Vaccinul antigripal este indicat în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea este recomandată femeilor gravide cu sarcină mai mare de 14 săptămâni
Vaccinarea este recomandată femeilor gravide cu sarcină mai mare de 14 săptămâni

Bebeluşii ale căror mame s-au vaccinat în timpul sarcinii împotriva gripei au cu 40 la sută mai puţine riscuri să facă infecţii în primele şase luni de viaţă.

Aceasta este concluzia cercetătorilor americani de la Centrul pentru Supravegherea Stării de Sănătate din cadrul Forţelor Armate Americane, care au examinat peste 1.100 de gravide.

Sigur pentru făt

„La femeile gravide există un risc crescut al complicaţiilor, deoarece gripa poate duce chiar la pierderea sarcinii. De aceea, aceste femei reprezintă o categorie de risc prioritară în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală. Anticorpii produşi de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează  protecţie şi pentru copil", subliniază medicul primar medicină de familie Cristian Sever Oană.

Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care au o sarcină mai mare de 14 săptămâni. Specialiştii afirmă că vaccinul antigripal inactivat (fără virusuri vii) este sigur şi nu are consecinţe negative asupra fătului. Vaccinul protejează atât împotriva gripei sezoniere, cât şi a celei pandemice A/H1N1.

Anul acesta, pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, campania Ministerului Sănătăţii are în plan utilizarea unui număr de 1,3 milioane de doze de vaccin gripal. Imunizarea gratuită se va derula, de la sfârşitul acestei luni, în cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. În farmacii, vaccinul antigripal costă 38 lei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite