Ce capcane ascund «farmaciile» de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele pentru potenţă şi suplimentele alimentare se „dau” la liber pe internet deşi, în mod normal, ar trebui luate doar la recomandarea medicului. Nu sunt întotdeauna mai ieftine decât produsele din farmacii şi, în multe cazuri, sunt contrafăcute.

Piaţa online de medicamente nu este reglementată prin legislaţie clară, iar numărul farmaciilor virtuale creşte de la an la an. Medicii spun că, pe măsură ce acest fenomen ia amploare, creşte riscul implicat de automedicaţie, dar şi de a cumpăra medicamente depozitate incorect, deci fără efectele terapeutice aşteptate. Riscurile sunt ignorate de consumatorii care consideră că avantajele sunt net superioare.

„Sunt produse pe care nu le găseşti în farmaciile din provincie şi de aceea eşti tentat şi uneori nevoit să le cumperi de pe internet", spune Ilie M. (74 de ani). Bărbatul comandă în mod constant suplimente alimentare naturiste care, potrivit prospectului, înlătură insomnia şi simptomele asociate asteniei. „Sunt foarte mulţumit. Mie aceste pastile îmi fac bine şi mă bucur că le pot procura de pe internet", mai spune bărbatul.

Dar avantajele pe care le presupune comandarea online a unor medicamente pot fi, la fel de bine, şi dezavantaje. Iată un singur exemplu. Produsele sunt însoţite de prospecte detaliate pe care le poţi citi integral. Într-o farmacie nu ai acces la prospectele medicamentelor şi, în lipsa unei indicaţii de la medic, farmacistul este cel care-ţi recomandă produsul potrivit.

Însă, în mediul online, ai posibilitatea de a cumpăra medicamentele fără reţetă şi decizi singur, citind prospectul, dacă un produs este bun pentru tine. De aceea, se poate spune că vânzarea online promovează automedicaţia şi tratarea incorectă a bolilor.

Se pot cumpăra şi pastile pentru avort

Orice tip de medicamente, de la antibiotice, medicamente pentru potenţă până la cele care induc avort medicamentos, se pot procura de pe internet. Deşi sunt periculoase, autorităţile nu intervin. „Nu există nicio lege care să interzică vânzarea medicamentelor pe internet, dar recomandăm populaţiei să nu cumpere astfel de produse, fiindcă nu sunt sigure pentru sănătate", precizează purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) Anca Crupariu.

Potrivit reprezentantului ANM, această problemă este una globală, iar pericolul comercializării de medicamente pe internet nu se referă doar la automedicaţie, ci şi la cumpărarea unor produse contrafăcute. „Acestea copiază medicamentele originale, poartă acelaşi nume, dar nu au aceeaşi cantitate de substanţe active sau au chiar o compoziţie complet diferită de cea a medicamentului original", spune farmacistul specialist ANM Anca Crupariu.

Substanţe toxice pe post de medicamente

„Pilula albastră" este preferata falsificatorilor, iar compania producătoare avertizează consumatorii că medicamentul nu trebuie cumpărat de pe internet, ci pe bază de reţetă, de la orice farmacie. În caz contrar, riscăm să cumpărăm un amalgam de substanţe toxice.

„Pentru a da culoarea albastră medicamentului pentru potenţă Viagra, în Egipt, falsificatorii foloseau cerneală de imprimantă, iar în Columbia, pentru a obţine culoarea galbenă a unui medicament foloseau vopsea industrială care conţinea plumb", susţine  Steve Allen, directorul de securitate globală al companiei de farmaceu­tice Pfizer.

«Tratează 500 de boli, 100% natural»

Reclamele mincinoase la diverse produse pentru slăbit sau la medicamente-minune, bune pentru toate bolile, sunt frecvente în mediul virtual. Multe persoane nu realizează că aceste informaţii păcălesc. „Mi-a stârnit interesul o reclamă pentru un produs de slăbit, dar când am ajuns pe site-ul de prezentare, am descoperit că produsul era prezentat drept eficient în cazul oricărei afecţiuni posibile, de la acnee şi mătreaţă până la cancer", spune Anca (30 de ani).

Prin urmare, nu a mai făcut comanda, fiindcă şi-a dat seama că un astfel de produs nu poate fi eficient. Dar mulţi dintre cei care ajung pe astfel de site-uri cumpără. Este motivul pentru care specialiştii recomandă farmaciile comunitare ca singură sursă sigură pentru achiziţionarea de medicamente.

„Farmaciile comunitare sunt surse sigure, la fel şi furnizorii recomandaţi de medicul care scrie reţetele, în timp ce site-urile web şi e-mailurile spam de promovare sunt surse lipsite de credibilitate",  precizează  avocatul Gabriel Turcu, preşedintele Asociaţiei Române Anti-Contrafacere.

Reclamaţiile se pot depune la ANPC

Orice neregulă cu privire la medicamentele achiziţionate de pe internet sau din farmacii poate fi sesizată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Potrivit ANPC, în anul 2010 au fost înregistrate 77 de reclamaţii vizând medicamentele şi alte 25 vizând suplimentele alimentare.

În topul nemulţumirilor consumatorilor s-a aflat faptul că produsele nu aveau proprietăţile terapeutice pretinse în pliantele de prezentare, dar şi faptul că medicamentele erau falsificate. În acest moment, ANPC nu are o statistică separată cu privire la reclamaţiile făcute de consumatorii care au cumpărat medicamente şi suplimente alimentare online.

În top

Pastilele pentru potenţă, cele de slăbit şi cosmeticele sunt produsele vândute cu succes de farmaciile online.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite