Cum interpretezi corect «citirea» tensiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca valorile să fie relevante, măsoară tensiunea după cel puţin cinci minute de repaus
Pentru ca valorile să fie relevante, măsoară tensiunea după cel puţin cinci minute de repaus

Chiar dacă eşti tânăr sau dacă nu ştii să ai probleme cu tensiunea, ar trebui să ai în casă un tensiometru ca să depistezi din timp eventualele probleme. Află cum se citesc valorile şi ce semnalează ele.

Forţa cu care inima împinge sângele prin artere reprezintă presiunea sângelui. Ea este maximă când inima se contractă (bate) şi pompează sângele. Aceasta este presiunea sistolică. Când inima se relaxează, presiunea scade şi vorbim de tensiunea  diastolică.

Ce valori sunt normale

Pe tensiometrul digital, prima valoare afişată ­este cea sistolică, iar cea de-a doua, de sub sau de ­lângă ea - diastolică. ­Dacă foloseşti un tensio­metru clasic (mult mai recomandat de medici decât cel digital, deşi mai puţin comod), cu manometru, la prima bătaie a pulsului auzită în stetoscop se citeşte valoarea sistolică, iar după un minut, când nu mai auzi nimic în stetoscop (adică după ultima bătaie), poţi citi şi valoarea diastolică.

Un adult sănătos ar trebui să ­aibă tensiunea sistolică ­între 100 şi 120 mmHg, iar cea diastolică între 65 şi 80 mmHg. Valorile mai mici de atât pot semnala hipotensiune, iar ­cele mai mari - ­hipertensiune. ­

Este sufi­cient ca una dintre valori să fie mai mică sau mai mare pentru a semnala o problemă. Tratamentul ­este necesar când tensiunea are o valoare de 140/90 mmHg sau ­peste. Între 120/80 mmHg şi 140/90 mmHg vorbim de prehipertensiune, ­care trebuie monitorizată atent.

Diagnosticul vine doar de la medic

Dacă tensiometrul ţi-a arătat o valoare mare nu înseamnă neapărat că ai hipertensiune. Ar trebui să măsori tensiunea în momente diferite ale unei zile, pentru a vedea în ce măsură variază.

Chiar şi aşa, trebuie să mergi la medicul de familie pentru un diagnostic. Dacă ai măsurat tensiunea în mai multe momente ale zilei şi valorile diferă, poţi avea tensiune oscilantă.

Info
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite