Aerosolii tratează afecţiunile respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aerul curat de munte sau de mare ne ajută să ne mai curăţăm plămânii intoxicaţi de poluarea din oraşe, dar, în plus, are o mulţime de alte beneficii terapeutice datorită substanţelor pe care le conţine.

În timp ce în oraşe aerul pe care îl inhalăm conţine particule de monoxid de carbon şi de alte substanţe poluante, cel de la munte şi de la mare este încărcat cu microparticule minerale şi cu alte substanţe care aduc reale beneficii stării de sănătate.

La munte, inhalezi  uleiuri volatile

Aerul montan este resimţit de cei mai mulţi dintre noi ca fiind tare, deoarece este mai rece şi mai bogat în substanţe care acţionează direct asupra aparatului respirator decât cel din oraşe. De fapt, aerul de la munte conţine, în primul rând, microparticule de polen, la care se adaugă şi uleiurile volatile provenind de la păduri, în special de la cele de răşinoase. Sezonul cald este propice curelor de aerosoli montani, deoarece vara, căldura emisă de radiaţiile solare face ca bradul, pinul, laricele şi molidul să emane o cantitate mai mare de vapori decât în celelalte sezoane.

În primul rând, aerosolii montani sunt recomandaţi persoanelor cu diverse tipuri de tulburări de ordin psihic, cum sunt stresul accentuat, sindromul de oboseală cronică şi stările depresive asociate cu insomnii. De asemenea, vaporii conţinuţi de aerul de la munte au efect benefic şi asupra stării de sănătate fizică.

Uleiurile volatile emise de acele de răşinoase au un puternic efect antiinfecţios, de aceea curele montane sunt indicate celor care suferă de infecţii în sfera ORL (amigdalite, otite, rinofaringite). Şi persoanele cu tuberculoză prezintă o atenuare a simptomelor în urma plimbărilor la altitudine, prin pădurile de răşinoase.

Aerul marin, bun pentru astmatici 

Calitatea superioară a aerului marin este dată de prezenţa microparticulelor provenite din spuma valurilor care se sparg în larg sau la mal. Acestea sunt antrenate de briza mării şi devin astfel mici particule terapeutice pentru persoanele care le inhalează dimineaţa, până la ora 9, sau seara, după ce apune soarele.

Aceste particule conţin niveluri echilibrate de magneziu, iod, bromuri, cloruri de sodiu şi de substanţe alcaline, benefice în special pentru menţinerea sănătăţii aparatului respirator. Aerosolii marini au sarcină electrică negativă, ceea ce îi face să devină activi direct la nivelul bronhiilor şi al plămânilor.

Cele mai multe beneficii de pe urma unei cure de cel puţin şapte zile la malul mării prezintă persoanele cu alergii respiratorii şi cele cu astm alergic. Şi persoanele cu sinuzite, bronşite sau cu pneumonii se tratează mai rapid cu ajutorul aerului marin.

Medicii alergologi recomandă curele cu aerosoli marini mai ales copiilor cu alergii sau cu astm alergic, deoarece în cazul lor, particulele încărcate cu minerale reduc inflamaţia de la nivelul aparatului respirator, combătând crizele.

Terapie cu efect de durată în saline

Aerosolii bogaţi în sare din saline sunt catalogaţi drept reale medicamente pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii şi pentru cele cu astm, iar efectul terapiei este unul de durată, spun specialiştii. A sta patru ore într-o salină, timp de 10-15 zile, echivalează cu un tratament medicamentos, deoarece sarea are o capacitate extraordinară de a emana aerosoli.

În saline, aerul conţine iod, magneziu, calciu, fier, potasiu, sulf, seleniu, litiu şi mangan. În România există saline naturale la Târgu-Ocna, la Praid, Slănic Prahova, la Ocnele Mari şi la Cacica, iar de câţiva ani există şi saline artificiale în mai multe oraşe din ţară.

Specialistul nostru
Dr. Georgiana Tache

medic primar balneofizioterapie

Aerosolii terapeutici naturali sunt cei marini, cu iod şi cu clorură de sodiu de pe litoral, cu indicaţii in tulburările metabolice şi în cele respiratorii. Aerosolii salini, care conţin clorură de sodiu şi care se găsesc în salinele din ţară, sunt indicaţi în afecţiunile respiratorii, în special în bronşite, în astmul bronşic alergic, faringite, traheo-bronşite, laringite alergice, rinite, rino-sinuzite. Aerosolii pot fi folosiţi şi profilactic, pentru persoanele care lucrează într-un mediu cu pulberi şi cu gaze toxice.

Curăţare

Aerul marin şi cel montan ajută la detoxifierea plămânilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite