Acupunctura,soluţie în terapia durerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stimularea punctelor  de acupunctură  de la nivelul capului  tratează migrena
Stimularea punctelor de acupunctură de la nivelul capului tratează migrena

Cu o istorie de peste 5.000 de ani, acupunctura este întrebuinţată în tratamentul a peste 40 de afecţiuni. Durerea este însă cel mai frecvent simptom tratat prin intermediul acestei metode terapeutice.  

Cu ajutorul acupuncturii, are loc o echilibrare a energiei vitale (numită de specialişti Qi) care circulă la nivelul corpului prin anumite canale cunoscute sub denumirea de meridiane. Acestea sunt unde energetice care unesc toate organele principale.

Atunci când cursul energiei Qi este perturbat, are loc îmbolnăvirea diverselor organe, manifestată prin simptome specifice. Dintre toate simptomele pe ­care le combate, acupunctura acţionează cel mai bine asupra durerii. În timpul inserţiei acelor în piele, este stimulată producţia de endorfine (substanţe cu aceleaşi efecte ca şi morfina, chiar cu putere mai mare) de către creier.

Eficientă în 85% din cazuri

Terapia acţionează, de asemenea, la nivelul receptorilor nervoşi din piele şi al terminaţiilor nervoase, dar şi pe căile de transmitere a durerii către creier. Cele mai recente studii arată că acupunctura are efect analgezic, însă este o metodă terapeutică eficientă doar în 85 la sută din cazuri.

Specialiştii reuniţi în cadrul celui de-al 13-lea Congres Mondial asupra Durerii care s-a ţinut anul acesta la Montréal afirmă că în timpul tratamentului, în cazul anumitor persoane, corpul răspunde la inserţia acelor în piele prin secreţia endorfinelor, dar şi prin producţia unui hormon, colecistochină, care diminuează efectul analgezic al endorfinelor. De aceea, 10-15 la sută din persoanele care apelează la acupunctură nu răspund la tratament.

Se fac, în general, minimum  10 şedinţe

Ca frecvenţă, acupunctura funcţionează cel mai eficient în cazul  migrenelor, durerilor cauzate de bolile reumatismale, de spondiloza cervico-dorso-lombară şi de sciatică. De asemenea, acupunctura atenuează durerile asociate ciclului menstrual, nevralgiei de trigemen, zonei zoster, gutei, dischineziilor biliare şi gastritelor.

Pentru orice tip de durere, ­este necesară însă investigarea cauzei, atrag atenţia specialiştii. Deşi, în general, sunt recomandate cicluri de câte zece şedinţe, în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de receptivitatea organismului, numărul şedinţelor poate fi mai mic sau mai mare, specialistul fiind cel care decide acest lucru.

Şedinţele durează între 20 şi 30 de minute şi pot fi efectuate ­zilnic sau o dată la două ­zile. Există situaţii în care, la recomandarea specialistului, este necesară şi efectuarea mai multor serii de şedinţe de acupunctură.

Prezintă puţine contraindicaţii

Acupunctura este o terapie lipsită de contraindicaţii majore. Ea poate fi aplicată şi copiilor, important fiind ca, în cazul lor ,acele să fie menţinute timp de 15-20 de minute. Chiar şi gravidele pot beneficia de  şedinţe de acupunctură dacă se evită anumite puncte interzise în sarcină. De asemenea, acupunctura nu se face pe zone de piele care prezintă infecţii, eczeme, răni sau hematoame.

Unde se află punctele energetice?

Punctele de acupunctură sunt situate pe tot corpul: la nivelul capului, al toracelui, al abdomenului, al spatelui, al membrelor superioare şi inferioare. În funcţie de tipul de durere, punctele care vor fi stimulate se află în apropierea zonei/organului afectat, dar cele mai multe sunt la distanţă. De exemplu: pentru tratarea migrenei, există puncte de acupunctură atât la nivelul capului, cât şi al mâinilor şi picioarelor.


Specialistul nostru
Dr. Ion Gheorghe

specialist
acupunctură
şi terapii
complementare

Prin tratamentul durerii cu ajutorul acupuncturii, putem micşora sau chiar stopa dozele de medicamente antalgice, care au o serie de efecte adverse. În ceea ce priveşte efectele adverse ale acupuncturii, ele constau în infecţii ale unor ţesuturi sau organe, cauzate de nerespectarea procedurilor de sterilizare a ustensilelor sau de neglijenţa practicia­nului, de hematoame, oboseală, iritaţie cutanată, sângerare, înţeparea unui nerv (motivul durerii la locul înţepăturii).

Trebuie precizat că există şi efecte care apar în mod normal ca răspuns la tratament: căldură locală şi uşoară jenă. Pot apărea şi lipotimie şi ameţeală, din cauza unor tulburări neuro-vegetative prezente la persoanele ­care leşină când văd sânge sau când li se recoltează sânge.

Adjuvant

Acupunctura poate fi asociată cu tratament medicamentos, fizioterapie şi cu homeopatie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite