Măsuri eficiente în caz de alergii alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 8  la sută din copiii cu vârste de pânăla 8 ani şi aproximativ 3 la sută din adulţi suferă de alergii alimentare. În cazul lor, consumul de lapte sau de peşte, alimente considerate sănătoase, poate face mai mult rău decât bine.

Laptele de vacă, ouăle, arahidele şi peştele sunt principalele alimente răspunzătoare pentru apariţia alergiilor. În cazul persoanelor alergice, la contactul cu proteinele din aceste alimente, organismul declanşează mecanisme de autoapărare, şi astfel pot apărea mâncărimi, erupţii cutanate, edem (umflătură) al buzelor, feţei şi membrelor, dificultăţi de respiraţie, crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, dar şi ameţeli. În cazuri grave se poate ajunge până la şoc anafilactic. Evitarea alergenului ­este pricipala măsură ­care trebuie luată de aceste persoane.

Laptele de vacă, netolerat de copii

Mai rar întâlnită la adulţi, alergia la laptele de vacă este cea mai frecventă alergie la nou-născuţi. În general, ea dispare de la sine în 90 la sută din cazuri după ce copilul împlineşte trei ani, dacă din alimentaţia lui sunt excluse proteinele din lapte (lapte proaspăt sau cu durată mare de conservare, lapte praf, iaurt).

Specialiştii atrag atenţia că există şi o serie de alergii încrucişate. Astfel, ­30 la sută din copiii alergici la laptele de vacă sunt alergici şi la proteinele din soia, iar 70 la sută prezintă alergie şi la laptele de capră. În locul acestora, poţi opta pentru o serie de produse lactate care se numesc, în termeni de specialitate, hidrolizaţi de cazeină, ce sunt fabricate din proteine de lapte predigerate.

Evită  produsele cu albumină!

Un alt tip de alergie ce poate trece de la sine este alergia la ouă. În general, şi aceasta dispare în jurul vârstei de 7 ani, dar în unele cazuri poate persista toată viaţa. E

ste recomandat ca, pe lângă eliminarea ouălor din dietă, să fie evitate şi produsele ce ar putea conţine proteine din ouă. Este indicat să citeşti cu atenţie eticheta produselor şi să le eviţi pe cele care au înscrise cuvintele „ovo", „albumină" şi  „globulină" (ambele derivate din ouă.

Şi mirosul de peşte poate fi periculos

Există şi o categorie de persoane care sunt alergice la peşte. În cazul lor, tulburările respiratorii pot fi declanşate şi de vaporii care apar în timpul preparării peştelui.

Acest lucru, deoarece, la căldură, proteinele din peşte devin volatile. Specialiştii avertizează că peştele nu trebuie gătit în acelaşi timp cu alte alimente, astfel încât să se evite o eventuală contaminare.

Arahidele, întâlnite în sosuri

În ultimii zece ani, numărul persoanelor alergice la arahide s-a dublat. Acest lucru din cauză că sunt des utilizate în industria alimentară. Arahidele şi untul de arahide se pot găsi în sosuri, în cereale şi în produse de patiserie, cu precizarea pe etichetă: „Poate conţine urme de arahide".  

Nu le confunda cu intoleranţele

Sondajele arată că 25 la sută din adulţi cred că suferă de alergie alimentară. În realitate, doar 2,5 la sută din ei prezintă o alergie alimentară, aceasta fiind confundată deseori cu intoleranţa alimentară (care apare din cauză că sistemul digestiv nu poate digera un anumit aliment).

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


Alergiile alimentare impun evitarea produselor care le provoacă (lactate, produse marine, ouă, arahide etc.). Lipsa din dietă a acestor alimente pe o perioadă lungă de timp poate crea carenţe majore în anumite elemente vitale şi necesare bunei desfăşurări a proceselor fiziologice şi metabolice ale organismului.

Pot să apară carenţe de minerale (calciu, magneziu, iod, seleniu), carenţe de vitamine, precum şi alte carenţe de aminoacizi şi principii bioactive. Aceste probleme pot fi evitate cu ajutorul suplimentelor cu vitamine, minerale şi acizi graşi nesaturaţi de tip Omega 3, 6 şi 9. Important este ca suplimentele să fie naturale şi nu de sinteză.

Frecvenţă

Copiii sunt de zece ori mai predispuşi la alergii alimentare decât adulţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite