fac sport cu regularitate!».

Acţionează sistematic, stabilindu-ţi obiective mici pentru a-ţi atinge scopurile mai ambiţioase. Mai exact, dacă doreşti să slăbeşti, propune-ţi să îţi faci un abonament la sala de fitness şi să adopţi un stil de alimentaţie sănătos.

Găseşte metode prin care să înlocuieşti obiceiurile la care ai vrea să renunţi cu altele care îţi fac plăcere, însă nu sunt atât de dăunătoare. De exemplu, ai vrea să stai mai puţin la calculator? Descoperă alte activităţi care te relaxează şi care sunt mai puţin statice, precum plimbările în aer liber.

Aşa scapi definitiv de vicii!

Dacă printre obiceiurile tale mai puţin sănătoase se numără şi unele la care nu poţi renunţa de unul singur, cum ar fi dependenţa de tutun, de alcool sau de substanţe halucinogene, este indicat să soliciţi ajutor specializat.

Aceasta deoarece pentru a scăpa definitiv de o astfel de problemă este nevoie, în afară de voinţă, şi de îngrijiri medicale şi de psihoterapie.

Dacă nu te poţi lăsa de ţigări, poţi beneficia de tratament gratuit, prin programul „StopFumat", susţinut de Ministerul Sănătăţii. Pentru tratarea dependenţei de alcool şi a celei de droguri există organizaţii şi grupuri de suport prezente în majoritatea reşedinţelor de judeţ. Pentru a afla mai multe despre programele împotriva dependenţelor poţi accesa şi site-urile: www.ana.gov.ro sau www.alcohelp.ro.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist


În anul care vine, este bine să ne propunem să scăpăm de surplusul de greu­tate. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că regimurile drastice de slăbire pot deregla echilibrul fiziologic şi metabolic al organismului.

De aceea, persoanelor supraponderale le este recomandată o dietă uşoară pentru pierderea în greutate. Prin acest tip de dietă, se evită slăbirea bruscă, „şocul" resimţit de organism în urma regimurilor drastice de slăbire putând avea consecinţe negative asupra sănătăţii inimii şi a ficatului. Pentru a reduce acest risc, se recomandă excluderea din dietă, pe termen lung, a produselor zaharoase, a făinoaselor şi a grăsimilor, pentru a slăbi treptat.

Astfel, o dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi pe proteine de calitate nu este doar un regim de slăbire ci, în acest fel, organismul este hrănit sănătos şi nu este privat de niciun element nutritiv. Acest regim alimentar poate constitui un stil de viaţă pentru persoanele care doresc o sănătate optimă pe termen lung.

Frecvenţă

De Anul Nou, cele mai multe persoane îşi propun să slăbească şi să renunţe la fumat.

Pentru a scăpa de stres şi pentru a fi mai ferit de boli, fă sport cu regularitate
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite