Suplimente care ne pregătesc de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unei carenţe de vitamine, pentru a slăbi sau pentru a obţine un bronz frumos, există varianta suplimentelor naturale. Deşi aduc numeroase beneficii sănătăţii, suplimentele nu trebuie administrate în doze mai mari decât cele recomandate de medic, deoarece pot apărea efecte nedorite.

Pentru a combate carenţele de vitamine şi de minerale, multe persoane apelează la suplimente nutriţionale, acestea fiind de ajutor şi în cazul celor care doresc să slăbească, să scape de celulită sau să se bronzeze mai rapid.

Specialiştii spun că, dintre suplimentele alimentare, cele mai indicate sunt complexele vitaminice, cu săruri minerale, acizi graşi şi aminoacizi esenţiali. Aceştia nu pot fi produşi de organism în mod natural, ci sunt luaţi exclusiv din alimentaţie.

„În cazul în care alimentaţia nu acoperă necesarul zilnic de nutrienţi, trebuie să suplimentăm aportul de fibre, de vitamine, de minerale şi de alte substanţe vitale. Totuşi, atunci când facem acest lucru este bine să ţinem cont de faptul că, în funcţie de tipul lor, modul în care suplimentele sunt absorbite în organism diferă, la fel şi efectul lor. De aceea, este bine ca acestea să fie luate la recomandarea unui medic", spune medicul Claudia Ciocan, specialist în suplimente nutritive Pharma Nord.

Bune la slăbit, ca o completare a dietei

Specialiştii spun că suplimentele naturale recomandate în curele de slăbire, care favorizează în acelaşi timp eliminarea celulitei dau rezultate foarte bune atunci când sunt asociate cu o dietă echilibrată şi cu mişcare.

„Produsele naturale indicate pentru a scăpa de kilogramele în plus sunt cele care conţin acizi graşi care ajută la arderea grăsimilor şi cele cu un conţinut de ceai verde care are rolul de a creşte consumul de energie. În cazul în care procesul este ajutat cu un program moderat de exerciţii fizice şi cu o dietă echilibrată, rezultatele pot fi spectaculoase", menţionează Claudia Ciocan.

Potrivit medicului Claudia Ciocan, pe piaţă există produse nutriţionale naturale cu betacaroten şi cu vitamina E care favorizează bronzarea. Astfel de suplimente protejează pielea de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete şi stimulează fixarea bronzului printr-un proces natural.

Pentru a fi obţinut un grad ridicat de protecţie şi pentru a avea un bronz frumos şi rezistent, administrarea acestor suplimente
trebuie începută cu câteva săptămâni înainte de expunerea la soare.

Totuşi, rezultate bune pot fi obţinute şi prin consumul de alimente bogate în betacaroten şi în vitaminele A şi E, cum sunt morcovii, pepenele, caisele, piersicile, spanacul, ouăle, peştele şi uleiul de măsline. Pentru a stimula producţia de melanină, trebuie să începem să consumăm aceste alimente cu cel puţin două săptămâni înainte de a merge la plajă.

Abuzul slăbeşte imunitatea

Un studiu recent realizat la Universitatea din Copenhaga arată că abuzul de suplimente sintetice cu betacarotenoizi (precursorii vitaminei A) şi vitaminele A şi E slăbesc mecanismul natural de apărare al organismului prin distrugerea radicalilor liberi.

De altfel, specialiştii spun că excesul este inutil şi nu aduce nicio ameliorare a stării de  sănătate a persoanei respective. Mai mult, în cazul vitaminelor liposolubile, cum sunt vitaminele A şi E, există riscul de hipervitaminoză.

Aceasta poate duce la stări de oboseală accentuată, la demineralizarea oaselor şi la scăderea memoriei. Una dintre consecinţele excesului de suplimente alimentare poate fi şi obezitatea, deoarece unele dintre vitamine cresc pofta de mâncare. Astfel, există riscul supraalimentării şi creşterii în greutate.

"Spre deosebire de vitamina A, betacarotenul nu este potenţial toxic. Organismul îl depozitează şi îl foloseşte în funcţie de necesităţi."
Claudia Ciocan
specialist în suplimente nutritive

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite