5 obiceiuri care şubrezesc o relaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început totu-i roz... Ai lângă tine o persoană pe care o adori, o admiri şi o respecţi. Ce se întâmplă însă atunci când şoaptele de iubire devin vorbe sâcâitoare? Ei bine, acesta poate fi rezultatul unor greşeli care ştirbesc dragostea dintre voi.

Pentru ca un cuplu să reziste, este nevoie de eforturi constante din partea ambilor parteneri. Însă, în timp, mulţi renunţă să-şi mai dea silinţa, nu mai consideră că este necesar să-şi seducă partenerul şi să-i dovedească iubirea. Şi uite aşa apar frustrările, certurile, reproşurile nesfârşite. Iată ce obiceiuri vă erodează uşor, uşor relaţia, chiar dacă par inofensive într-o primă fază.

1 Încerci să-l schimbi

Dacă vei încerca în mod constant să-i schimbi aspectul ori personalitatea, într-un final partenerul tău se va simţi frustrat şi îşi va pierde încrederea în el. În plus, mai devreme sau mai târziu, îţi vei da seama că-i foarte dificil să-l dezobişnuieşti de obiceiuri sau de convingeri pe care le-a avut dintotdeauna. Încearcă să-l accepţi aşa cum este, renunţă la reproşuri şi arată-i că-l apreciezi pentru laturile lui bune.

2 Exagerezi cu gelozia

Deşi îţi arată tot timpul că te iubeşte, tu nu te poţi abţine să nu-i verifici telefonul cât timp el e la duş? O doză mică de gelozie este normală într-o relaţie, dar dacă îl acuzi mereu că te înşală şi vrei să ştii ce face în fiecare minut, el nu se va simţi iubit, ci controlat, manipulat şi insultat. Cu excepţia cazurilor în care el chiar ţi-a greşit în trecut, gândeşte-te la motivele care îţi declanşează teama continuă de a nu fi înşelat: ţi-ai pierdut încrederea în el, a fost infidel, ai un complex de inferioritate. Încearcă apoi să discuţi deschis cu el despre sentimentele şi temerile tale. Astfel, veţi depăşi mai uşor acest impas.

3 Nu-l mai respecţi

În cuplurile căsătorite de mai mulţi ani, există tendinţa de a crede că actul marital oferă un fel de garanţie şi că partenerul ne va fi alături întotdeauna şi în orice condiţii. De exemplu, unul dintre parteneri încetează să-şi mai ceară scuze atunci când a făcut o greşeală. Sau are obiceiul de a face glume pe seama persoanei iubite, fără să-şi dea seama că o astfel de glumă ar putea răni sentimentele acesteia. De aceea, dacă faci astfel de greşeli, aminteşte-ţi să-ţi ceri scuze. La fel de valoros şi de simplu este şi un „mulţumesc" sau magicul „te iubesc". Aceste expresii dovedesc apreciere, iubire şi respect.

4 Uiţi că în cuplu sunteţi doi

Un cuplu armonios înseamnă să oferi şi să primeşti în acelaşi timp dragoste, afecţiune şi înţelegere. Dacă în schimb unul dintre voi începe să se concentreze doar asupra propriei persoane şi asupra propriilor interese, relaţia începe să scârţâie. Această luptă pentru a obţine doar ceea ce-ţi doreşti tu duce la frustrări, la tensiune şi la certuri. Într-o astfel de situaţie, este bine să aveţi o discuţie deschisă şi calmă de­spre aşteptările fiecăruia, să îl asculţi pe cel de lângă tine şi să încercaţi împreună să ajungeţi la un compromis.

5 Îţi «sufoci» partenerul

Este bine să petreceţi mult timp împreună, dar fiecare are nevoie şi de un spaţiu propriu. Dependenţa într-o relaţie poate deveni sufocantă pentru partener, acest lucru îndepărtându-l. Încearcă să-ţi păstrezi o doză de independenţă şi să faceţi unele activităţi separat. Astfel, vă veţi da ocazia să vi se facă dor unul de altul şi veţi avea lucruri interesante de împărtăşit atunci când vă întâlniţi.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Comunicarea continuă dintre parteneri este deosebit de importantă, precum şi stabilirea unor reguli de cuplu în care fie­care să se simtă iubit şi apreciat. A jigni sau a pune partenerul într-o ipostază jenantă în public poate fi un lucru imposibil de depăşit, mai ales dacă partenerul ţine mult la imaginea de sine. În cazul în care cei doi nu ajung la un compromis şi încep să se lupte cu aceleaşi arme atunci când apar şi „spectatorii", relaţia se alterează văzând cu ochii.

Sfat

Nu lăsa dispoziţia proastă de la serviciu să vă afecteze viaţa personală.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite