Oţetul de mere, un leac cu beneficii multiple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din bătrâni, oţetul de mere este folosit în curele de slăbire şi pentru a reduce febra. Însă beneficiile acestui remediu nu se opresc aici: el contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi atenuează durerile reumatismale.

Fie că este vorba despre oţetul de mere, fie că este vorba despre cel balsamic (cu adaos de plante aromatice precum busuioc, ienupăr, anghinare sau angelică), acest remediu are efecte benefice pentru sănătate atâta vreme cât nu se face abuz.

Astfel, oţetul terapeutic are proprietăţi antitermice, antiseptice şi antiinflamatoare, dar este şi o sursă bogată de vitamine, de minerale, de acizi graşi şi de enzime. Cel mai bine este să foloseşti oţet preparat în casă din ingrediente naturale sau să-l cumperi de la magazinele de produse naturiste după ce ai citit în prealabil ­eticheta, pentru a te asigura că nu conţine aditivi artificiali.

Menţine inima sănătoasă

Una sau două linguriţe de oţet de mere, diluat într-un pahar cu apă şi băut zilnic înainte de ­masă, reduce nivelul colesterolului şi echilibrează tensiunea arterială. Aceasta este concluzia cercetătorilor din Minnesota, SUA, care au observat că oţetul de mere ajută şi la reglarea nivelului zahărului din sânge şi la scăderea apetitului alimentar. Cura trebuie urmată timp de două luni.

Detoxifiant şi bun digestiv

Dacă doreşti să scapi de kilogramele în plus, ia câte una-două linguriţe de oţet de mere diluat într-un pahar cu apă, cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Administrat în acest fel, oţetul de mere stimulează metabolismul şi digestia, ajutând şi la detoxifierea organismului. În plus, datorită proprietăţilor antiseptice şi tonice, ­îmbunătăţeşte digestia, combate balo­narea şi intoxicaţiile alimentare, ­dacă este folosit la ­asezonarea salatelor sau a altor mâncăruri.

Efecte ­benefice în ­ceea ce priveşte ­reglarea digestiei au şi oţeturile aromatice. Astfel, cel cu anghinare ajută la combaterea constipaţiei şi la atenuarea disfuncţiilor biliare, iar cel cu angelică este indicat în caz de enterocolită.

Comprese contra durerilor reumatice

Pentru a atenua durerile cauzate de reumatism, poţi aplica pe zonele afectate comprese cu oţet aromatic sau balsamic (se pune o lingură de oţet la un litru de apă fiartă). În acelaşi mod poţi proceda şi pentru a scăpa de durerile apărute în caz de luxaţii sau de entorse.

De asemenea, potrivit specialiştilor, în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni similare gutei cura cu oţet de mere (se ia câte o lingură de oţet de mere diluat într-un pahar cu apă, de patru ori pe zi) ajută la mobilizarea depozitelor calcaroase de la nivelul articulaţiilor.

Pune virozele pe fugă

Frecţiile cu oţet balsamic diluat în apă sunt un bun remediu contra infecţiilor respiratorii, dar şi pentru a atenua simptomele astmului bronşic, deoarece uşurează respiraţia şi combat tusea. Foarte indicat într-o astfel de situa­ţie este oţetul de salvie sau cel de busuioc (se macerează 100 g de plantă într-un litru de oţet alb, timp de 14 zile).

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie,
competenţă
în apifitoterapie

Oţetul de mere nu este numai un ingredient alimentar foarte folosit, dar are şi proprietăţi terapeu­tice semnificative, atâta vreme cât ­este utilizat cel natural, cu adaos de miere. Oţetul de mere ­este de ­ajutor în caz de migrene, de ­insomnii, este util în curele de slăbire, favorizează digestia şi funcţia hepato-biliară.

În plus, acesta ajută la reducerea nivelului colesterolului, previne ateroscleroza şi menţine elasticitatea vaselor sangvine. În acelaşi timp, oţetul de mere ­stimulează imunitatea organismului şi are efect antibiotic.

Precauţie

Evitaţi oţetul care conţine aditivi alimentari sau arome artificiale!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite