Tehnici moderne pentru epilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laserul şi lumina intens pulsată permit îndepărtarea pe timp îndelungat a pilozităţii. Aplicate corect, în funcţie de fiecare zonă a corpului, aceste metode pot reduce pilozitatea cu până la 90 la sută.

Metodele de epilare cu laser sau cu lumină intens pulsată (fotoepilare) sunt eficiente în cazul firelor de păr groase şi negre. De aceea, la nivel inghinal, facial şi la nivelul axilelor tehnicile moderne de epilare înregistrează cele mai bune rezultate.

Firele de păr nu au acelaşi ritm de creştere şi nu sunt toate vizibile în acelaşi timp, prin urmare, este nevoie de mai multe şedinţe pentru a fi îndepărtate. Chiar dacă reducerea pilozităţii se observă de la prima şedinţă, sunt necesare în jur de patru şedinţe, la intervale de patru-şase săptămâni pentru ca părul nedorit să se rărească.

În cazul firelor groase şi puternic pigmentate, epilarea cu laser dă cele mai bune rezultate. Pigmentul din firul de păr, melanina, atrage lumina laserului, iar energia este transmisă prin tulpină spre rădăcină, unde se produce o implozie fototermică. În bulbul firului de păr se degajă brusc căldura generată de laser.

Acest lucru distruge rădăcina firului, fără să afecteze ţesutul învecinat. Dar tulpina părului rămâne intactă şi încastrată în piele. Ea se elimină cam după două săptămâni, o dată cu exfolierea celulelor moarte. Tehnica este ineficientă în cazul firelor albe, blonde şi roşcate.

Lumina intens pulsată, mai eficientă

Spre deosebire de aparatele de epilare cu laser, care emit o lumină monocromatică cu raze paralele, aparatele care epilează folosind lumina intens pulsată (IPL) emit radiaţie luminoasă pe lungimi de undă ce poate fi orientată în mai multe direcţii.

Acest lucru permite epilarea simultană a firelor de păr de nuanţe diferite şi cu direcţii de creştere diferite. De aceea, suprafaţa tratată în acelaşi interval de timp poate fi mai mare prin utilizarea IPL, comparativ cu cea tratată cu laserul.

Electroliză pentru firele albe

În cazul persoanelor cu fire de păr albe există o singură metodă de epilare de lungă durată: electroliza. Ea presupune localizarea fiecărui fir ce urmează să fie îndepărtat. Apoi pielea este străpunsă cu un ac până la rădăcină şi sunt eliberate impulsuri electrice care o distrug.

„Tehnica nu este eficientă pe suprafeţe mari de piele, indicaţiile fiind doar pentru firele albe şi pentru firele slab pigmentate ce nu pot fi îndepărtate prin celelalte metode", explică medicul dermatolog Viviana Iordache de la clinica de înfrumuseţare Miko Med din Capitală.

Au şi contraindicaţii

Gravidele, femeile care alăptează, persoanele cu boli fotosensibilizante şi cele care iau medicamente ce dau sensibilitate la lumină trebuie să evite aceste metode de epilare. Contraindicaţii au şi persoanele care au făcut plajă sau şedinţe la solar cu două săptămâni înainte de tratament.

Perioada potrivită pentru tehnicile de epilare de lungă durată este iarna, spun dermatologii. Precauţie se recomandă şi în cazul persoanelor cu aluniţe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite