În ce condiţii sunt necesare suplimentele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anumite etape ale vieţii sau atunci când nu ai acces la alimentele bogate în vitamine, minerale şi în alţi nutrienţi, suplimentele alimentare pot compensa eventualele carenţe. Însă ar trebui să le iei doar la indicaţia unui medic şi doar în dozele prescrise de acesta.

În general, suplimentele alimentare sunt indicate când, din diverse motive, nu poţi lua din alimente cantitatea necesară de vitamine, de minerale, fibre, acizi graşi şi de alţi nutrienţi care asigură buna funcţio­nare a organismului şi previn îmbolnăvirea. Ele pot fi o soluţie şi atunci când dorim să tratăm sau, cel puţin, să atenuăm o problemă de sănătate ori în perioadele solicitante din punct de vedere fizic şi psihic.

Copiii şi femeile au nevoie de ele

Copiilor li se pot administra suplimente alimentare în caz de infecţii digestive şi respiratorii repetate, în scopul creşterii imunităţii
sau pentru creşterea poftei de mâncare. Şi femeile au nevoie de suplimente alimentare în anumite etape ale vieţii. Astfel, în perioada premergătoare menopauzei, suplimentarea cu calciu a dietei previne demineralizarea osoasă ce se produce odată cu încetarea secreţiei estrogenilor.

Femeile care doresc să conceapă un copil, precum şi cele care sunt deja însărcinate ar trebui să suplimenteze alimentaţia cu acid folic, necesar dezvoltării optime a creierului şi a coloanei vertebrale a fătului. La vârsta a treia, suplimentele se recomandă îndeosebi pentru atenuarea unor suferinţe fizice sau pentru creşterea tonusului psihic.

Ţine cont şi de anotimp!

Suplimentele alimentare sunt utile şi în anumite perioade ale anului. Toamna, de exemplu, avem nevoie de suplimente alimentare care să îmbunătăţească tonusul fizic şi psihic, pentru că, în acest anotimp, multe persoane se simt lipsite de energie, apatice şi triste. Ginsengul, coenzima Q10, lăptişorul de matcă, polenul şi busuiocul sunt cele mai indicate pentru atenuarea acestor stări.

Iarna, alimentaţia mai săracă în fructe şi în legume scade imunitatea, motiv pentru care vom avea nevoie de antioxidanţi, precum vitamina C, care se pot administra fie sub formă de drajeuri, fie sub formă de preparate din cătină sau din măceşe.

Tot în acest sezon, sunt recomandate şi suplimentele cu vitamina D, pentru că expunerea la soare, necesară sintetizării ei în organism, este mult mai limitată iarna. Astenia de primăvară poate fi, de asemenea, combătută cu suplimente alimentare cu efect tonic.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


Suplimentele nutritive pot fi adjuvante bune pentru persoanele care iau medicaţie pentru o anumită patologie (cum sunt bolile cardiovasculare) sau pot fi necesare pentru cele cu carenţe dovedite de minerale, vitamine sau de alte substanţe (cum ar fi coenzimele sau enzimele).

Este important ca necesarul de suplimente nutritive să fie dovedit prin analize, pentru că, luate empiric, acestea pot duce la acumulări excesive ale substanţei în organism, cu efecte nocive pentru sănătate. Spre exemplu, excesul de potasiu poate duce la afecţiuni cardiace, chiar până la stop cardiac sau excesul de vitamina E poate duce la hipertensiune, deşi vitamina E, în doze calculate, poate fi benefică în tratamentul hipertensiunii arteriale.

Vitaminele A, D, E şi K sunt liposolubile (se dizolvă în grăsimi) şi, dacă se depăşesc dozele recomandate, se pot acumula în cantităţi mari în organism, fiind extrem de toxice. De aceea e bine să fie luate cu prudenţă, după un consult medical prealabil.

Atenţie

Suplimentele alimentare nu ar trebui să înlocuiască o alimentaţie sănătoasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite