5 lucruri care fac iubirea să dureze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Până când moartea ne va despărţi”, v-aţi jurat în ziua cea mare, atunci când poate nu bănuiaţi că un mariaj nu este o continuă lună de miere. Cu o serie de artificii, flacăra iubirii poate fi întreţinută şi peste ani.

Când iubeşti, vrei ca acest sentiment să dureze toată viaţa. Nu este un ideal greu de atins, însă, pentru reuşită este nevoie de răbdare, de tact, de acceptare şi de încredere. Iată câteva dintre pietrele de temelie într-o relaţie, care ajută la „supravieţuirea" iubirii!

1 Comunicarea deschisă

Cele mai multe dispute în cuplu iau naştere din cauza unei comunicări defectuoase. Astfel, în loc să îşi exprime clar punctele de vedere, partenerii lasă ca persoana de lângă ei să deducă ceea ce vor ei să exprime. Şi, evident, nu se înţelege mereu ceea ce vrem să exprimăm, luând naştere frustrări şi reproşuri. 

2 Încrederea reciprocă

Puţină gelozie nu strică, însă ea trebuie dozată. Dacă la începutul relaţiei, micile cicăleli sunt percepute oarecum ca dovezi de afecţiune, ele pot dăuna chiar şi celor mai frumoase poveşti de iubire. Dacă nu ai suficiente dovezi că partenerul tău te înşală, acordă-i capitalul de încredere de care fiecare are nevoie.

3 Aprecierea pentru celălalt

Inevitabil, în cuplu se ajunge la momente tensionate, când se pot spune lucruri jignitoare. Lipsa de respect este unul dintre marii inamici ai iubirii fiind, de asemenea, unul dintre motivele pentru care multe cupluri se despart. 

4 Toleranţa

Viaţa de cuplu implică anumite compromisuri şi acceptări. Sunteţi două personalităţi diferite, cu calităţi şi defecte, iar acest lucru trebuie înţeles de ambii parteneri. Încercarea de a schimba ceva la cel de alături poate deveni un demers obositor şi deranjant, de aceea este bine să găsiţi un numitor comun. Acceptă-l pe celălalt aşa cum este, apreciindu-l pentru ceea ce are bun de împărtăşit.

5 Pasiunea întreţinută

Oricât de bine vă înţelegeţi, este nevoie şi de împlinire erotică pentru ca iubirea să dureze. Aşadar, chiar dacă nu mai sunteţi în primii ani ai relaţiei, când pasiunea este mai intensă, nu trebuie să încetezi să-ţi seduci partenerul. Nu uita că rutina sexuală se instalează repede, de aceea, surprinde-ţi mereu partenerul cu mici gesturi erotice.

Iubim la fel ca la început şi după 20 de ani...

... cel puţin aşa susţin cercetătorii americani. Ei au scanat creierul a 17 persoane căsătorite de 21 de ani, în timp ce acestea priveau fotografii cu partenerul pe care au declarat că îl iubesc ca la începutul relaţiei. Ei au comparat rezultatele cu cele ale scanării creierului persoanelor care s-au îndrăgostit recent. La ambele grupuri s-a observat o activitate cerebrală asemănătoare.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


În multe cupluri, cei doi se aşteaptă ca iubirea să dureze mult fără ajutoare şi realizează uneori chiar prea târziu că lucrurile nu stau chiar aşa.

Iubirea este o emoţie consistentă, pentru că trebuie să munceşti în fiecare zi. Este important să înveţi să dai şi să apreciezi ceea ce primeşti. De asemenea, trebuie să fii prezent în acea relaţie şi să priveşti asumat lucrurile care nu merg sau care se schimbă, pentru a le găsi soluţia împreună cu partenerul.

Este nevoie să comunici deschis pentru a-ţi face cunoscute nevoile şi să le asculţi pe cele ale partenerului tău, venind în întâmpinarea lor; să laşi loc momentelor de pasiune sau de joc, oricât de ocupat ai fi; să nu îţi dai voie să îl amâni pe cel de lângă tine pentru că ai o perioadă stresantă la birou sau pentru că eşti prea ocupat; să nu laşi conflictele nerezolvate să stea între voi şi să se cronicizeze.

Dialog

Lipsa comunicării poate crea frustrări în cadrul cuplului.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite