Transplantul de ovar, soluţie în caz de infertilitate
0Femeile care vor să amâne concepţia pentru vârste mai înaintate pot să-şi conserve la tinereţe un fragment de ovar. Recoltarea de ţesut ovarian şi transplantarea lui ulterioară promite să fie soluţia pentru multe probleme de fertilitate. 23 de copii au venit pe lume până acum după o astfel de procedură.
Femeile care doresc să amâne conceperea până când sunt pregătite să aibă un copil îşi pot conserva ovulele, pentru ca apoi să fie fertilizate in vitro şi implantate în uter.
Mai citeşte şi:
Conceperea copiilor, la maximum 35 de ani
Însă prin această procedură se pot recolta maximum zece ovule, iar şansele ca acestea să fie viabile şi ca embrionul să se implanteze nu sunt foarte mari. Probabilitatea de a concepe printr-un autotransplant de ţesut ovarian este mult mai mare, întrucât procedura presupune recoltarea unei treimi din ovar, ceea ce înseamnă un număr de aproximativ 60.000 de ovule.
Ce presupune procedura
Recoltarea ţesutului ovarian se realizează laparoscopic, în blocul operator, deci este o intervenţie complexă şi nelipsită de riscuri. Ţesutul prelevat poate fi congelat în azot lichid pe o perioadă de 10, până la 20 de ani. Ovocitele (ovulele imature) din acest ţesut supravieţuiesc congelării mai bine decât ovulele. Transplantarea ulterioară a ţesutului se face tot prin laparoscopie. Apoi, prin stimulare ovariană, se induce ovulaţia. Până în prezent, 23 de copii au venit pe lume după ce mamele au recurs la autotransplant de ţesut ovarian. O femeie din Danemarca a apelat la procedură după ce a fost diagnosticată cu cancer osos. Transplantul a ajutat-o să aducă pe lume doi copii, la un interval de 18 luni.
Specialistul în tratamente de fertilitate Sherman Silber, medic american care a realizat în 2008 primul transplant de ovar întreg din lume (din care a rezultat o fetiţă perfect sănătoasă), consideră că autotransplantul de ţesut ovarian reprezintă soluţia pentru „epidemia" de infertilitate ce afectează lumea modernă.
Indicată femeilor tinere cu cancer
Procedura a fost concepută iniţial pentru femeile de vârstă reproductivă diagnosticate cu cancer. Chimioterapia şi radioterapia au ca efect advers, în multe situaţii, instalarea insuficienţei ovariene premature, care duce la infertilitate. Recoltarea unei porţiuni din ovar înainte de a începe tratamentele antitumorale agresive oferă acestor femei posibilitatea de a concepe ulterior.
Majoritatea femeilor care au efectuat deja această procedură sunt supravieţuitoare ale cancerului. Specialiştii în probleme de fertilitate au găsit însă şi alte indicaţii ale autotransplantului. „Medicamentele imunosupresoare ce se administrează după efectuarea unui transplant de alte organe (inimă, rinichi, ficat) pot provoca infertilitate. Recoltarea şi apoi transplantarea de ţesut ovarian sănătos este deci o metodă de a conserva fertilitatea în cazul femeilor care trebuie să efectueze un transplant", spune medicul primar obstetrică-ginecologie Alexandra Crişan de la Spitalul „Filantropia" din Bucureşti.
Copii la vârste înaintate
Medicul Sherman Silber este cel care a propus autotransplantul ca soluţie pentru femeile caree doresc să amâne naşterea unui copil până în momentul în care se vor simţi pregătite.
„Adevăratul motiv pentru care ne confruntăm cu o «epidemie» de infertilitate este că femeile au mai multe opţiuni decât în trecut. Ele nu-şi asumă angajamente până nu sunt sigure că relaţia este cea dorită. Oamenii se căsătoresc la vârste mai înaintate, pentru că vor o diplomă, bani şi o casă. În orice societate, femeile amână conceperea copiilor", declara Silber într-un interviu. Mulţi medici se opun însă utilizării transplantului de ţesut ovarian ca opţiune pentru femeile care nu au probleme de sănătate, ci doar vor să amâne conceperea. Deocamdată, procedura nu se realizează la noi în ţară.
Şansă
Recoltarea unei porţiuni din ovar înainte de a începe tratamentele antitumorale agresive oferă femeilor posibilitatea de a concepe ulterior.