10 aliaţi în lupta cu kilogramele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai putea să slăbeşti mâncând gustos şi săţios? Ei bine, da! Indiferent cât de „leneş” e metabolismul tău, există alimente care te ajută în lupta cu kilogramele în plus.  Acestea cresc saţietatea fără să îngraşe şi scad rezistenţa la insulină.

De ce slăbim greu

Faptul că unele persoane se îngraşă uşor, deşi nu mănâncă prea mult, poate avea mai multe motive: fie au un program de masă haotic, fie mănâncă alimente nepotrivite, fie celulele lor au o rezistenţă înnăscută la insulină.

Din acest motiv, după mese, insulina nu poate procesa alimentele, pentru a fi corect metabolizate. Din cauză că ţesutul gras nu este rezistent la insulină, alimentele ajung să fie stocate la acest nivel sub  formă de grăsime.

1 Fructele de pădure şi citricele 

Sursă de vitamina C si de flavonoizi, afinele, fragii şi portocalele previn depunerile de grăsime, arată studiile americane. Ideal este să le consumi în prima parte a zilei, cu cel puţin 30 de minute înainte de micul dejun.

2 Iaurtul

În varianta lui naturală, iaurtul reprezintă gustarea ideală. Un studiu realizat la Universitatea din Tennessee arată că persoanele care au urmat o dietă ce includea gustări cu iaurt au dat jos cu 61 la sută mai multe kilograme decât cele care au exclus iaurtul din programul alimentar.
 
3 Urda 

 Este săracă în calorii şi conţine aminoacizi care se digeră uşor. Aceştia protejează ficatul, ajută la formarea masei musculare şi previn obezitatea. Iar dacă simţi nevoia de o brânză mai grasă şi mai sărată, medicii recomandă o felie de şvaiţer sau o mână de parmezan presărat peste salată.

4 Migdalele crude

Prin conţinutul bogat în acid alfa linoleic, ajută la arderea grăsimilor. O mică gustare zilnică formată din 12 migdale neprăjite conferă o senzaţie de saţietate care persistă mult timp. 

5 Peştele

Înlocuieşte carnea de două ori pe săptămână cu peşte. Conţine proteine uşor digerabile şi acizi graşi Omega 3, care te satură, nu îngraşă şi au o mulţime de beneficii pentru sănătate. În plus, tonul, şalăul, păstrăvul şi sardinele sunt sărace în grăsimi.

6 Ouăle

Femeile care urmează o dietă hipocalorică şi, în plus, consumă un ou la micul dejun, pierd de două ori mai multe kilograme decât cele consumă acelaşi număr de calorii, într-un meniu fără ouă, arată un studiu american. Explicaţia stă în faptul că proteinele oului sunt foarte săţioase, astfel că ţi se va face mai puţin foame în restul zilei şi nu vei apela atât de des la gustări.

7 Lintea

Este bogată în fibre solubile şi în proteine care ajută la menţinerea zahărului din sânge între valori normale. Acest lucru previne creşterea nivelului de insulină şi stocarea grăsimilor.

8 Zarzavaturile de sezon

Consumate crude, sub formă de salate sau gătite la abur, zarzavaturile de primăvară sunt uşor de digerat, conţin fibre care asigură saţietatea şi nu îngraşă. Aşadar, fă-ţi plinul de salată, lăptucă, ştevie, spanac, leurdă, păpădie, urzici şi de untişor.  Sunt garnitura perfectă pentru o masă cu carne slabă.

9 Pastele din hrişcă

Dacă îţi plac mult pastele, dar vrei să slăbeşti, încearcă-le pe cele din hrişcă. Hrişca este bogată în aminoacizi, nu conţine gluten şi are în compoziţie mai puţini carbohidraţi.  

10 Uleiul de măsline

Uleiul de măsline conţine grăsimi mononesaturate care scad pofta de mâncare, dar şi substanţe cu rol antiinflamator ce reduc nivelul stresului oxidativ la nivel celular, prevenind dezechilibrele meta­bolice.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


Persoanele cu metabolism lent, mai puţin activ, au predispoziţie spre îngrăşare. De regulă, cheia unui metabolism echilibrat este dată de buna funcţionare a tiroidei. Cantitatea scăzută de hormoni tiroidieni determină apariţia hipotiroidiei, situaţie în care se impune un regim sărac în grăsimi, hidraţi de carbon şi în zaharoase.

Aceste persoane trebuie să consume alimente bogate în iod, care activează metabolismul, alimente bogate în vitamine, minerale şi în aminoacizi (fructe, legume şi verdeţuri), precum şi alimente bogate în proteine de bună calitate (brânzeturi proaspete, carne de peşte, pui).

Aceste tipuri de alimente aduc organismului elemente cu rol în activarea metabolismului şi ajută totodată persoana să nu sufere de foame (în cazul unei diete cu un conţinut scăzut în grăsimi şi în hidraţi de carbon).

Constatare

Persoanele care sar peste micul dejun au risc mai mare de îngrăşare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite