Criza, o piatră de încercare la temelia cuplului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul divorţurilor nu este mai mare decât înainte de criza economică, deşi mulţi se aşteptau la un asemenea fenomen. Află ce poţi face pentru a nu lăsa banii să-ţi destrame relaţia.

Citiţi şi: Viaţa familială, sacrificată pentru job

O treime din cei 1.200 de americani căsătoriţi chestionaţi în cadrul unui sondaj intitulat sugestiv „Studiul privind generozitatea maritală" au declarat că relaţia le-a fost pusă la încercare de criza economică. Totuşi, potrivit sondajului, pentru aproape acelaşi procent de americani intervievaţi, recesiunea a avut efectul invers: le-a consolidat căsnicia.

Acest rezultat vine în contradicţie cu ceea ce au „previzionat" specialiştii şi au sperat avocaţii specializaţi în divorţuri, şi anume că multe căsnicii se vor destrăma ca urmare a problemelor financiare cu care o mare parte din populaţia Globului se confruntă.

Cum intervin banii între cei doi

Criza economică este o probă a iubirii şi a stabilităţii relaţiei, iar unele cupluri nu reuşesc să o treacă. Lipsa banilor a fost şi este cu atât mai mult în zilele noastre un factor generator de stres, de insomnii, de irascibilitate şi de deprimare. Dezechilibrul emoţional se răsfrânge inevitabil şi asupra relaţiei de cuplu.

Apar discuţiile pe tema gestionării banilor, cei doi învinuindu-se reciproc de lipsă de responsabilitate în cheltuieli, iar preocuparea centrală devine aceea de a face rost de bani, în detrimentul vieţii de cuplu. Problemele economice lovesc şi viaţa intimă, căci interesul pentru sex scade şi pot să apară disfuncţii sexuale. Majoritatea problemelor de acest tip au la origine stresul şi nemulţumirile. Pentru bărbaţii care îşi întreţin familia, pierderea acestui statut are un impact psihic puternic.

Împreună din raţiuni materiale

O parte dintre cei care intenţionau să divorţeze înainte de criză au renunţat poate la idee tocmai de teama responsabilităţilor financiare mai mari ce i-ar fi aşteptat. În Marea Britanie, de exemplu, datele Oficiului Naţional pentru Statistici au arătat o scădere a numărului de divorţuri, iar un motiv important, spun analiştii, este scăderea preţurilor proprietăţilor, care a făcut dificilă vânzarea caselor de către cupluri. În acelaşi timp, cumpărarea pe cont propriu a unei locuinţe este mai dificilă acum.

În unele cazuri, cuplurile în care efectele crizei economice s-au făcut simţite nu se despart legal, dar nu mai funcţionează aşa cum ar trebui. Între cei doi dispar interacţiunile sociale şi sexuale. Pentru multe dintre aceste cupluri, imposibilitatea de a oficializa despărţirea din considerente materiale poate însemna o a doua şansă, căci este posibilă reclădirea relaţiei. Consilierea psihologică ar fi de mare ajutor în aceste cazuri.

Dificultăţile pot uni

Datele privind rata divorţurilor arată însă că valorile familiei nu s-au pierdut. Există încă multe persoane care gândesc şi simt că trebuie să fie alături la greu şi să depăşească neajunsurile împreu­nă şi există încă persoane care nu pun pe primul plan în viaţa lor aspectul financiar nici chiar atunci când însăşi supravieţuirea le este ameninţată.

Care este secretul supravieţuirii

Scăderea veniturilor nu poate zdruncina relaţiile în care există comunicare şi înţelegere. Cei doi parteneri pot stabili împreună priorităţile, pot cădea de acord mult mai uşor asupra ajustării bugetului şi pot avea discuţii constructive în locul certurilor. Banii nu pot destrăma aceste cupluri nici chiar atunci când neajunsurile financiare impun o modificare drastică a stilului de viaţă: mai puţine ieşiri în oraş, mai puţine cumpărături şi mai mult timp petrecut la serviciu. 

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog,psihoterapeut

Statistică

Banii sunt pe primul loc în topul motivelor pentru care se ceartă cuplurile.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite