Cum ne oscilează apetitul sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu se poate stabili un bioritm clar al libidoului, în funcţie de care partenerii să-şiprogrameze momentele de intimitate. Acest aspect al vieţii este atât de complex, încât depinde de fiecare cuplu să afle care este cea mai bună cale de funcţionare.

Pentru dorinţa sexuală nu există unitate de măsură. Ea se naşte în creier şi este influenţată de mai mulţi factori decât de cei hormonali. Statisticile arată că peste 35 la sută din cuplurile căsătorite sunt nemulţumite de viaţa lor sexuală şi consideră că au parte de mai puţin sex decât ar trebui.
Lipsa de sincronizare între parteneri este unul dintre factorii responsabili. Puţinele studii care s-au ocupat de acest aspect au ajuns la concluzia că, sub influenţa hormonilor, libidoul cunoaşte oscilaţii zilnice, lunare, dar şi sezoniere.

Diferenţe de libido la El şi la Ea

În organismul bărbaţilor are loc o explozie de testosteron în intervalul 9-10 dimineaţa, pe când femeile sunt mai receptive sexual începând cu după-amiaza. Totuşi, partenerii se regăsesc departe de grijile de peste zi la ora 10 P.M., ora potrivită preludiului, potrivit sexologilor care au analizat fenomenul.

Un alt bioritm ţine de momentele lunii. Potrivit unor studii, femeile se simt mai atractive, mai sigure pe ele şi mai dornice să facă sex în perioada fertilă, a ovulaţiei. Alte chestionare infirmă această teorie, spunând că femeile simt dorinţa maximă imediat înainte şi în timpul menstruaţiei.

Citeşte şi:

Bolile sexuale, o necunoscută

Era vitezei sexuale

Vârstnicii se bucură mai mult de sex


Lumina, un stimulator sexual

Tot felul de teorii au fost emise şi în jurul anotimpului propice iubirii. Potrivit unora dintre ele, primăvara are efect benefic asupra libidoului pentru ambele sexe, datorită cantităţii crescute de lumină, ce stimulează activitatea creierului. Alte ipoteze spun că, de fapt, toamna este anotimpul care invită la sex, acesta fiind un mecanism străvechi al organismului de reglare conform resurselor naturii. În acest fel, cresc şansele conceperii unui copil care se va naşte în anotimpul cald, când va beneficia de şanse maxime de supravieţuire.

Prea puţin estrogen  sau testosteron

Studiile au arătat că testosteronul se face responsabil, într-o anumită măsură, de creşterea libidoului. Ca şi estrogenul, este prezent la ambele sexe, dar în cantităţi diferite. Organismul unui bărbat cunoaşte un declin al secreţiei de testosteron după 60 de ani, acompaniat, implicit, şi de scăderea libidoului. În cazul femeilor, administrarea de pilule contraceptive duce la o scădere a testosteronului şi la o posibilă diminuare a dorinţei.

În plus, 40% din femei resimt o scădere a libidoului după intrarea la menopauză, iar studiile arată că aplicarea de plasturi cu testosteron duce la corectarea parţială a acestei carenţe. Însă un rol important în schimbarea apetitului sexual îl au, în cazul femeilor, şi estrogenii. Scăderea nivelului acestor hormoni afectează lubrifierea vaginală. Astfel, menopauza are un efect indirect asupra dorinţei sexuale, prin asocierea sexului cu o senzaţie neplăcută.

Comunicarea creşte dorinţa

Specialiştii sunt însă de părere că prea des dăm vina pe hormoni pentru a justifica lipsa apetitului sexual. O privire mai atentă asupra relaţiei de cuplu poate scoate la iveală conflicte şi frustrări, toate acestea fiind provocate şi de lipsa de comunicare. Rutina, grijile şi oboseala pot scoate apropierea fizică din ecuaţia de cuplu. De asemenea, bolile cronice şi stilul de viaţă nesănătos - sedentarismul, fumatul excesiv şi alimentaţia bogată în grăsimi - îşi pun amprenta asupra libidoului. Mai mult decât acestea, depresia, anxietatea şi stresul afectează pofta de viaţă şi, implicit, pe cea de sex.

Cât este normal

Nivelul optim de libido este definit ca dorinţa sexuală care nu interferează cu abilitatea de a funcţiona normal acasă sau la muncă. Fiecare persoană intuieşte dacă tulburările pe care le resimte sunt temporare sau dacă trebuie să fie investigate la medic. De cele mai multe ori, comunicarea dorinţelor şi iniţiativa de a reîmprospăta relaţia de cuplu rezolvă problema.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Într-un cuplu, comunicarea este esenţială. Nu întotdeauna cei doi parteneri au ritmuri şi disponibilităţi similare, aşa că doar fiind alături unul de celălalt pot învăţa să se cunoască, să se respecte, să vină unul în întâmpinarea celuilalt. O comunicare bună aduce de obicei beneficii majore, punând accent pe lucrurile bune şi dând o cale de rezolvare celor care pot duce la un blocaj.

În plus, o mai bună înţelegere a propriei persoane este esenţială pentru a reuşi să găseşti o stare de echilibru interior. Înţelegând adevăratele cauze ale lipsei noastre de disponibilitate, putem să diminuăm influenţele negative şi să le folosim pe cele pozitive.

Timp liber

Weekendul este momentul ideal pentru «a pune de acord» libidourile.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite