Este vremea relaxării cu arome din natură!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atunci când faci baie la picioare, pune trei picături de ulei esenţial de iasomie pentru relaxare
Atunci când faci baie la picioare, pune trei picături de ulei esenţial de iasomie pentru relaxare

În luna decembrie, oboseala acumulată peste an se resimte cel mai acut. Iată ce uleiuri esenţiale îţi recomandă aromaterapeuţii pentru a obţine relaxarea şi confortul psihic chiar la tine acasă, în mod natural.

Aromaterapia este o ramură a medicinei alternative care foloseşte uleiurile aromate esenţiale. Iniţial, aceasta avea indicaţii doar pentru îmbunătăţirea stării psihice. S-a observat însă că unele uleiuri esenţiale au şi efecte curative.

Prin urmare, aromaterapia a început să fie utilizată în tratarea acneei, durerilor articulare, arsurilor şi a dermatitei. Uleiurile esenţiale pot fi adăugate în apa de baie, într-o candelă specială sau pot fi amestecate în loţiunea pentru masaj.

Deşi cele mai multe persoane asociază aromaterapia cu saloanele de înfrumuseţare SPA, uleiurile esenţiale pot fi folosite şi acasă. Însă este foarte important să fie folosite întocmai cum se precizează pe etichetele recipientelor. Se recomandă să fie cumpărate din magazinele specializate.

Lavanda alungă insomnia

Lavanda este un remediu excelent împotriva stresului, deoarece scade tensiunea nervoasă şi induce în scurt timp o stare de relaxare. Datorită acestor proprietăţi, lavanda se recomandă şi în atenuarea simptomelor depresiei. Pentru a obţine efecte maxime, se adaugă opt-zece picături de ulei de lavandă în apa de baie. Specialiştii în aromaterapie spun că uleiul de lavandă este soluţia ideală şi pentru combaterea insomniilor.

În acest sens, într-o lampă odorizantă se amestecă trei-patru picături de ulei de lavandă şi o lingură de apă. Lumânarea care se pune la baza vasului încălzeşte apa, iar vaporii aromaţi se degajă în atmosferă. Pentru a da rezultate, parfumul de lavandă trebuie inhalat cu două ore înainte de ora de culcare. De asemenea, deoarece are proprie­tăţi antiinflamatoare, aceasta se foloseşte şi în tratarea diverselor afecţiuni ale pielii, precum acne, arsuri, psoriazis, dermatite şi eczeme.

Lemnul de santal, remediu antistres

Inevitabil, ne confruntăm zi de zi cu situaţii stresante şi, prin urmare, avem nevoie de aliaţi puternici împotriva stre­sului. Aromaterapeuţii ne recomandă lemnul de santal, deoarece are efect relaxant şi induce rapid o stare de linişte. Cel mai simplu mod de a beneficia de proprietăţile acestui ulei este inhalarea chiar din sticluţa cu esenţă parfumată.

Muşeţelul calmează durerile articulare

În general, muşeţelul este folosit sub formă de ceai dezinfectant. Însă aromaterapeuţii îl recomandă şi sub formă de ulei esenţial, deoarece are multiple beneficii la nivelul întregului corp. Acesta acţionează la nivelul sistemului nervos, eliminând stările de încordare şi de oboseală. De asemenea, atenuează durerile articulare cauzate de reumatism. În acest sens, se amestecă şase picături de ulei de muşeţel cu puţină cremă de corp şi se masează uşor articulaţiile.

Ce foloseşti în caz de...

...migrene: ulei de lavandă, ulei de lămâie, ulei de mentă.
...oboseală: ulei de rozmarin, ulei de busuioc, ulei de chiparos, ulei de grepfrut, ulei de iasomie, ulei de ghimbir, ulei de salvie. 
...lipsă de concentrare: ulei de rozmarin, ulei de lavandă.
...stări de an-
xietate: ulei de rozmarin, ulei de bergamotă, ulei de cedru.
...dureri menstruale: ulei de ghimbir, ulei de muşeţel, ulei de salvie.
...mahmureală: ulei de rozmarin.
...depresie: ulei de grepfrut, ulei de lavandă, ulei de iasomie, ulei de mandarin, ulei de ylang-ylang.
...acnee: ulei de cedru, ulei de patchouli, ulei de arbore de ceai.
...stres: ulei de grepfrut, ulei de lavandă, ulei de mandarin, ulei de patchouli, ulei de ylang-ylang, ulei de lemn de santal.
...insomnie: ulei de lavandă, ulei de iasomie, ulei de trandafir.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie
competenţă
în apifitoterapie
reflexoterapeut


Aromoterapia se numără printre cele mai eficiente metode de relaxare care se pot aplica şi acasă. În acest sens, se recomandă uleiul esenţial de trandafir, care îndepărtează tensiunea nervoasă, are efect antistres, tonifică şi revigorează. În plus, are efect de afrodisiac şi induce o stare de fericire şi de optimism. De asemenea, uleiul esenţial de busuioc înlătură astenia, oboseala şi insomnia. Pentru persoanele care suferă de depresie, de ajutor poate fi uleiul esenţial de iasomie sau cel de levănţică.

De ajutor


Inhalează ulei de lavandă de fiecare dată când te simţi încordat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite