Cum se administrează enzimele digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele  cu enzime  digestive conţin substanţe  naturale
Suplimentele cu enzime digestive conţin substanţe naturale

Rolul enzimelor este extrem de important pentru procesul de digestie. Ele ajută la extragerea substanţelor nutritive din alimente şi stimulează eliminarea toxinelor.   

Ţinând cont că sunt secretate în cantităţi limitate de pancreas, ficat, vezică biliară, intestin subţire, stomac şi colon, în organism pot apărea carenţe enzimatice, care să afecteze starea de sănătate fizică şi psihică.

De exemplu, în caz de pancreatită şi de fibroză chistică pancreatică la copii, nivelul enzimelor scade şi, de aceea, acesta trebuie suplimentat. Enzimele digestive sunt indicate şi în caz de tulburări digestive ca urmare a excesului alimentar la bolnavii cu insuficienţă secretorie a pancreasului, ca metodă profilactică ori curativă, şi în caz de tulburări digestive care apar în timpul administrării unor tratamente medicamentoase.  

Atenţie la ­dozele mari şi la contraindicaţii!

În general, administrarea enzimelor digestive este bine tolerată. Supradozajul poate cauza iritaţie bucală. Specialiştii spun că trebuie să acordăm o atenţie deosebită contraindicaţiilor: alergie la una dintre componente sau boli hepatice grave cu hiperbilirubinemie (creştere a nivelului bilirubinei, pigment galben-brun provenind din degradarea hemoglobinei în sânge).

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei
de Farmacologie UMF
„Carol Davila"


La nivelul tubului digestiv, există trei tipuri de enzime, care ajută la digestia lipidelor, proteinelor şi glucidelor. În caz de deficit (pancreatită, fibroză chistică pancreatică), digestia este îngreunată.

Suplimentele cu enzime digestive sunt şi mai indicate în cazul consumului de alimente în exces. În acest sens, enzimele pot fi luate, ­fără acordul medicului, în timpul meselor copioase de Sărbători.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite