Cum îngrijeşti corect o persoană cu gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu-i da „pacientului“ tău mai multe tipuri de pastile în acelaşi timp!
Nu-i da „pacientului“ tău mai multe tipuri de pastile în acelaşi timp!

Atunci când ai în grijă un bolnav cu gripă, înainte de toate trebuie să ai grijă să nu contractezi virusul şi să-i protejezi pe ceilalţi membri ai familiei. Ca să ştii ce pastile îi poţi da, consultă medicul.

Primul gest pe care trebuie să-l faci pentru a te proteja pe tine şi pe ceilalţi membri ai familiei este să izolezi bolnavul cu gripă într-o cameră. Bolnavul ar trebui să folosească un prosop numai al lui, de care să ştie şi celelalte persoane din casă. Evită să stai faţă în faţă cu bolnavul, la distanţă mică.

Când ţii în braţe un copil, ai grijă ca bărbia lui să stea pe umărul tău, pentru a nu-ţi tuşi sau strănuta în faţă. Ori de câte ori atingi bolnavul, lenjeria ori şerveţelele folosite de el, atunci când faci curat, trebuie să te speli pe mâini cu apă şi cu săpun sau să foloseşti un gel dezinfectant. Recomandarea este valabilă şi pentru celelalte persoane din casă.

Chiar dacă nu au intrat în camera bolnavului, ele intră în contact cu diverse obiecte contaminate, cum ar fi mânerele  uşilor. Virusurile gripale pot supravieţui până la 48 de ore pe suprafeţe precum oţelul inoxidabil şi până la 12 ore pe ţesături. Hainele şi tacâmurile nu trebuie folosite la comun cu un bolnav cu gripă, dar nici nu trebuie spălate separat.

Antivirale, doar cu reţetă

În topul celor mai frecvente greşeli legate de tratamentul gripei se află administrarea de antibio­tice. Gripa este produsă de virusuri, iar antibioticele au indicaţie doar în infecţii bacteriene. Medicamentele care ar trebui administrate unui bolnav cu gripă sunt antiviralele. Dacă sunt administrate din ziua a doua de gripă, antiviralele scad cu o zi durata de evoluţie a simptomelor.

Aceste medicamente au un beneficiu important: scad riscul de complicaţii produse de gripă, fiind recomandate persoanelor cu boli cronice. Mai la îndemână sunt însă medicamentele care atenuează durerile şi febra.Se întâmplă deseori ca ele să fie administrate haotic, din dorinţa de a face să dispară mai repede simptomele.

Nu da aspirină copiilor!

În ultimii ani, „bătrâna" aspirină a pierdut din popularitate după ce s-a descoperit că poate declanşa crize astmaticilor şi că irită stomacul, provocând chiar hemoragii digestive. Aspirina tamponată, un amestec de acid acetilsalicilic şi de săruri de calciu, este tolerată mai uşor.

Totuşi, nu administra persoanei de care ai grijă niciun tip de aspirină înainte de masă! Ea este contraindicată copiilor cu vârste sub 16 ani, pentru că poate cauza sindromul Reye, o boală rară, dar fatală uneori, ce se manifestă prin vărsături, diaree, dificultăţi de respiraţie, convulsii şi chiar pierderea cunoştinţei. Şi ibuprofenul poate provoca neplăceri gastrice. Cel mai bine tolerat de stomac este algocalminul, însă, în tratamente îndelungate, poate declanşa reacţii alergice şi, rar, agranulocitoză (boală letală ce apare pe fondul scăderii globulelor albe din sânge).

Paracetamolul, toxic în doze mari

Acest medicament nu irită mucoasa gastrică, numai că el este deseori folosit abuziv, mai ales la copii. O concentraţie mare de paracetamol poate provoca hepatită toxică, insuficienţă hepatică şi chiar deces. În tratamentul gripei, este indicat să administrăm acelaşi tip de medicament ori să alternăm diversele tipuri de pastile, la intervale de patru-şase ore.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George

medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


Cea mai importantă greşeală pe care o fac părinţii atunci când copilul face gripă este aceea că îl tratează „după ureche". Este foarte important ca el să fie consultat de un medic pentru a-i prescrie un tratament adecvat. Medicamente „inofensive" precum aspirina sau algocalminul pot avea ca reacţie secundară şocul anafilactic, o urgenţă medicală cu complicaţii potenţial fatale.

De asemenea, metoclopramidul (care se prescrie contra senzaţiei de greaţă şi de vomă, acestea putând apărea în cadrul unui episod gripal) poate da sindromul extrapiramidal, care cauzează o afectare neurologică. În cazul copiilor, unele antibiotice pot fi extrem de toxice pentru aparatul auditiv (pot da hipoacuzie) şi pentru aparatul vestibular (provocând tulburări de echilibru), afectările fiind uneori ireversibile.

Bine de ştiut

Adulţii sunt contagioşi până la şapte zile de la apariţia simptomelor, iar copiii, până la zece zile.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite