Circulaţie periferică proastă?Aşa o stimulezi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea fizică zilnică stimulează circulaţia periferică şi menţine supleţea  vaselor sanguine
Activitatea fizică zilnică stimulează circulaţia periferică şi menţine supleţea vaselor sanguine

Indiferent de temperatura de afară, mâinile şi picioarele tale sunt tot timpul reci. Fără îndoială, acesta este un semn că ai probleme cu circulaţia periferică. Poţi scăpa de neplăceri apelând la câteva soluţii la îndemână.

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de insuficienţă circulatorie periferică. Această problemă nu se manifestă doar la nivelul extremităţilor, ci afectează şi buna funcţionare a creierului şi a organelor vitale (inima, ficatul şi rinichii).

Astfel, dacă te confrunţi cu dureri de cap, ameţeli, dacă observi că ţi se umflă şi că îţi amorţesc mâinile şi picioarele sau că ­ţi-au apărut varice sunt semne că ai o circulaţie periferică proastă. Complicaţiile acestei probleme (infarct sau ateroscleroză) nu trebuie ignorate şi, tocmai de aceea, e bine să iei măsuri din timp.

Asigură-ţi necesarul zilnic de magneziu

Pentru a evita apariţia complicaţiilor circulaţiei periferice deficitare, este bine să te asiguri că îţi completezi aportul zilnic de magneziu. Acest mineral ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, îmbunătăţeşte capacitatea mentală, previne apariţia aterosclerozei şi infarctului miocadic.

Cele mai bune surse de magneziu sunt germenii de grâu, alunele, migdalele, soia, zarzavaturile, merele şi bananele. Însă îţi poţi asigura necesarul de magneziu şi cu ajutorul suplimentelor nutriţionale cu magneziu. Specialiştii au observat că efectele magneziului cresc atunci când este administrat în combinaţie cu ginkgo biloba. Această plantă are efect vasodilatator, stimulând circulaţia sanguină.

Evită sedentarismul şi fumatul

Fumatul afectează elasticitatea vaselor sanguine şi, implicit, buna circulaţie a sângelui. De aceea, este indicat să renunţi la acest viciu. De asemenea, se recomandă să faci mişcare zilnic, băile alternative ­ cald-rece şi masajul blând la nivelul muşchilor şi tendoanelor contribuind şi ele la combaterea circulaţiei periferice deficitare.

Depistează cauza

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când prezinţi simptome de circulaţie periferică proastă este să consulţi medicul pentru a exclude o eventuală boală de inimă sau o afecţiune inflamatorie a vaselor sanguine. Acesta ţi-ar putea recomanda şi investigaţii medicale pentru a testa funcţia tiroidiană, hepatică ori pe cea renală.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George

medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie

Persoanele cu circulaţie periferică deficitară au senzaţia aproape permanentă de mâini şi de picioare reci, uneori apărând şi durerea, amorţirea şi edemele la nivelul tălpilor şi palmelor. Pentru a ameliora aceste probleme, în afară de tratamentul medicamentos, sunt utile şi măsuri precum duşul cald-rece, deoarece menţine elasticitatea peretelului vascular, şi purtarea de încălţăminte confortabilă,  cu un toc nu foarte înalt, de maximum 5 cm.

Sfat

Evită poziţia „picior peste picior" şi fă cât mai multă mişcare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite