Cât ne influenţează starea schimbările de vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Veronica Zaharia, timpul trece mai încet dacă nu este soare
Pentru Veronica Zaharia, timpul trece mai încet dacă nu este soare

Pentru unele persoane, schimbările meteorologice se traduc prin simptome diverse: dureri de cap sau de articulaţii, respiraţie greoaie, arsuri sau înţepături în zonele care au fost supuse unor intervenţii chirurgicale. Care sunt cauzele lor şi în ce măsură le putem controla?

În aproape toate familiile există câte un meteosensibil. Aceştia fie se resimt în urma schimbărilor de vreme, fie le anticipează. Simptomele apar mai ales la persoanele care suferă de boli reumatismale, cardiovasculare sau astmatice. Ele pot afecta şi persoanele aparent sănătoase, femeile fiind de trei ori mai afectate decât bărbaţii.

Reacţionăm la vibraţiile energetice din mediu

Starea organismului este influenţată de multipli factori de mediu, precum presiunea atmosferică, umiditatea, radiaţiile cosmice şi câmpurile electromagnetice. Studiile franceze arată că o scădere a temperaturii cu 10 grade Celsius se asociază cu o creştere a numărului de infarcte cu 13%.

Potrivit specialiştilor în medicină tradiţională şi orientală, care tratează omul holistic, atât fizic, cât şi spiritual, o patologie a organismului este agravată de factorii care o cauzează. „O persoană care nu are suficientă căldură în corp va reacţiona la frig, una care are prea multă umiditate în organism se va resimţi în condiţii de umiditate crescută.

Este vorba de o vibraţie energetică de aceeaşi natură", explică medicul Răzvan Ionescu, specialist în medicină generală, cu competenţe în acupunctură. Mai mult, „afecţiunea depinde de anumite bioritmuri fizice, mentale şi emoţionale, şi acesta este unul dintre motivele pentru care este mai frecvent întâlnită la femei", explică Ovidiu Bucişcanu, cercetător ştiinţific în medicină alternativă, preşedintele fundaţiei Aquarius.

Variaţiile agravează simptomele

Persoanele cu probleme articulare spun că, la schimbarea vremii, durerile sunt „mai accentuate, mai profunde, prind şi osul şi durează mai mult". Descrierea aparţine Veronicăi Zaharia, în vârstă de 55 de ani, care suferă de artroză.

O persoană meteosensibilă este şi Daniela Condac, de 38 de ani, diagnosticată cu poliartrită reumatoidă. În zilele mohorâte, este nevoită să facă mai multe exerciţii pentru a-şi dezmorţi articulaţiile, dimineaţa. Ea a practicat în adolescenţă gimnastică pe aparate, iar acum, din cauza bolii, nu-şi mai poate exercita nici măcar meseria de profesoară de fizică. Toate acestea i-au provocat şi o uşoară depresie, agravată de zilele mohorâte.

Extremele răscolesc organismul

Meteosensibilitatea poate afecta şi persoanele care au suferit traumatisme (fracturi, rupturi de muşchi) sau intervenţii chirurgicale, ba chiar şi persoanele sănătoase. Acest lucru semnalează o predispoziţie către afecţiuni la nivelul zonei respective, spun specialiştii în medicină alternativă.

Mihai Gherman are 42 de ani şi pedalează de câteva ori pe săptămână pe distanţe de cel puţin 50 km. Totuşi, cu 12-24 de ore înainte ca vremea să se schimbe, simte o jenă în articulaţii şi nevoia de a se întinde mai mult, aşa cum face o pisică.

Problemele apar şi atunci când vine frigul, dar şi înainte de căldurile extreme. „Acest lucru nu trebuie să mire, pentru că extremele - Yin şi Yang - se pot răscoli reciproc", explică medicul Răzvan Ionescu.

Condiţionează starea psihică

Ştiinţa nu are o explicaţie clară a fenomenului de meteosensibilitate. „Mulţi pacienţi ne vorbesc despre acest lucru, există şi medici meteosensibili, dar medicina alopată nu deţine o scală de măsurare a problemei", ne spune Gabriela Boală, medic specialist reumatolog în cadrul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia" din Bucureşti.

Medicii sunt de părere că simptomele depind mult de atitudinea vizavi de maladie şi de gradul de percepţie a durerii. „Schimbările meteo pot fi picătura care umple un pahar, dar uneori sunt incriminate pe nedrept. Ţin de pragul de durere, care este influenţat de starea noastră psihică, influenţată la rândul ei de mediu şi de cantitatea de lumină naturală", subliniază prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Programului Naţional de Prevenţie Cardiovasculară.

Se ştie că scurtarea zilei în sezonul rece favorizează apariţia depresiei, frecventă în rândul populaţiilor nordice. Pe de altă parte, studiile arată că mediteraneenii suferă de mai puţine boli cardiovasculare, printre factorii responsabili regăsindu-se şi cantitatea de lumină. „Vremea urâtă îmi dă o stare de nelinişte. Dacă e soare, intri mai uşor în normal", ne mărturiseşte Veronica Zaharia.

O problemă cosmică

Organismul uman este influenţat de un cumul de fenomene fizi­­ce complexe, aflate în interdependenţă. Câmpul electric al Pământului, presiunea şi temperatura aerului variază în funcţie de latitudine şi de altitudine şi produc simptome diverse celor care locuiesc în diferite zone ale globului.

Starea noastră depinde şi de câmpul magnetic terestru, influenţat la rândul său de factori precum poziţia planetelor faţă de Pământ şi exploziile solare.

Statistică

Una din trei persoane este meteo­sensibilă, potrivit unui studiu citat de BBC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite