Trucuri pentru un concediu fără necazuri medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaxare, zile însorite şi timp doar pentru tine şi pentru cei dragi ţie… Vacanţa pe care ai aşteptat-o tot anul a sosit, în sfârşit. Totuşi, pentru ca tu şi familia ta să vă puteţi bucura în tihnă de concediu, fii precaut şi ia-ţi câteva măsuri pentru a fi în siguranţă.

Oricare ar fi destinaţia aleasă, indiferent că este vorba de o vacanţă la mare, la munte sau peste hotare, ţine cont de faptul că vara eşti expus, în primul rând, unui risc crescut de insolaţie şi de arsurile solare, dar şi de probleme oculare precum arsuri corneene. Aşadar, printre obiectele care nu trebuie să-ţi lipsească sub nicio formă din bagaj se numără crema cu factor de protecţie solară, ochelarii de soare şi o pălărie sau o şapcă.

Produse FPS, în funcţie de fototip

În primele zile de plajă, aplică produse cu FPS 50+

Alege un produs cu factor de protecţie solară (FPS) potrivit tipului tău de piele şi asigură-te că pe etichetă este specificat faptul că are un spectru larg de acţiune, deoarece acest lucru înseamnă că îţi protejează pielea atât împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A (UVA), cât şi de tip B (UVB). De asemenea, un alt lucru căruia este bine să-i acorzi atenţie este faptul că tipul de produs (loţiune, spray, ulei, cremă sau stick) trebuie ales în funcţie de fototipul tău (dat de culoarea pielii, a părului şi a ochilor).

Mai exact, cu cât ai pielea mai deschisă la culoare, cu atât nivelul FPS trebuie să fie mai mare. Atunci când mergi la plajă, foloseşte în primele zile o cremă cu FPS 50+, mai ales dacă te încadrezi în fototipul 1 şi 2 (păr roşcat sau blond, piele albă, ochi verzi ori albaştri) sau dacă ai pielea sensibilă. După câteva zile, poţi alege o loţiune cu un FPS mai mic, 30 sau 20. Ţine cont de faptul că aceste loţiuni trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, iar, după baie, pielea trebuie ştearsă şi crema trebuie aplicată din nou. De asemenea, reaplică loţiunea ori de câte ori este nevoie, chiar şi dacă stai la umbră sau dacă este înnorat.

La plajă, treptat

Pentru a evita problemele cauzate de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete, este bine ca expunerea la soare să se facă treptat şi doar atunci când soarele nu bate cu putere: între orele 8.00 şi 11.00 şi după ora 17.00. În primele zile de plajă, poţi sta la soare între 20 şi 30 de minute şi apoi poţi creşte progresiv timpul de expunere. Deshidratarea poate apărea şi ea dacă exagerezi cu băile de soare. De aceea, este indicat să bei multă apă şi să eviţi consumul de alcool şi de cafea, care accelerează pierderea de lichide.

Ia-ţi măsuri de precauţie la scăldat!

Atunci când mergi cu familia la mare sau la bazin, primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este faptul că cei mici trebuie supravegheaţi în permanenţă. Ei nu trebuie să intre în apă decât în prezenţa ta sau a unui alt adult din familie chiar şi având colac sau o vestă de înot. În plus, ţine cont de faptul că microbii din bazine pot fi sursa a numeroase afecţiuni de natură infecţioasă, cum ar fi ciuperca piciorului sau a unghiilor, negi, herpes, abcese sau infecţii ale ochilor ori ale urechilor.

De aceea, încearcă să mergi doar la bazinele unde sunt respectate regulile de igienă, foloseşte papuci de plajă, o cască de cauciuc atunci când intri în apă, ochelari de piscină şi dopuri pentru urechi. Pentru a evita afecţiunile oftalmologice este indicat să te speli pe faţă ori de câte ori ieşi din piscină. De altfel, este bine să faci întotdeauna un duş înainte şi după o repriză de înot şi să întinzi un prosop pe şezlong înainte de a te aşeza pe el.

Ochelari de soare şi haine lejere

Ochii sunt extrem de sensibili la acţiunea radiaţiilor ultraviolete, iar dacă nu-i protejezi, pot apărea afecţiuni oftalmologice severe precum arsuri corneene, iar în timp, se pot instala cataracta, degenerescenţa maculară sau cancerul ocular. Pentru a evita aceste probleme, poartă şi în vacanţă ochelari de soare de calitate, care să aibă filtru de protecţie antiUVA şi antiUVB de 99-100%.  De asemenea, pentru a-ţi proteja pielea şi ochii de razele soarelui, este bine să porţi haine lejere, din bumbac sau din in, de culoare deschisă.

*Nu uita nici de pălărie sau de şapcă şi alege încălţăminte confortabilă!

Protecţie în plus pentru copii

image



În cazul copiilor, este bine să fii şi mai atent în ceea ce priveşte expunerea la soare, deoarece pielea lor este imatură şi se poate arde uşor. Astfel, ţine cont de faptul că, la plajă, copiilor trebuie să li se aplice produse cu factor maxim de protecţie solară (FPS 50+). De asemenea, alege un produs rezistent la apă şi, pe cât posibil, hipoalergenic, destinat pielii sensibile a copiilor. Foloseşte o cantitate suficientă de cremă pe toată pielea neacoperită: pe faţă, pe urechi şi chiar pe degetele de la picioare. Loţiunea trebuie aplicată din două în două ore sau chiar mai des dacă cel mic transpiră. Un alt aspect important este faptul că trebuie evitată, pe cât posibil, expunerea directă a copilului la razele soarelui şi că acesta trebuie să poarte tot timpul pălărie şi ochelari de soare cu protecţie UV de 100%.

Atenţie la medicaţie!

Antibioticele, antiinflamatoarele, diureticele, medicamentele antitumorale sau cele pentru depresie conţin substanţe care cresc sensibilitatea la acţiunea razelor ultraviolete. De asemenea, un astfel de efect îl pot avea şi unele medicamente pentru afecţiunile oculare, cele pentru reglarea tensiunii arteriale, precum şi unguentele pentru bolile dermatologice sau cele antiacneice. Acestea din urmă pot declanşa o serie de reacţii la nivelul pielii, de tipul eczemelor manifestate prin iritaţii, mâncărimi sau prin băşicuţe cu lichid. Aşadar, dacă urmezi un tratament medicamentos de lungă durată, este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a te expune la soare.

Specialistul nostru
Dr. Oana Clătici
medic primar dermato-venerologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Pentru a vă putea bucura de efectele benefice ale soarelui, este important să cunoaşteţi şi să respectaţi câteva reguli, cum ar fi să evitaţi expunerea între orele 10.00 şi 16.00, să purtaţi haine care să acopere o parte cât mai mare a corpului, precum bluze cu mânecă lungă, fuste şi pantaloni lungi, pălărie sau şapcă şi să alegeţi ochelari de soare cu filtru UV. De asemenea, cu 30 de minute înainte de expunerea la soare trebuie să aplicaţi un produs cu factor de protecţie UVA şi UVB de minimum 15. Nu uitaţi să reaplicaţi produsul din două în două ore sau mai des dacă înotaţi sau transpiraţi. Dacă obişnuiţi să vă machiaţi, folosiţi produse cu factor de protecţie solară. În plus, creşteţi treptat timpul de expunere la soare (de exemplu, 30 de minute în prima zi, 45 de minute în a doua zi şi 60 de minute în a treia zi). În cazul în care urmaţi un tratament, întrebaţi medicul dacă aveţi voie să vă expuneţi la soare, deoarece unele medicamente pot creşte sensibilitatea pielii.

Recomandare: Dacă urmezi un tratament medicamentos de lungă durată, cere sfatul medicului înainte de a te expune la soare.

Soluţii la problemele din vacanţă

image

Atunci când plecaţi la drum, vă puteţi confrunta, tu şi membrii familiei tale, cu o mulţime de neplăceri care vă pot umbri bucuria întregului sejur. Răul de mişcare, consumul unor alimente care provoacă tulburări digestive, problemele provocate de înţepăturile insectelor şi eventuala contractare a unor boli contagioase atunci când călătoriţi într-o ţară străină sunt situaţii pe care le poţi soluţiona rapid dacă eşti prevăzător.

Răul de transport poate fi evitat

Dacă atunci când circuli cu maşina, cu autocarul sau cu avionul, apare brusc o stare generală de rău, inclusiv ameţeală, transpiraţii reci, greaţă, vărsături şi dureri de cap, poţi evita aceste probleme luând, cu o jumătate de oră înainte de a pleca la drum, un antiemetic. Cu ajutorul lui vei preveni stările de greaţă şi vărsăturile. De asemenea, poţi aplica şi un plasture special conceput pentru astfel de neplăceri. În plus, nu mânca chiar înainte de plecare, ci cu o oră-două înainte şi ia o masă uşoară, care să includă mai ales fructe şi legume. În timpul călătoriei este bine să eviţi alcoolul, băuturile răcoritoare acidulate, fumatul şi cititul, deoarece pot accentua starea de rău.

Importantă este şi poziţionarea în mijlocul de transport: dacă mergi cu maşina, cel mai potrivit este locul din faţă. Dacă te deplasezi cu avionul sau cu autobuzul, alege locurile de la mijloc, iar pe vapor este de preferat să stai pe punte. Dacă în timpul călătoriei cu maşina senzaţia de rău apare totuşi, deschide geamul sau faceţi un popas pentru a respira aer curat. De asemenea, este indicat să bei apă plată sau ceai puţin îndulcit, să mănânci câţiva biscuiţi săraţi cu chimen şi să eviţi să-ţi mişti prea mult capul, eventual sprijină-l pe tetieră.

Aşa te fereşti de toxiinfecţiile alimentare!

În vacanţă, ne răsfăţăm adesea cu mese în oraş sau ne lăsăm tentaţi de tot felul de bunătăţi întâlnite în drumul nostru. În astfel de condiţii, este destul de dificil să ai siguranţa că alimentele sunt preparate şi păstrate în condiţii corespunzătoare de igienă şi la temperatura potrivită. Iar mediul cald favorizează contaminarea alimentelor cu bacterii sau cu virusuri, ceea ce poate duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare. Pentru a-ţi da seama dacă într-un local sunt respectate regulile de igienă, un truc ar fi să observi cât de curate sunt toaletele.  În plus, încearcă să fii cu băgare de seamă mai ales atunci când vine vorba de carne roşie sau de pasăre, de ouă, maioneză, mezeluri şi de pate de ficat. Pe plajă, la picnic sau pe stradă nu mânca fructe şi legume până ce nu te-ai asigurat că sunt bine spălate.

Pentru a evita toxiinfecţiile alimentare, la picnic, consumaţi mâncarea imediat după preparare

image

De altfel, atunci când iei masa în aer liber, trebuie să ai în vedere, în primul rând, necesitatea unei lăzi frigorifice, în care carnea şi preparatele din carne să fie puse separat de legume. Grătarul trebuie făcut la scurt timp după ce carnea a fost dezgheţată, iar salata trebuie preparată chiar înainte de a fi servită. Asigură-te că toată lumea consumă mâncarea imediat cum a fost preparată şi că resturile sunt rapid aruncate sau puse într-un loc răcoros. În plus, nu uita să te speli pe mâini cât mai des şi include în bagaj şerveţele sau geluri antibacteriene pentru situaţiile în care apa şi săpunul nu-ţi sunt la îndemână.

Înţepături de insecte. Ce-i de făcut?

În funcţie de destinaţia aleasă, poţi fi expus şi riscului de înţepături de insecte. Astfel, îţi pot da bătăi de cap ţânţarii, albinele, viespile, căpuşele, puricii sau furnicile. Simptomele unei alergii la înţepăturile de insecte apar la câteva minute după producerea înţepăturii şi se pot manifesta prin dureri sub formă de arsură, senzaţia de mâncărime sau de amorţeală în zona afectată şi tumefierea locului respectiv. Muşcătura de insecte poate fi tratată aplicând un unguent cu hidrocortizon. Pentru a calma durerea este indicat un antiinflamator, iar mâncărimea şi o eventuală reacţie alergică pot fi înlăturate prin administrarea unui antihistaminic.

Măsuri pentru bolnavii cronic

Dacă suferi de o afecţiune cronică de tipul bolilor cardiace, hipertensiunii arteriale, bolilor renale, obezităţii, varicelor, diabetului zaharat, bolilor dermatologice, problemelor aparatului respirator sau tulburărilor neurologice, trebuie să iei măsuri suplimentare de precauţie în timpul vacanţei de vară, deoarece căldura le poate agrava. Aşadar, consultă medicul înainte de a pleca în concediu, respectă cu stricteţe tratamentul prescris de el şi cere-i permisiunea de a te expune la soare. De asemenea, atunci când este caniculă, evită să stai prea mult în aer liber. Nu uita să bei multe lichide şi fereşte-te de efortul fizic intens!

Ce conţine trusa de prim ajutor

O trusă de prim ajutor este indispensabilă atunci când pleci în vacanţă. În acest scop, poţi folosi o cutie de plastic care să poată fi deschisă cu uşurinţă. Dacă urmezi un tratament prescris de medic, trusa trebuie să conţină în primul rând medicamentele respective. Iată ce trebuie să mai incluzi în trusă:

- Antiinflamatoare. Pentru a combate durerile, este util să ai la îndemână un antiinflamator precum aulin. În plus, este bine să incluzi în trusă şi antinevralgic, ibuprofen, paracetamol sau aspirină.

- Antihistaminice. Înţepăturile de insecte, clorul din piscină, expunerea la soare sau anumite alimente pot provoca o reacţie alergică. De aceea, trusa medicală trebuie să includă antihistaminice precum Claritine, dar şi un unguent pentru reacţiile cutanate.

- Antidiareice şi antivomitive. În cazul unei toxiinfecţii alimentare sau al unei tulburări digestive, este indicat să iei un antidiareic de tipul Furazolidonului sau Saprosanului pentru a calma durerile abdominale şi diareea. Pentru greaţă se recomandă antivomitive.

- Plasturi, pansament şi spirt. În caz de răni uşoare, este bine să ai la tine pansament, plasturi, vată, apă oxigenată şi rivanol. Poţi include în trusă şi spirt pentru a dezinfecta diverse obiecte, dar şi un foarfece, o cremă pentru tratarea iritaţiilor şi un spray sau un gel-cremă cicatrizant.

Fă-ţi o asigurare de călătorie!

În cazul în care pleci peste hotare, nu uita să-ţi faci o asigurare medicală de călătorie. O astfel de poliţă este indispensabilă în cazul în care te îmbolnăveşti, asigurându-ţi asistenţă medicală gratuită sau care necesită parţial plată. Mai exact, în funcţie de problemele de sănătate apărute, ţi se asigură spitalizare, tratament ambulatoriu şi transport cu salvarea.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

Atunci când plecăm în vacanţă, o problemă poate fi chiar drumul. De obicei, răul de călătorie se manifestă prin greaţă, vomă şi ameţeală. Pentru a contracara această simptomatologie, ar trebui să avem cu noi cinarizină, care atenuează senzaţia de ameţeală, şi metoclopramidă pentru greaţă şi vomă. Medicaţia trebuie administrată preventiv, la plecare, sau de la primele manifestări. În plus, pentru a fi în siguranţă în concediu, persoanele care suferă de afecţiuni cronice şi urmează un tratament trebuie să aibă medicaţia asigurată pe toată durata concediului sau chiar pe o perioadă mai lungă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite