Tinerii nu-şi fac analizele anuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte multe afecţiuni grave încep să se instaleze încă de la vârsta de 20-25 de ani, atrag atenţia specialiştii. Prin investigaţii uzuale, cum sunt testele de sânge, măsurarea tensiunii arteriale, controalele oftalmologice şi stomatologice, ne putem prelungi starea de sănătate.

Potrivit unei statistici realizate de Centrul Medical Unirea, mai mult de jumătate din tinerii din România nu-şi fac analizele de sânge anuale şi doar 39 la sută merg la medic atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate.

Aceste statistici sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, potrivit specialiştilor, în prezent, multe afecţiuni considerate ca aparţinând vârstelor mai înaintate apar sau încep să se instaleze în jurul vârstei de 20-25 de ani din cauza stilului modern de viaţă, sedentar şi cu alimentaţie dezechilibrată.

Se consideră sănătoşi

Principalul motiv pentru care tinerii nu merg la medic pentru a-şi face controalele uzuale este faptul că 56 la sută din ei se consideră perfect sănătoşi, arată aceeaşi statistică. Însă medicii atrag atenţia că foarte multe boli grave, în fazele incipiente, nu au niciun simptom, deci persoana afectată crede că este sănătoasă.

Este cazul cancerului, hepatitelor şi chiar al bolilor cardiovasculare. O problemă şi mai mare este că, atunci când încep să apară simptomele, poate fi prea târziu, tratamentul nemaiavând eficienţă maximă, ca în cazul aplicării lui în primele stadii ale bolilor.

Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul bolilor cardiovasculare la tineri. „În ultimii ani, tot mai multe persoane de 30 de ani ajung la medic cu infarct miocardic acut, neştiind măcar că suferă de boli cardiovasculare sau că prezintă un nivel crescut al colesterolului", explică profesorul doctor Marius Vintilă, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Bucureşti.

În cazul lor, un banal test de sânge ar fi putut indica un nivel crescut al colesterolului şi ar fi putut face posibilă prevenirea infarctului prin administrarea medicamentelor de tipul statinelor.

Nu doar testele uzuale de sânge trebuie realizate în cazul tinerilor, ci sunt necesare şi testele specifice pentru depistarea virusurilor hepatitice B şi C, frecvente în rândul persoanelor între 20 şi 50 de ani, investigaţiile ginecologice pentru depistarea eventualelor probleme care în timp pot duce la instalarea cancerului şi controalele oftalmologice şistomatologice.

Analizele uzuale de sânge este bine să se facă anual, recomandă medicii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite