În doi, depăşiţi mai uşor eşecurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă simţi că partenerul tău este prea afectat de o nereuşită, este timpul să intervii. Poate fi unul dintre acele momente în care, cu ajutorul tău, acesta îşi va regăsi mai uşor încrederea în sine şi lucrurile vor reveni, mai rapid, la normal.

Poate că eşti printre aceia care se implică afectiv sau care chiar contribuie în mod concret la proiectele celuilalt. În acest caz, când partenerul tău are o nereuşită, resimţi eşecul respectiv ca pe unul personal. Indiferent de natura sa, profesional, social sau personal, primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să discutaţi despre stările care vă încearcă şi despre variantele de remediere a situaţiei.

Ziua Îndrăgostiţilor? Ce mai e şi asta?

 Dragostea învinge orice obstacol

Iubire cu... contract

Surprize de Ziua Îndrăgostiţilor

Destinaţii romantice pentru îndrăgostiţi

Test: Ce le place bărbaţilor la tine?

Nu-l lăsa să se izoleze!

Uneori, anxietatea şi depresia pot pune stăpânire pe partenerul tău fără ca acesta să-şi dea seama. De aceea, este mai bine să previi un astfel de deznodământ arătând disponibilitate, atunci când partenerul simte nevoia să vorbească, şi răbdare, chiar şi atunci când simţi că exagerează partea negativă a lucrurilor.

Foarte important este şi să nu-i permiţi să se izoleze. Aceasta este o tendinţă des întâlnită la persoanele exigente cu propria persoană, pentru care o nereuşită devine motiv de ruşine.

Greşelile fac parte din viaţă

Este firesc să înţelegi „suferinţa" partenerului până la un anumit punct, dar dacă observi că se abandonează în resemnare sau că se victimizează inutil, nu trebuie să-l menajezi. Rigoarea, determinarea şi munca susţinută sunt căile prin care va putea compensa eşecurile, nu renunţarea. Avertizează-l asupra faptului că nu poate pune eşecurile pe seama lipsei norocului ci, din contră, deţine toate pârghiile pentru a depăşi situaţia şi pentru a nu mai repeta greşelile.

De teama unei noi nereuşite, cei dezamăgiţi manifestă mai puţine iniţiative.

Le percepem subiectiv

Când vrei să-ţi ajuţi partenerul să depăşească un eşec este bine să afli ce înseamnă pentru el, de fapt, respectiva dezamăgire. Psihologii spun că, adesea, oamenii pun semnul echivalent între un eşec şi următoarele stări: sentimentul de ratare, teama că au pierdut aprecierea şi iubirea celorlalţi, lipsa de curaj în faţa provocărilor şi ruşinea, teama de a nu fi penibili şi confirmarea lipsei lor de performanţă.

Sfat
Când partenerul este demoralizat, aminteşte-i de reuşitele din trecut.

Insuccesul, un pas înainte

Ajută-ţi partenerul să se concentreze pe lucrurile pozitive, ca de pildă faptul că are de învăţat de pe urma acestei experienţe, nu pe greşeala în sine care a condus la eşec. Explică-i faptul că, deşi aparent negativ, insuccesul îi dă şansa de a nu rata alte momente importante, fiindcă acum ştie care sunt paşii corecţi, necesari reuşitei.

În plus, persoanele care îşi depăşesc mai uşor slăbiciunile, care consideră că greşelile, mai mici sau mai mari, fac parte din viaţă şi care îşi asumă inclusiv riscul de a greşi sunt acelea care reuşesc să-şi atingă ţelurile.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

O relaţie este reuşită atunci când partenerii sunt egali. Oricare dintre ei poate avea momente mai proaste, în care necesită susţinere. Iar ajutorul real presupune încurajare, nu compătimire, care ne pune, de fapt, într-o poziţie de superioritate faţă de partenerul nostru. Este recomandat să-i respectăm dorinţa de retragere, fără a-l lăsa să o transforme în depresie.

Trebuie să evităm să-i reproşăm că l-am avertizat, dar că nu a ţinut cont de acest lucru, şi să nu-i spunem că nu are dreptul să simtă ceea ce simte. De asemenea, trebuie să nu folosim nefericirea partenerului pentru a ne pune pe noi în evidenţă în faţa cunoscuţilor sau prietenilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite