Semne clare că vă îndreptaţi către o despărţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tu spui că-i albă, partenerul spune că e neagră şi parcă sunteţi într-o spirală nesfârşită a disputelor?  Dacă da, linia în care impasul putea fi depăşit probabil că a fost trecută de mult. Fie că sunteţi căsătoriţi, fie că nu, acestea sunt semnele clare ale unei despărţiri.

Cele mai rostite fraze la despărţire. Ce spune el? Ce spune ea?

În doi, depăşiţi mai uşor eşecurile

Atunci când faci parte dintr-un cuplu armonios, atât tu, cât şi partenerul tău sunteţi atenţi la nevoile şi la dorinţele celuilalt, oferind şi primind în acelaşi timp afecţiune şi înţelegere.

Dacă însă aceste valori se pierd, în timp relaţia devine disfuncţională şi se instalează o stare de tensiune ce cu greu poate fi aplanată. Aceste indicii pot prevesti sfârşitul relaţiei voastre. Tocmai de aceea, este bine să le recunoşti din timp, în eventualitatea că mai poate fi salvat ceva.

Aţi încetat să mai evoluaţi ca şi cuplu

În primele luni ale unei relaţii, fie­care dintre parteneri îşi doreşte să petreacă timp în compania celuilat, îşi dă silinţa să îi facă pe plac şi să îl cucerească. În acel stadiu, amândoi „puneţi umărul" la construcţia relaţiei. Apoi, la un moment dat, încetaţi să mai faceţi acest lucru şi apar ciocnirile.

Elementele esenţiale ale relaţiei se deteriorează. Poate aţi încetat să vă mai sărutaţi sau să mai vorbiţi în timpul zilei. În loc să mai faceţi acele lucruri care vă întăresc relaţia, precum clipele petrecute împreună şi planurile de viitor, începeţi să vă respingeţi şi să aveţi tot mai multe interese individuale. Acesta este un semn clar că ceva nu merge bine.

Începeţi să vă pedepsiţi reciproc

Atunci când ajungeţi în punctul în care nu vă mai înţelegeţi unul pe celălalt, în timp, resentimentele se adună, tensiunea dintre voi se accentuează, iar sentimentele parcă pălesc tot mai mult. Inconştient, începeţi să vă pedepsiţi reciproc, iar o atitudine de genul: „Dacă el nu a făcut asta pentru mine, nu am de gând să fac eu ceva pentru el" devine tot mai familiară. Cu cât veţi adopta mai frecvent acest gen de atitudine, cu atât vă veţi îndepărta mai mult unul de celălalt şi cu atât este mai puţin probabil să reveniţi la sentimente mai bune.

Nu reuşiţi să vă mai înţelegeţi

Certurile escaladează într-un punct în care pur şi simplu simţi că nu-ţi mai înţelegi partenerul? Intimitatea fizică a dispărut, comunicarea nu mai există şi trăiţi ca doi colegi de apartament?

Într-o astfel de situaţie, vă aflaţi în acel punct al relaţiei în care oricât aţi încerca să-l înţelegeţi pe celălalt, nu mai reuşiţi şi devine frustrant.

Vă certaţi mai puţin

Deşi pare un paradox, atunci când vă apropiaţi de momentul despărţirii, ajungeţi să vă certaţi mai puţin. Iar acest lucru se întâmplă deoarece fiecare dintre voi începe să se detaşeze de cealaltă persoană şi nu vă mai pasă atât de mult. Iar în momentul în care aveţi viziuni total diferite în privinţa unei situaţii şi aţi renunţat să mai luptaţi pentru voi, simţiţi nevoia să vă retrageţi. Pur şi simplu aţi ajuns la concluzia că relaţia nu mai merge.

Vă gândiţi tot mai des la o separare

În momentul în care ajungi să te gândeşti tot mai des la despărţire, este bine să spui cu sinceritate partenerului că simţi distanţa care s-a instalat între voi. Dacă nu eşti sigur că relaţia voastră a eşuat, poţi lua în considerare şi varianta de a sta separaţi o săptămână pentru a găsi un răspuns şi pentru a lua o decizie. Aceasta deoarece atunci când eşti în mijlocul problemelor, rareori pare că acestea ar mai avea vreo rezolvare.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Într-un cuplu care se îndreaptă către despărţire, cei doi nu mai comunică. În loc să îşi exprime frustrările, se resemnează în a le accepta sau se refugiază în activităţi făcute în afara relaţiei. Atunci când apare un conflict, cei doi nu mai sunt dispuşi să negocieze, dispare preocuparea pentru celălalt.

Alteori certurile izbucnesc din orice şi sunt duse până la epuizare. Totuşi, chiar dacă nu au făcut-o până acum, cei doi ar putea învăţa să comunice, să îl vadă şi pe celălalt şi să încerce să caute o soluţie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite