De ce apar hemoroizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care mănâncă alimente condimentate la ­birou sunt de două ori mai predispuse la hemoroizi
Persoanele care mănâncă alimente condimentate la ­birou sunt de două ori mai predispuse la hemoroizi

Deşi jumătate din populaţia de peste 50 de ani a suferit sau va suferi la un moment dat în viaţă de hemoroizi, doar în 4 la sută din cazuri aceştia produc probleme serioase.

Dilatare a venelor din zona anală şi a ţesutului din jur, hemoroizii sunt o problemă de sănătate similară varicelor care apar la nivelul gambelor. În cele mai multe cazuri, aceste inflamaţii apar la persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani.

Asta pentru că una dintre cauzele apariţiei hemoroizilor este tocmai înaintarea în vârstă, spun specialiştii. De fapt, după vârsta de 50 de ani, ţesutul care menţine venele hemoroidale (care fac parte din anatomia rectului) la nivelul pereţilor sfincterului anal se deteriorează. Prin urmare, cu timpul, ţesuturile îşi pierd fermitatea, fiind favorizată apariţia hemoroizilor.

În cazul în care apar înainte de această vârstă, hemoroizii pot avea drept cauză principală moştenirea genetică. Persoanele care au în familie cazuri de hemoroizi pot preveni episoadele dureroase printr-un stil de viaţă echilibrat, adică prin evitarea sedentarismului şi prin adoptarea unui program regulat de sport.

Tulburările de tranzit, cauze principale

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei hemoroizilor o reprezintă constipaţia. Aceasta, la rândul ei, are cauze legate de stilul de viaţă, în special de alimentaţia săracă în fibre, care blochează tranzitul intestinal. Forţarea musculaturii anale cauzată de constipaţie determină inflamarea venelor şi apariţia durerilor sau chiar formarea fisurilor anale.

Însă nu doar constipaţia provoacă apariţia hemoroizilor, ci şi scaunele moi şi frecvente (diareea), deoarece mersul frecvent la toaletă irită zona anală şi provoacă, de asemenea, o deteriorare şi o inflamare a venelor hemoroidale. Specialiştii atrag atenţia că şi persoanele care stau prea mult pe toaletă pentru că asociază această activitate cu activităţile precum cititul prezintă un risc crescut de hemoroizi.

Sedentarismul, factor declanşator

Lipsa unui program de exerciţii fizice şi, în general, statul prelungit pe scaun sau în picioare se asociază cu un tranzit intestinal lent şi, deci, cu un risc crescut de a suferi de constipaţie. Sedentarismul presupune, de asemenea, o presiune continuă asupra zonei anale, ceea ce, în timp, duce la apariţia hemoroizilor.

Acesta este motivul pentru care majoritatea persoanelor cu profesii care presupun statul pe scaun ore întregi suferă de hemoroizi. Printre profesiile care predispun la această afecţiune se numără şoferii de taxi, piloţii de avion, vânzătoarele din ­hipermarketuri etc.

Nu ridica greutăţi!

Atunci când o persoană sedentară, cu o alimentaţie care predispune la apariţia hemoroizilor (bogată în proteine şi în grăsimi şi săracă în fibre alimentare) ridică obiecte foarte grele, forţarea poate determina instalarea sau agravarea acestei afecţiuni. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Mai ales atunci când stau pe scaun, acestea pun presiune foarte mare asupra zonei anale şi asupra venelor hemoroidale.

Anumite afecţiuni cresc riscurile

Bolile de ficat, printre care ficatul gras şi hepatita, determină o acumulare de sânge în zona pelviană, ceea ce duce la inflamarea venelor ce căptuşesc anusul.

De asemenea, unii ­specialişti ­consideră că şi o circulaţie proastă a ­sângelui prin vene ­poate duce la stagnarea acestuia ­în partea inferioară a corpului şi, implicit, în venele hemoroidale. Şi unele medicamente provoacă apariţia sau agravarea hemoroizilor, printre care antidepresivele, narcoticele, antiacidele şi suplimentele alimentare de fier.

Unguentele şi băile calde pot fi eficiente

În stadiile uşoare, se foloseşte tratament local cu unguente şi cu supozitoare cu corticoizi, antibiotice, antalgice, relaxante musculare. Băile calde de şezut au acelaşi efect. Tratamentul oral cu venotonice precum diosmina sau cu preparate pe bază de ginkgo biloba ori castane se foloseşte ca tratament de întreţinere.

Specialistul nostru
Dr. Marian Zota

medic specialist gastroenterolog
competenţe în ecografie


Boala hemoroidală poate apărea în unele situaţii patologice: creşterea presiunii intraabdominale; circumstanţe deosebit de grave, cum este ciroza hepatică, când ­hemoroizii au semnificaţia unei hipertensiuni portale sau adenopatii (ganglioni) ce comprimă vena cavă inferioară; existenţa unei predispoziţii prin vulnerabilitatea peretelui venos la persoane cu varice la membrele inferioare; existenţa unui baraj mecanic în calea circulaţiei sanguine anorectale (o tumoare la nivelul rectului sau o operaţie anterioară pe rect ori pe sigmoid pot duce la hemoroizi, de aceea un hemoroid recent apărut trebuie investigat colonoscopic); statusul protrombotic prin deficite genetice ca în deficitul de proteină C, S sau antitrombina III, lupusul sistemic care favorizează tromboza hemoroidală, la fel şi administrarea anticoncepţionalelor orale.

Sarcină

Multe gravide au hemoroizi din cauza presiunii create de făt asupra pelvisului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite